managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Donderdag 22 oktober 2020

Posted by managing21 on oktober 22nd, 2020

Het Spaanse concern Iberdrola neemt in de Verenigde Staten het bedrijf PNM Resources over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 4,3 miljard dollar. Door de overname wordt het Spaanse bedrijf de derde grootste partij op de Amerikaanse markt voor duurzame energie. De fusiegroep zou een gezamenlijke marktwaarde van meer 20 miljard dollar hebben. PNM Resources is vooral actief in de staten Texas en New Mexico. Het Amerikaanse bedrijf is de achtste overname die Iberdrola dit jaar al heeft gerealiseerd. Het Spaanse concern heeft voor die transacties een budget van 10 miljard euro gereserveerd. Eerdere overnames waren gesitueerd in Frankrijk, Australië en Japan.

In de Verenigde Staten heeft het failliete farmabedrijf Purdue, fabrikant van de pijnstiller OxyContin, met de autoriteiten een schikking getroffen. Het bedrijf lag aan de basis van groot opiatenschandaal en zal daarvoor in totaal een bedrag van meer dan 8,3 miljard dollar betalen – Autobouwer Tesla boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 8,8 miljard dollar, tegenover 6,3 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep met 131 procent op tot 331 miljoen dollar. Tesla bouwde tijdens het derde kwartaal 139.593 wagens – Het Zwitserse voedingsbedrijf Nestlé boekte tijdens de negen eerste maanden van dit jaar een omzet van 61,9 miljard Zwitserse frank, tegenover 68,4 miljard frank dezelfde periode vorig jaar. De ecommerce won verder aan belang en vertegenwoordigt nu 12,3 procent van de totale omzet.

De Nederlandse familiale groep Van Eerd, eigenaar van de keten Jumbo, staat heel dicht bij een overname van de groep Hema. Van Eerd zou samen met investeerder Parcom bereid zijn om voor de overname een bedrag van 440 miljoen euro te betalen – Het Amerikaanse kledingbedrijf Gap onderzoekt de opties voor zijn Europese divisie. Een sluiting van de filialen van het concern in Groot-Brittannië, Frankrijk, Ierland en Italië wordt niet uitgesloten geacht. Mogelijk wordt ook het distributiecentrum in de Britse stad Rugby gesloten – De Nederlandse verfproducent AkzoNobel boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 2,3 miljard euro. Dat betekende een dailng met 5 procent, vooral door negatieve wisselkoersen. De nettowinst steeg met 36 procent tot 220 miljoen euro.

Het Zweedse telecomconcern Ericsson boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 57,5 miljard Zweedse kroon. Dat was 1 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een winst van 5,6 miljard kroon, tegenover een verlies van 6,9 miljard kroon het derde kwartaal vorig jaar – Luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific uit Hongkong wil 6.000 arbeidsplaatsen schrappen. Dochterbedrijf Cathay Dragon, vooral actief op Aziatische verbindingen, wordt opgedoekt. De maatregelen moeten Cathay toelaten de impact van de coronacrisis op te vangen – Het betaalplatform PayPal zal voortaan ook transactief in cryptovaluta toelaten. Dat heeft de onderneming aangekondigd. Het bedrijf benadrukte dat de verschuiving naar digitale valuta onvermijdelijk is, terwijl het systeem tevens een aantal voordelen zou bieden.

De Duitse fietsenfabrikant Canyon Bicycles wordt door de oprichtersfamilie Arnold te koop gezet. Diverse partijen zouden interesse hebben getoond. De verkoop zou ongeveer 500 miljoen euro kunnen opleveren. Canyon werkt onder meer samen met de wielerteams Movistar en Alpecin-Fenix – De Chinese smartphonefabrikant Vivo breidt zijn activiteiten uit naar de Europese markt. Het bedrijf hoopt daarbij te kunnen profiteren van de verbanning van concurrent Huawei. Vivo breidde eerder zijn activiteiten al uit naar onder meer Thailand, Rusland en India – Het wervingsbedrijf Randstad boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 5,2 miljard euro. Dat was 14 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 137 miljoen euro naar 104 miljoen euro. De krimp was minder groot dan in het tweede kwartaal.

De agroconcern Cargill investeert 150 miljoen euro in zijn vestiging in de Gentse haven een bedrag van 150 miljoen euro in de bouw van een nieuwe biodieselfabriek. Onder meer slachtafval, rioolslib en oud frituurvet zullen er tot biobrandstoffen voor vrachtwagens en schepen worden verwerkt – Het beeldvormingsbedrijf Barco boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 266,9 miljoen euro. Dat was 37 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf heeft nog een orderboek van 299,1 miljoen euro. Dat was 5,7 procent minder dan eind juni – De bedrijven Belisol en Kwadro, fabrikanten van ramen en deuren en eigendom van de familiale groep Alen, is op zoek naar een partner die een minderheidsbelang in de overkoepelende holding zou willen nemen. De groep beschikt over 95 vestigingen in België, Frankrijk en Nederland.