managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Maandag 26 oktober 2020

Posted by managing21 on oktober 26th, 2020

De Chinese autogroep Geely wil in de stad Chongqing een fabriek voor de bouw van premium elektrische wagens van het merk Polestar opzetten. De fabriek zou een capaciteit van ongeveer dertigduizend wagens per jaar krijgen. Dat hebben een aantal woordvoerders van Geely gezegd. De fabriek zou worden geleid door een compleet nieuwe dochteronderneming van de Zhejiang Geely Holding Group. Geely is eigenaar van Volvo Cars en Lotus en heeft ook bijna de helft van de aandelen van Proton in handen. Het Chinese bedrijf heeft tevens een belang van 9,7 procent in het Duitse concern Daimler. Geely bouwt ook voor dochterbedrijf Lotus, fabrikant van elektrische sportwagens, een Chinese fabriek.

Er is bij de selectie van de Franse groep Atos voor de bouw van de Europese supercomputer geen sprake van belangenvermenging. Dat heeft de Europese Unie benadrukt. Daarbij wordt opgemerkt dat Europees Commissaris Thierry Breton, voormalig topman van Atos, op geen enkele manier bij de selectie van het Franse bedrijf was gemoeid – Facebook moet de publicatie van islamofobe content verbieden. Dat heeft de Pakistaanse premier Imran Khan gezegd. Islamofobie dreigt volgens Khan immers het extremisme en geweld in de hele wereld te verergeren – Foxconn, toeleverancier van onder meer Apple, wil tegen zijn Chinese sectorgenoot Luxshare actie ondernemen. Luxshare probeert volgens Foxconn samen met andere Chinese bedrijven, gesteund door de Chinese overheid, de wereldwijde voorraadketen in handen nemen.

Blackstone Group neemt het bedrijf Simply Self Storage over van het Canadese concern Brookfield Asset Management. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,2 miljard dollar. Simply Self Storage verhuurt meer dan acht miljoen vierkante voet opslagruimte, verdeeld over meer dan 120 locaties – In Zuid-Korea is Lee Kun-hee, voorzitter van Samsung Electronics, overleden. Lee (78) kwam meer dan dertig jaar geleden aan het hoofd van Samsung. Na een hartaanval zes jaar geleden was Lee bedlegerig. De operationele leiding werd sindsdien waargenomen door zijn zoon Jay Y. Lee – De Europese bottelaar Coca-Cola Enterprises heeft een overnamebod gedaan op zijn Australische sectorgenoot Amatil. Met het bod is een bedrag gemoeid van 9,28 miljard Australische dollar. Amatil is door de coronacrisis zwaar geraakt.

Dunkin’ Brands Group wordt mogelijk verkocht aan de groep Inspire Brands. Hierover hebben beide partijen een aantal verkennende gesprekken gevoerd. Inspire Brands heeft wereldwijd al meer dan 11.000 restaurants van de ketens Arby’s, Buffalo Wild Wings, Sonic Drive-In, Rusty Taco en Jimmy John’s – In Canada neemt Cenovus Energy rivaal Husky Energy over. Met de transactie is een bedrag van 3,8 miljard Canadese dollar gemoeid. De fusiegroep wordt de derde grootste producent van olie en gas in Canada – De Amerikaanse investeerder Carlyle Group staat dicht bij de overname van Flender, een dochteronderneming van het Duitse concern Siemens. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 2 miljard euro. Flender levert onderdelen voor windturbines en transmissiesystemen en was sinds vijftien jaar in handen van Siemens.

Het Saudische petrochemische concern Sabic boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst van 1,09 miljard riyal (291 miljoen dollar). Dat was een stijging met 47 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De drie kwartalen voordien was Sabic verlieslatend – Brazilië heeft in september 4,49 miljoen ton olie uitgevoerd naar China, tegenover 2,96 miljoen ton dezelfde periode vorig jaar. Brazilië is daarmee de derde grootste olieleverancier van China geworden. Saudi-Arabië staat bij die leveranciers op de eerste plaats, gevolgd door Rusland – Volgende winter zal de Duitse groep Lufthansa nog meer vliegtuigen aan de grond houden dan eerder was voorzien. Eerder had Lufthansa gezegd slechts 25 procent van zijn capaciteit van vorig jaar te zullen aanbieden. Nu zou zijn beslist nog eens 125 toestellen tijdelijk uit dienst te nemen.

Het cargovervoer over het spoornet van Infrabel heeft het voorbije jaar 15 miljoen tonkilometer laten optekenen. Dat was 2 procent minder dan het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van FOD Mobiliteit. De afgelegde afstanden daalden met 0,6 procent tot 13,1 miljoen kilometers – Telecomoperator Orange Belgium boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 335,3 miljoen euro. Dat was 0,6 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst steeg met 7 procent tot 89,4 miljoen euro – De Belgische overheidsschuld is tijdens het tweede kwartaal van dit jaar opgelopen tot 524 miljard euro. Dat betekende een stijging 32 miljard euro tegenover het kwartaal voordien. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank van België. De Belgische schuldgraad lag daarmee op 115 procent van het bruto binnenlandse product.