managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Woensdag 21 oktober 2020

Posted by managing21 on oktober 21st, 2020

Griekenland vraagt dat Duitsland, Spanje en Italië niet langer wapens naar Turkije zouden exporteren. Dat staat in een brief de Nikos Dendias, Grieks minister van buitenlandse zaken, aan zijn collega’s in de drie landen heeft verstuurd. Onder meer vroeg Dendias exportvergunningen voor duikboten, fregatten, vliegtuigen te weigeren. Eerder had ook de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis de Europese Unie tevergeefs gevraagd een wapenembargo tegen Turkije uit te spreken. Italië, Spanje, Duitsland en Hongarije zouden zich tegen het verzoek hebben verzet. Spanje en Italië zijn dan ook de belangrijkste exporteurs van wapens naar Turkije. Samen vertegenwoordigen zijn 43 procent van de wapenleveringen aan Turkije.

Het streamingplatform Netflix boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 6,4 miljard dollar. Dat was ruim 22 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 665 miljoen dollar naar 790 miljoen dollar. Het bedrijf sloot 2,2 miljoen abonnees aan en heeft nu 28,1 miljoen gebruikers – Het beeldplatform Snap boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 678,7 miljoen dollar. Dat was 52 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het verlies kon met 12 procent worden teruggeschroefd tot 199,9 miljoen euro – Het defensiebedrijf Lockheed Martin boekte het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 16,5 miljard dollar, tegenover 15,2 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 1,6 miljard dollar naar 1,7 miljard dollar. Het orderboek steeg van 144 miljard dollar naar 150,4 miljard dollar.

In de Verenigde Staten heeft het ministerie van justitie een juridische procedure gestart tegen het internetbedrijf Google. De onderneming wordt ervan beticht zijn dominantie in de wereld van de online zoekmachines te hebben misbruikt. Google zegt zich te zullen weren – Manpower Group boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 4,6 miljard dollar. Dat was 13 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst van het wervingsbedrijf viel van 146,1 miljoen dollar tot 10,3 miljoen dollar terug – Tabaksfabrikant Philip Morris boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 7,45 miljard dollar. Dat was een daling met 2,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 1,90 miljard dollar naar 2,31 miljard dollar. De dalende verkoop van sigaretten wordt deels opgevangen door verhitte tabaksproducten.

De Chinese taxidienst Didi Chuxing werkt aan plannen om volgend jaar een notering aan de beurs in Hongkong te nemen. De waarde van het bedrijf, dat acht jaar geleden werd opgericht en met Uber wil concurreren, zou daarbij op ruim 60 miljard dollar moeten worden geraamd – Het Amerikaanse concern Procter & Gamble (P&G) boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 19,3 miljard dollar. Dat was 9 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst van de onderneming liep met 19 procent op tot bijna 4,3 miljard dollar – Het Britse concern Reckitt Benckiser (RB) boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 3,51 miljard pond. Dat was 6,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf zag vooral de vraag naar desinfectiemiddelen oplopen.

De Zwitserse bank UBS boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een operationeel inkomen van bijna 8,94 miljard dollar, tegenover nagenoeg 7,09 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van nagenoeg 1,35 miljoen dollar naar bijna 2,58 miljoen dollar – De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een verlies van ruim 1,26 miljard euro, tegenover een winst van bijna 1,30 miljard euro hetzelfde kwartaal vorig jaar. Na negen maanden is er een verlies van 4,16 miljard euro, tegenover bijna 1,72 miljard euro dezelfde periode vorig jaar – In Californië is de Britse rockmuzikant Spencer Davis overleden. De muzikant was in de jaren zestig oprichter van de Spencer Davis Group, die ook de jonge Steve Winwood in zijn rangen had. De Spencer Davis Group had verscheidene grote hits.

Het Argentijnse bedrijf Yacimientos Petrolíferos Fiscales (UPF) heeft het huurcontract voor de drijvende gasfabriek Tango van de Belgische rederij Exmar verbroken. Exmar ontvangt daarvoor een vergoeding van 150 miljoen dollar. Er wordt naar een nieuwe huurder gezocht – In de Baltische Zee is het eerste internationale stopcontact voor windparken uit Duitsland en Denemarken in gebruik genomen. Het project is een samenwerking van het Duitse bedrijf 50Hertz, onderdeel van het Belgische concern Elia, met zijn Deense sectorgenoot Energinet – Het parkeerbedrijf Interparking dreigt in België een honderdtal banen te zullen moeten schrappen. Daarmee zou een kwart van het Belgische personeelsbestand moeten afvloeien. Vooral parkings in Antwerpen, Brussel en Zaventem zouden onder de coronacrisis zwaar hebben te lijden.