managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 5 december 2020

Posted by managing21 on december 5th, 2020

China wil de volgende vijf jaar 10.000 kilometer nieuwe spoorlijnen aanleggen. Er zullen meer verbindingen voor intercity-treinen komen, maar er zal ook in de aanleg van stadslijnen worden geïnvesteerd. Dat heeft het staatsbedrijf China State Railway Group gemeld. China heeft na de Verenigde Staten momenteel al het grootste spoorwegnet van de wereld, maar wil dat netwerk de volgende kwarteeuw nog met één derde uitbreiden. Uiteindelijk wil het land een spoorwegnet met een totale lengte van ongeveer 200.000 kilometer hebben uitgebouwd. Daarin zijn ook ongeveer 70.000 kilometer lijnen voor hogesnelheidstreinen inbegrepen. De aanleg van nieuwe spoorlijnen moet de verstedelijking ondersteunen en de groei van de lokale economieën stimuleren.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing overweegt een aandelenuitgifte om zijn schuldenberg terug te dringen. Dat heeft Greg Smith, financieel directeur van Boeing, gezegd. Boeing is zwaar getroffen door de coronacrisis en een langdurig vliegverbod dat aan zijn toestel 737 Max was opgelegd – Het Deense parlement heeft een wet goedgekeurd die bepaalt dat het land ten laatste midden deze eeuw stopt met de exploitatie van olie en gas in de Noordzee. Sinds de brexit is Denemarken de grootste producent van olie en gas in de Europese Unie. Het land realiseert een productie van 100.000 vaten per dag – Het Chinese staatsolieconcern Cnooc is door de regering van de Verenigde Staten op een zwarte lijst geplaatst. Het bedrijf zou door het Chinese leger worden gecontroleerd. Samen met Cnooc is de zwarte lijst, waarin eerder al Huawei stond, ook nog met chipfabrikant Smic en twee andere Chinese ondernemingen uitgebreid.

De Nederlandse drankengroep Lucas Bols heeft de overname van Passoã afgerond. Met de transactie is een bedrag van 71,3 miljoen euro gemoeid. Dat heeft Lucas Bols gemeld. Passoã vormde tot nu toe onderdeel van een joint-venture die Bols en de Franse groep Rémy Cointreau rond het merk vier jaar geleden hadden opgericht – De grondstoffengroep Glencore heeft het vertrek van topman Ivan Glasenberg aangekondigd. Glasenberg (63) stond achttien jaar lang aan het hoofd van de onderneming. Hij zal worden opgevolgd door Gary Nagle, momenteel hoofd van de steenkooldivisie van Glencore – Het Italiaanse concern Eni neemt een belang van 20 procent in de eerste twee fasen van het windpark Dogger Bank. Eni neemt daarbij telkens een belang van 10 procent in het windpark over van het Britse concern Scottish and Southern Energy (SSE) en het Noorse Equinor. Daarvoor wordt telkens 203 miljoen pond betaald.

De Amerikaanse divisie van Vitol, de grootste onafhankelijke oliehandelaar van de wereld, heeft een schikking getrokken om een verdere vervolging wegens aantijgingen van corruptie in Brazilië, Mexico en Ecuador te vermijden. Vitol zal daarbij een bedrag van 160 miljoen dollar betalen – De Italiaanse koffiegroep Illycaffe breidt zijn activiteiten uit naar de Verenigde Staten. Tot nu toe richtte het merk zich vooral op een verkoop in hotels, restaurants en cafés, maar wil zijn producten voortaan ook op de consumentenmarkt verkopen. Die markt heeft door de coronacrisis immers sterk aan waarde gewonnen – De Amerikaanse maaltijdbesteller DoorDash hoopt met een beursgang een bedrag van 3,14 miljard dollar te kunnen ophalen. Dat heeft het bedrijf gemeld. Door de operatie zou DoorDash, in de Verenigde Staten nationaal marktleider, een beurswaarde van ongeveer 30 miljard dollar verwerven.

De Spaanse bank Sabadell overweegt mogelijk meer banen te schrappen dan aanvankelijk was voorzien. De ingreep zou een gevolg zijn van de mislukte fusie met sectorgenoot Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA). Er was gewag gemaakt van 1.800 ontslagen, maar nu zouden nog eens 2.000 banen in het gedrang kunnen komen – In de Verenigde Staten koestert het bedrijf Stern, gespecialiseerd in energie-opslag, plannen voor een beursgang. De operatie zou gebeuren door een fusie met Star Peak Energy Transition, een bedrijf dat al een notering op de beurs heeft – De Ierse luchtvaartgroep Ryanair heeft bij Boeing nog eens 75 exemplaren van het vliegtuigtype 737 Max besteld. Dat is het grootste order dat Boeing voor de 737 Max heeft ontvangen sinds het type een tijdelijk vliegverbod had opgelegd gekregen. Michael O’Leary, topman van Ryanair, zegt te hopen binnen de volgende achttien maanden een extra order te kunnen plaatsen.

Het evenementenbedrijf Eventor van de ondernemers Joeri Impens en Olivier Orlans nemen de Wellington Hippodroom in Oostende gedeeltelijk over van de familiale groep Desimpel. Eventor verwerft een belang van 51 procent in het complex. De groep Desimpel behoudt een belang van 33 procent – Artisanaal bereide speculoos maakt voortaan deel uit het Brussels culturele erfgoed. De aanvraag voor de erkenning werd ingediend door bakker Maison Dandoy en de organisatie Tartine et Boterham, die een reeks artisanale producenten van zoete versnaperingen verzamelt – Het bedrijf Bekaert, fabrikant van staaldraad, schrapt in zijn vestigingen in Ingelmunster en Zwevegem 160 banen. Dat heeft het bedrijf gemeld. De ingreep was volgens het bedrijf noodzakelijk om de gevolgen van de coronacrisis crisis en de gewijzigde marktsituatie op te vangen. Het bedrijf wijst er wel op in Zwevegem 50 vacatures te hebben.