managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Maandag 19 oktober 2020

Posted by managing21 on oktober 19th, 2020

In de Verenigde Staten is ondernemer Robert Brockman, topman van Reynolds & Reynolds, wegens belastingontduiking voor de rechter gedaagd. Er is sprake van een bedrag van 2 miljard dollar. Dat is de grootste belastingontduiking die in de Verenigde Staten aan een rechtbank is voorgelegd. De praktijken van Brockman (79) strekten zich over een periode van twee jaar uit. Hij zou daarbij een web van offshore bedrijven op Bermuda en St. Kitts & Nevis hebben gebruikt. Reynolds & Reynolds is ontwikkelaar van software voor autodealers. De feiten kwamen aan het licht door verklaringen van Robert Smith, een zakenrelatie van Brockman, die eveneens op financiële wanpraktijken was beticht. Smith werd daarop een getuige voor het openbaar ministerie, in ruil voor een strafvermindering. Brockman ontkent de feiten.

Het sociale mediabedrijf YouTube blokkeert de toegang tot het platform Qanon, een kanaal dat volgers van complottheorieën samenbrengt. De operatie kadert in de strategie van Youtube tegen de verspreiding van complottheorieën die geweld rechtvaardigen. YouTube volgt daarmee het voorbeeld van Facebook en Twitter – Uber wil in Zuid-Korea een joint-venture opzetten met de mobiele divisie van SK Telecom. Uber zou in het project een bedrag van meer dan 150 miljoen dollar willen investeren. De mobiele divisie van SK Telecom zou daarbij worden afgesplitst om een joint-venture te kunnen creëren – Het Zuid-Koreaanse concern LG Chem voert met verscheidene autobouwers onderhandelingen om joint-ventures voor de productie van elektrische batterijen op te zetten. Dat heeft Hak Cheol Shin, topman van LG Chem gezegd.

Array Technologies, fabrikant van zonnepanelen, heeft bij zijn introductie op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq een bedrag van 1,05 miljard dollar opgehaald. Daarmee wordt de totale waarde van het bedrijf geraamd op 4,6 miljard dollar – Gesprekken tussen de crediteurs van JC Penney en mogelijke overnemers Simon Property en Brookfield Property zijn afgesprongen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Simon en Brookfield zijn de belangrijkste eigenaars van de panden waarin JC Penney zijn winkels uitbaat – De Canadese overheid investeert een bedrag van 20 miljoen Canadese dollar in het bedrijf Terrestrial Energy, ontwikkelaar van kleine kernreactoren. Het bedrijf zegt met de steun dozijnen banen te zullen creëren. De technologie moet Canada helpen tegen midden deze eeuw een klimaatneutrale economie uit te bouwen.

Autobouwer Fiat Chrysler investeert een bedrag van 1,35 miljard dollar en 1,5 miljard dollar in zijn fabriek in Windsor in Canada. Op de site zullen elektrische wagens worden gebouwd. Dat is het gevolg van een akkoord tussen Fiat-Chrysler en de Canadese vakbonden – De Verenigde Arabische Emiraten en Israël werken aan een fiscaal akkoord. Dat moet wederzijdse investeringen stimuleren. Dat hebben de twee landen verklaard. Door het akkoord zou immers een dubbele belasting worden vermeden – De Amerikaanse bank Citigroup heeft het vertrek van topbankier Ray McGuire gemeld. McGuire hoopt volgend jaar Bill de Blasio te kunnen opvolgen als burgemeester van New York. Hij zou bij een verkiezing na David Dinkins in de jaren negentig van de voorbije eeuw pas de tweede zwarte burgemeester van New York worden.

Japan heeft momenteel geen plannen om Chinese bedrijven uit zijn telecommunicatienetwerken te verbannen. Dat heeft Japan ook aan de Verenigde Staten gemeld. Japan zou gezegd hebben zijn eigen veiligheidsmaatregelen te nemen om de nationale veiligheid te beschermen – De Verenigde Staten zullen op zijn basissen in Zuid-Korea 9.000 lokale werknemers in een stelsel van tijdelijke werkloosheid plaatsen. Zuid-Korea doet volgens de Amerikaanse regering te weinig inspanningen om de aanwezigheid van 28.500 Amerikaanse soldaten op zijn grondgebied financieel te ondersteunen – Autobouwer Jaguar Land Rover zal in de toekomst een kleinere portfolio op de markt brengen. Thierry Bolloré, de nieuwe topman van de Britse autobouwer en vroeger actief bij Renault, zou mogelijk de productie van zes modellen stopzetten.

Het Belgische farmabedrijf UCB verhuist zijn Britse divisie van Slough naar Windlesham, waar het bedrijf een nieuwe wetenschappelijke campus kan betrokken. Met de verhuis zijn 650 medewerkers betrokken. De campus was tot voor kort eigendom van de farmagroep Eli Lilly – Kris Peeters, voormalig minister-president van Vlaanderen en momenteel lid van het Europees Parlement, wordt ondervoorzitter van de Europese Investeringsbank. België en Nederland mogen om beurten één van de acht ondervoorzitters van de Europese Investeringsbank, gevestigd in Luxemburg, leveren – Het Antwerpse beurshuis Merit Capital heeft het vertrek van voorzitter Henry Gabay gemeld. Daarnaast hebben ook Paul Reynolds en Amit Haria, twee andere topmannen, hun functie neergelegd. Bij Merit Capital waren eerder onregelmatigheden vastgesteld.