managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 4 december 2020

Posted by managing21 on december 4th, 2020

De positie van Londen als het belangrijkste financiële centrum van Europa komt niet in het gedrang zolang het Europees continent van een gefragmenteerde regulering gebruik maakt en zich in onderlinge concurrentie verliest. Dat heeft Axel weber, voorzitter van de Zwitserse bank UBS, tijdens de Global Banking Summit van de Britse zakenkrant Financial Times, gezegd. Hij verwijst daarbij onder meer naar de rivaliteit tussen Frankfurt en Parijs, die elk de financiële hoofdstad van de Europese Unie hopen te kunnen worden. Weber voegt eraan toe dat zich tot nu toe nog geen enkele Europese stad als een leefbare vervanger van de Londense City heeft gemeld. Gehoopt wordt alsnog dat op financieel vlak een akkoord tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië mogelijk is.

Het Duitse bedrijf Robert Bosch, een van de grootste toeleveranciers van de autoproducenten, heeft zijn belang in het Amerikaanse concern Nikola, fabrikant van elektrische vrachtwagens van 6,4 procent tot 4,9 procent teruggebracht. Dat heeft Bosch in een mededeling aan de Amerikaanse beursautoriteiten gemeld – De volgende editie van de jaarlijkse algemene vergadering van het World Economic Forum (WEF) wordt wellicht tijdens de zomer in Singapore georganiseerd. Normaal vindt de vergadering plaats in het Zwitserse Davos. Zwitserland ervaart echter grote moeilijkheden om de coronacrisis onder controle te krijgen – Het Duitse autoconcern Daimler heeft Bernd Pischetsrieder (72) tot voorzitter bestempeld. Pischetsrieder, voormalig chief executive van BMW en Volkswagen, volgt bij Daimler in april volgend jaar Manfred Bischoff (78) als voorzitter op. Ook Joe Käser, chief executive van Siemens, was als een kandidaat genoemd.

De Amerikaanse filmstudio Warner Bros zal volgend jaar zijn producties tegelijkertijd in de bioscoop als op het streamingplatform HBO Max lanceren. Dat heeft Ann Sarnoff, chief executive van Warner Bros, aangekondigd. De beslissing is volgens Sarnoff door de coronacrisis ingegeven – Het Zwitserse voedingsconcern Nestlé wil de volgende vijf jaar 3,2 miljard Zwitserse frank investeren in initiatieven die de bijdrage tot de klimaatverandering moeten bestrijden. Het concern zegt dat de investeringen vooral zullen worden gefinancierd door operationele en structurele kostenbesparingen en geen impact zouden hebben op de winst – Het Amerikaanse bedrijf 3M schrapt 2.900 banen. De operatie vormt onderdeel van een reorganisatie die een kostenbesparing van 250 miljoen dollar moet opleveren. Dat heeft het bedrijf aangekondigd. Mike Roman, chief executive van 3M, zegt dat de coronapandemie bedrijven verplicht zich versneld aan te passen.

Het Amerikaanse olieconcern Chevron heeft voor volgend jaar een investeringsbudget van 14 miljard dollar. Ook de andere jaren tot het midden van dit decennium zal een investering tussen 14 miljard dollar en 16 miljard dollar worden gepland. Eerder was nog gewag gemaakt van jaarlijkse budgetten tussen 19 miljard dollar en 22 miljard dollar – De Amerikaanse winkelketen Kroger boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 29,7 miljard dollar, tegenover bijna 28 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De winst liep van 263 miljoen dollar op naar 631 miljoen dollar – De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Southwest Airlines dreigt volgend jaar 6.800 banen te zullen schrappen. Onderhandelingen met de vakbonden rond inleveringen hebben volgens de maatschappij geen resultaten opgeleverd. Southwest Airlines is vijftig jaar actief en heeft tijdens die periode nog nooit tot een ontslag beslist.

Luchtvaartmaatschappij American Airlines heeft tussen de steden Dallas (Texas) en Tulsa (Oklahoma) een vlucht uitgevoerd met een Boeing 737 Max, met 87 journalisten en andere passagiers aan boord. Dat was de eerste officiële vlucht die het vliegtuigtype na een vliegverbod van anderhalf jaar uitvoerde – Het modeconcern PVH Corporation, eigenaar van de merken Calvin Klein en Tommy Hilfiger, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van ruim 2,1 miljard dollar. Dat was 18 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 53,2 procent tot 132 miljoen dollar – De Italiaanse regering heeft een akkoord bereikt met staalconcern ArcelorMittal over een overheidsbelang in de staalfabriek Ilva in de stad Taranto. Het investeringsfonds Invitalia, in handen van de Italiaanse staat, zou voor een bedrag van 1,2 miljard euro een belang van 60 procent in Ilva, de grootste staalfabriek van de Europese Unie, krijgen.

De Belgische autoverdeler Beherman wil zijn voorraad wagens van het merk Mitsubishi met sterke kortingen van de hand doen. Mitsubishi stopt immers met de autoverkoop in Europa. Beherman houdt wel de dienst na verkoop in stand, maar zegt in de toekomst een aantal nieuwe projecten te willen opstarten – De ondernemingsrechtbank heeft het reddingsplan van het plantagebedrijf Fruit Farm afgewezen. De rechter zou menen dat een verkoop van onderdelen na een faillissement meer zou opleveren dan een doorstart. Fruit Farm heeft te kennen gegeven tegen de uitspraak in beroep te gaan – De Zweedse investeerder EQT Partners zou overwegen om zich uit het Belgische bedrijf Desotec, ontwikkelaar van milieutechnologie, terug te trekken. Het Zweedse concern heeft momenteel nog een aandeel van meer dan 90 procent in de Belgische onderneming. Het belang werd drie jaar geleden overgenomen van AAC Capital.