managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Woensdag 18 november 2020

Posted by managing21 on november 18th, 2020

Indien de brexit gepaard gaat met de introductie van hogere importtarieven dreigen de activiteiten van de Japanse autobouwer Nissan in Groot-Brittannië in het gedrang te komen. Dat heeft Ashwani Gupta, operationeel directeur van Nissan Motor, gezegd. Nissan heeft een fabriek in de Engelse stad Sunderland. Daar werken zevenduizend mensen. Extra tarieven dreigen volgens Gupta de productiekosten van de autofabrikant op te drijven, terwijl ook met vertragingen bij de leveringen van onderdelen zou moeten rekening worden gehouden. Nissan had in maart nog aangekondigd 52 miljoen pond te willen investeren in de uitbreiding van de fabriek in Sunderland. Dat zou nodig zijn om het nieuwe model Qashqai te bouwen. Nissan Sunderland is de grootste autofabriek van Groot-Brittannië.

De Amerikaanse online retailer Amazon stapt in de verkoop van en bezorging van medicijnen op voorschrift. De Amazon Pharmacy moet de concurrentie opnamen met grote ketens zoals CVS Health en Walgreens Boots Alliance. Amazon nam twee jaar geleden al de online apotheek PillPack over voor een bedrag van 753 miljoen dollar – De Britse schoenenfabrikant Doc Martens wil een notering aan de beurs. Verdere details over de operatie zijn niet bekend. Doc Martens is momenteel in handen van investeerder Permira, die het merk zes jaar geleden voor 300 miljoen kocht van de familiale groep Griggs – Het Chinese technologiebedrijf Huawei verkoopt zijn dochtermerk Honor, producent van goedkope smartphones, aan een consortium van Chinese bedrijven. Bij de nieuwe aandeelhouders zijn ook Chinese staatsbedrijven, zodat een toegang tot de Amerikaanse markt niet zeker is.

Luchtvaartmaatschappij EasyJet realiseerde het voorbije boekjaar een omzet van ruim 3,3 miljard pond, tegenover 6 miljard pond inkomsten het jaar voordien. Het bedrijf leed een verlies van 1,3 miljard pond, tegenover 480 miljoen pond winst het jaar voordien. De trafieken daalden met 50 procent tot 48,1 miljoen reizigers – Canadian Aviation Electronics (CAE) heeft de Nederlandse Flight Simulation Company (FSC), momenteel in handen van de holding HAL Investments overgenomen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 70 miljoen euro – Autobouwer Tesla wordt nog dit jaar in de Amerikaanse beursindex S&P 500 opgenomen. Tesla voldeed onder aan de eis vier opeenvolgende kwartaalwinsten te hebben kunnen melden. Tesla is met een beurswaarde van ongeveer 390 miljard dollar het grootste bedrijf dat ooit aan de S&P 500 wordt toegevoegd.

Het Amerikaanse bedrijf Airbnb, verhuurder van vakantieverblijven, heeft bij de Amerikaanse autoriteiten de documenten voor een introductie op de technologiebeurs Nasdaq ingediend. Airbnb wordt daarbij wellicht de grootste beursgang op de Nasdaq sinds Facebook acht jaar geleden – De Amerikaanse retailer Walmart boekte het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 134,7 miljard dollar. Dat was 5 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 56 procent tot 5,1 miljard dollar. De online verkoop kende een toename met 79 procent – Het olieconcern Shell heeft vorig jaar in Groot-Brittannië van de fiscus 116 miljoen dollar uitbetaald gekregen. Ook in Frankrijk, Zuid-Afrika en Indonesië kreeg Shell geld terug. Wereldwijd betaalde het concern vorig jaar in totaal 7,8 miljard dollar aan winstbelasting en 5,9 miljard dollar aan licentiebetalingen.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines heeft zeven nieuw aangekochte vliegtuigen van de Europese fabrikant Airbus gestationeerd in Nederland, El Salvador en Japan. Daarmee kon de maatschappij de Amerikaanse importtarieven ontwijken – In Spanje zijn Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) en Banco de Sabadell gesprekken over een fusie opgestart. Dat hebben de banken in een schrijven aan de Spaanse autoriteiten bevestigd. Een samengaan van beide instellingen zou de grootste bank van Spanje creëren – Investeerder Berkshire Hathaway heeft het voorbije kwartaal nieuwe investeringen gedaan in de farmabedrijven Pfizer, Merck, AbbVie en Bristol-Myers Squibb. Anderzijds schroefde Berkshire Hathaway zijn belangen in de financiële sector terug. Onder meer werden aandelen van Wells Fargo en JPMorgan Chase verkocht.

De Belgische farmagroep UCB heeft in de Verenigde Staten van de toezichthouder de toelating gekregen voor om zijn geneesmiddel Vimpat in te zetten bij de behandeling van tonisch clonische aanvallen bij kinderen vanaf vier jaar. Dat heeft het bedrijf meegedeeld – Het voedingsbedrijf Greenyard realiseerde tijdens de eerste zes maanden van zijn boekjaar een omzet van 2,2 miljard euro. Dat was 10,3 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Er kon tevens een winst van 1,1 miljoen euro worden gemeld. De eerste helft vorig jaar was er nog een verlies van bijna 45 miljoen euro – Het farmabedrijf Mithra uit Luik heeft samen met zijn partner Libbs de aanvraag voor een vergunning voor een contraceptiemiddel in Brazilië ingediend. Dat heeft Mithra bekend gemaakt. Het contraceptiemiddel combineert estetrol (E4) en drospirenone (DRSP).