managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 17 november 2020

Posted by managing21 on november 17th, 2020

Egypte wil zijn versterkte berberstad Shali, ongeveer 600 kilometer ten zuidwesten van Cairo, uitbouwen tot een centrum van ecotoerisme. De origines van de stad gaan terug tot de dertiende eeuw. Door eeuwenlange erosie en zware regens bijna honderd jaar geleden raakte Shali echter in verval. In de jaren tachtig van de voorbije eeuw rees de toeristische interesse in de stad. Een decennium geleden werd een piek van ongeveer 20.000 bezoekers per jaar geteld. Door onder meer politieke en sociale onrust is dat nu echter teruggevallen tot 3.000 bezoekers per jaar. Twee jaar geleden begon de Europese Unie, in samenwerking met het Egyptische bedrijf Environmental Quality International, met de restauratie van Shali. Met het project was een investering gemoeid van ongeveer 600.000 euro.

Het Spaanse Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) heeft zijn Amerikaanse afdeling verkocht aan de Amerikaanse groep PNC Financial Services. Met de transactie was een bedrag gemoeid van 11,6 miljard dollar. Het Spaanse concern heeft in de Verenigde Staten 600 kantoren – Het Amerikaanse voedingsconcern Tyson Foods boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 11,46 miljard dollar, tegenover 10,88 miljard inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 370 miljoen dollar naar 700 miljoen dollar – De Amerikaanse keten Home Depot heeft aangekondigd het bedrijf HD Supply, distributeur van bouwproducten, over te nemen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ruim 9 miljard dollar. Dertien jaar geleden was HD Supply door Home Product voor 10,3 miljard dollar aan een reeks investeerders verkocht.

De Amerikaanse matrassenverkoper Casper Sleep boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 123,5 miljoen dollar. Dat was 3,3 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het verlies kon van 23 miljoen dollar tot 15,9 miljoen dollar herleid – De Amerikaanse winkelketen Walmart heeft het merendeel van zijn belang in de Japanse groep Seiyo verkocht. Overnemers zijn investeerder Kohlberg Kravis Roberts (KKR) en de Japanse elektronicaverkoper Rakuten. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,6 miljard dollar – De Canadese bioscoopketen Cineplex boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 61 miljoen dollar. Dat was 85 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De keten leed een verlies van 121,2 miljoen dollar, tegenover 13,4 miljoen dollar winst dezelfde periode vorig jaar.

Het Zwitserse farmaconcern Roche heeft een samenwerking gesloten het Nederlandse bedrijf Lead Pharma over. Lead Pharma is een ontwikkelaar van behandelingen voor een brede waaier immunologische aandoeningen. In eerste instantie betaalt Roche 10 miljoen euro – De Italiaanse betalingsverwerker Nexi neemt zijn Deense sectorgenoot Nets over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 7,8 miljard euro. De aandeelhouders van Nets krijgen in het fusiebedrijf een belang van 39 procent. Het fusiebedrijf boekt dit jaar een omzet van 2,9 miljard euro – De Amerikaanse investeerder Carlyle Group overweegt om het Nederlandse lingeriemerk Hunkemöller te verkopen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Carlyle kocht Hunkemöller, dat op de Europese markt 940 winkels in bezit heeft, vijf jaar geleden over van PAI Partners.

Het Amerikaanse concern International Business Machines (IBM) neemt TruQua, een leverancier van informaticadiensten, over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Met de overname verbreedt IBM zijn adviesexpertise – De Chinese online retailer JD.com boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 174,2 miljard yuan. Dat was 29,2 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 0,6 miljard yuan naar 7,6 miljard yuan. Het klantenbestand liep met 32,1 procent op tot 442 miljoen gebruikers – Het farmabedrijf Moderna heeft met zijn potentiële vaccin tegen het coronavirus (mRNA-1273) een efficiëntie laten optekenen van 94,5 procent. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. De resultaten is gebaseerd op een tussentijdse analyse van 95 proefpersonen.

Het Waalse biotechnologiebedrijf Univercells wil een kapitaaloperatie een bedrag tussen 20 miljoen euro en 25 miljoen euro ophalen. Een deel van de middelen zou opgehaald worden bij het Economic Development Fund van de Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros – Het vastgoedbedrijf Inclusio streeft naar een introductie op de beurs van Brussel. Met de operatie zou het bedrijf een bedrag tot 60 miljoen euro hopen te kunnen ophalen. Inclusio is gespecialiseerd in de verhuur van woningen aan kwetsbare doelgroepen – Het bedrijf Zenitel, aanbieder van beveiligde communicatiediensten, komt mogelijk volledig in handen van aandeelhouder 3d Investors. Momenteel heeft 3d Investors een belang van 47,87 procent in Zenitel. Na de overname zou 3d Investors de notering van het bedrijf op de beurs willen schrappen.