managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 22 december 2020

Posted by managing21 on december 22nd, 2020

In het Vaticaan zal niemand door de gevolgen van coronapandemie werkloos worden. Dat heeft paus Franciscus tegenover een groep werknemers gezegd. De coronacrisis heeft de financiën van Vaticaanstad zwaar geraakt. Daardoor was de stadstaat verplicht om zijn reservefondsen aan te spreken en een bijzonder zware kostencontrole door te voeren. Door de pandemie zijn de musea van het Vaticaan, die normaal jaarlijks 100 miljoen dollar inkomsten genereren, nagenoeg zonder inkomsten gevallen. Het Vaticaan had eerder al aanwervingen en promoties verboden. De stadsstaat telt onder zijn medewerkers heel wat personeel, onder meer in de administratie, het tuinonderhoud, de ordehandhaving en de musea.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple wil over vier een batterij op punt hebben die een auto zelfrijdend kan maken. Dat is het doel van het plan Titan dat het concern is opgestart. Apple zou een eigen technologie gebruiken om de kostprijs van de batterijen sterk te verminderen – Het Amerikaanse bedrijf International Business Machines (IBM) neemt de Finse startup Nordcloud over. De overname kadert in de voorbereiding op een grote spinoff die het Amerikaanse concern rond cloudcomputing wil doorvoeren. Financiële details over de transactie zijn niet meegedeeld – In de Verenigde Staten schaliegasproducent Diamondback neemt zijn sectorgenoot QEP Resources over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 550 miljoen dollar gemoeid. QEP Resources is vooral actief in het Midland Basin en het Delaware Basin.

De Japanse bank Nomura stopt de verstrekking van  financieel advies aan particuliere klanten. Door die beslissing zullen 1.500 adviseurs binnen de onderneming een andere functie krijgen. De divisie vertegenwoordigde vorig jaar 21 procent van de totale inkomsten van Nomura – Jack Ma heeft de Chinese autoriteiten een belang in zijn financiële dienstverlener Ant Financial aangeboden om de beursgang van de onderneming te redden. Dat hebben een aantal bronnen tegenover Amerikaanse media gemeld. Ant Financial had gepland vorige maand een beursintroductie te kunnen realiseren – De Europese Commissie heeft zijn toestemming gegeven voor de fusie tussen autoconcerns Fiat Chrysler Automobiles en PSA Group. Dankzij een aantal toegevingen zouden concurrentieproblemen op de markt voor bestelwagens zijn weggewerkt.

De Zuid-Koreaanse autobouwer SsangYong Motor, onderdeel van de Indiase groep Mahindra, heeft het faillissement aangevraagd. De onderneming is er naar eigen zeggen niet in gelukt om een krediet met buitenlandse banken te verlengen. De zoektocht naar een overnemer gaat verder – In de Verenigde Staten wordt RealPage, softwareleverancier voor de woningmarkt, door investeerder Thoma Bravo overgenomen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 10,2 miljard dollar. RealPage heeft een platform ontwikkeld waarop allerlei vastgoedservices worden geboden – De Duitse autobouwer Mercedes-Benz zet zijn productie in Brazilië stop. Door die beslissing zal de fabriek in Iracemápolis worden gesloten. Daarbij zullen ongeveer 370 banen verdwijnen. Mercedes-Benz wijst erop dat de vraag naar luxewagens door de coronapandemie drastisch is gedaald.

Het Italiaanse mediaconcern Mediaset blijft bij zijn plannen om een Europese televisiegroep te creëren. Daarop zal het dispuut met de Franse groep Vivendi, de tweede grootste aandeelhouder van Mediaset, niets veranderen. Dat heeft Pier Silvio Berlusconi, topman van Mediaset, gezegd – Investeerder Visionfund, een divisie het Japanse telecomgroep Softbank, wil een Special Purpose Acquisition Company (Spac) op de beurs laten noteren. Deze Spac moet tussen 500 miljoen dollar en 600 miljoen dollar aan kapitaal voor een overname ophalen – In Frankrijk will Akka Technologies, leverancier van ingenieursdiensten, een herstructurering doorvoeren. Akka is zwaar geraakt door de crisis in de luchtvaartsector, die ongeveer 30 procent van de totale activiteiten van het Franse bedrijf vertegenwoordigen. Door de ingreep zouden 900 banen verdwijnen.

Winkelketen Mega World is niet meer levensvatbaar. Met die uitspraak bevestigt het Antwerpse hof van beroep het rapport van twee bewindvoerders, die eind november hadden gemeld dat Mega World, het voormalige Blokker, geen toekomst meer heeft. Een faillissement lijkt onafwendbaar – De schuldeisers van Neckermann hebben met een grote meerderheid voor het reorganisatieplan gestemd dat het bedrijf aan de ondernemingsrechtbank in Nijvel heeft voorgelegd. Slechts negen van de 119 schuldeisers stemden tegen het plan – Het beglazingbedrijf Belron neemt de divisie autoruiten van het Duitse bedrijf Auto Teile Unger (ATU), leverancier van autoservices, over. Daardoor breidt Belron zijn Duits netwerk met 500 adressen uit. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De overname is door het Duitse Bundeskartellamt goedgekeurd.