managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zondag 25 oktober 2020

Posted by managing21 on oktober 25th, 2020

Australië bouwt in het Northern Territory, halverwege Darwin en Alice, de grootste zonnecentrale van de wereld. De site zal een oppervlakte van 120 vierkante kilometer in beslag nemen en zal een capaciteit van 10 gigawatt aanbieden. De bouw van de centrale vergt een investering van 20 miljard dollar. De centrale wordt gekoppeld aan de Australia-Asean Power Link, een infrastructuur die met een verbinding van 4.500 kilometer Australië met Singapore moet verbinden. Daarin is ook een onderzeese kabel over een afstand van 3.700 kilometer gemoeid. Het project is een initiatief van het Singaporese bedrijf Sun Cable en moet elektriciteit uitvoeren naar Singapore en Indonesië.

Het Russische wetenschappelijke instituut TsNIIKhM was drie jaar geleden betrokken bij een aanval met de malware Triton op een petrochemische site in het Midden-Oosten. Dat hebben Amerikaanse autoriteiten gezegd. Er zijn tegen het instituut sancties uitgesproken. Rusland ontkent de aantijgingen – Franse vakbonden hebben zware kritiek geuit op autobouwer Renault over de import van de Dacia Spring, een elektrisch model dat in China is gebouwd, op de Franse markt. Er wordt op gewezen dat het bedrijf in Frankrijk extra steun heeft gekregen – Israël zal niet niet verzetten tegen de verkoop van gevechtsvliegtuigen van het type F-35 door de Verenigde Staten aan de Verenigde Arabische Emiraten (UEA). Dat heeft Benjamin Netanyahu, premier van Israël, gezegd. Israël wil zijn militaire dominantie in de regio beschermen.

Mexico gaat in september volgend jaar van start met de zoektocht naar de lichamen van de slachtoffers die bij een ontploffing van een mijn van Grupo Mexico in Pasta de Conchos veertien jaar om het leven zijn gekomen. De ramp kostte aan zesenvijftig mijnwerkers het leven – Italië heeft de telecomgroep Fastweb verboden om bij de uitbouw van zijn 5G-netwerk samen te werken met het Chinese technologieconcern Huawei. Met dat veto gaat Italië in op de vraag van de Verenigde Staten om Huawei de toegang tot belangrijke westerse infrastructuur te ontzeggen – Het chemieconcern Dow boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 9,7 miljard dollar. Dat was 10 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf maakte een verlies van 25 miljoen dollar. Het derde kwartaal vorig jaar leverde een winst van 333 miljoen dollar op.

Het Amerikaanse bedrijf Kimberly-Clark, fabrikant van verzorgingsproducten, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 4,7 miljard dollar. Dat was 3 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 671 miljoen dollar naar 472 miljoen dollar – Het Amerikaanse spoorwegbedrijf Union Pacific boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 4,9 miljard dollar. Dat was een daling met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst viel met 12 procent terug tot 1,4 miljard dollar – In de Verenigde Staten heeft Walmart klacht neergelegd tegen het ministerie van justitie, dat de retailer mogelijk zou willen vervolgen voor de levering van opioïden aan consumenten. Het bedrijf zegt echter geen recht te hebben om voorschriften te weigeren die door artsen zijn afgeleverd.

Unilever boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 12,9 miljard euro. Dat was een daling met 2,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In volumes was er echter sprake van een stijging met 4,4 procent. Vooral schoonmaakmiddelen en andere reinigingsproducten kenden een grote vraag – De Palm Fountain, die zopas in Dubai in gebruik werd genomen, is de grootste fontein van de wereld. De fontein beslaat een oppervlakte van 1.300 vierkante meter en reikt tot een hoogte van 105 meter. De vorige recordhouder van de Banpo Moonlight Rainbow Fountain in Zuid-Korea – Het Amerikaanse telecomgroep AT&T boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 42,3 miljard dollar, tegenover 44,6 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde van 3,7 miljard naar 2,8 miljard dollar.

De Antwerpse koffietrader Efico heeft zijn sectorgenoot Cup A Lot, opgericht door Katrien Pauwels, overgenomen. Cup A Lot verkocht Zuid-Amerikaanse voorraden koffiebonen aan Europese koffiebranderijen. Het bedrijf leed echter zwaar onder de coronacrisis – De Waalse verzekeraar Integrale wil met de verkoop van een deel van zijn vastgoedportefeuille een bedrag van 200 miljoen euro ophalen. Onder meer het gebouw Green One op de site van Tour & Taxis in Brussel, verhuurd aan Leefmilieu Brussel, wordt daarbij te koop gesteld – De bouwgroep Etex verkoopt dochterbedrijf Creaton, producent van dakpannen, aan het Franse concern Terreal. De verkoop kadert in een nieuwe strategie die Etex twee jaar geleden aankondigde. Onder meer Creaton behoorde daardoor niet langer tot de kernactiviteiten van de groep.