managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Woensdag 23 december 2020

Posted by managing21 on december 23rd, 2020

In Noorwegen heeft het Hooggerechtshof de protesten van de milieuverenigingen Greenpeace en Young Friends of the Earth tegen het klimaatbeleid van de regering afgewezen. De milieuverenigingen hadden met hun actie gepoogd om de ontginning van petroleum in het noordpoolgebied te laten verbieden. Daarbij hadden de verenigingen zich specifiek gericht op tien licenties die vier jaar geleden voor boringen in de Noordelijke IJszee waren gegeven. Die vergunningen zouden ongrondwettelijk zijn geweest. In de Noorse grondwet is immers een paragraaf opgenomen die aan iedereen het recht op een gezonde leefomgeving garandeert. Er is volgens het Hooggerechtshof echter geens sprake van een reële en onmiddellijke bedreiging van het leven en de fysieke integriteit, zoals in de grondwet wordt omschreven.

In de Verenigde Staten is retailer Walmart voor zijn rol in de opioïden-epidemie door de autoriteiten aangeklaagd. Opgemerkt wordt dat het bedrijf onvoldoende aandacht heeft besteed aan waarschuwingen van zijn apothekers. Walmart ontkent echter de aantijgingen – De Amerikaanse filmstudio MGM Holdings is op zoek naar een overnemer. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de krant Wall Street Journal gemeld. Het verkoopproces zou al zijn opgestart. De waarde van de filmstudio wordt geraamd op een bedrag van 5,5 miljard dollar. Er zou ook al interesse van verschillende partijen zijn gemeld – Het Amerikaanse concern Honeywell, leverancier van elektronische controlesystemen, neemt het bedrijf Sparta Systems van de groep New Mountain Capital over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,3 miljard dollar.

Het Amerikaanse farmabedrijf Ocugen heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met de Indiase onderneming Bharat Biotech. Door het akkoord zal Ocugen een coronavaccin van Bharat verder ontwikkelen voor de markt in de Verenigde Staten. Het vaccin wordt momenteel in India op 26.000 proefpersonen getest – De Amerikaanse investeerder Flora Acquisition, onderdeel van de groep Blackstone, heeft 96,25 procent van de aandelen van de Nederlandse zakenbank Nibc in handen. Daardoor is de minimumdrempel van 85 procent voor een geslaagd bod bereikt – In Japan heeft de geautomatiseerde vermogensbeheerder WealthNavi met een introductie op de beurs van Japan een bedrag van 17,9 miljard yen (142 miljoen euro) opgehaald. De totale waarde van het bedrijf, dat vijf jaar geleden werd opgericht, wordt geraamd op 411 miljoen euro.

De Britse budgetvlieger easyJet, die door de coronacrisis in financiële problemen is terechtgekomen, heeft een levering van 22 nieuwe vliegtuigen uitgesteld. Daarover heeft EasyJet een akkoord met leverancier Airbus kunnen sluiten. De levering is verschoven naar de tweede helft van het decennium – In Duitsland heeft de bouwketen Hornbach Baumarkt tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4,5 miljard euro. Dat was 20,2 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 67,2 procent naar 401,5 miljoen euro – Het Amerikaanse bedrijf Peloton, ontwikkelaar van fitnessapparatuur, neemt zijn sectorgenoot Precor over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 420 miljoen dollar. Door de overname moet Peloton volgens topman William Lynch in staat zijn de eigen productiecapaciteit op te voeren.

In de Verenigde Staten boekte CarMax, verkoper van tweedehands wagens, realiseerde tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 5,18 miljard dollar, tegenover 4,79 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 4,5 procent tot 235,3 miljoen dollar – Het Indiase bedrijf VerSe Innovation heeft met een kapitaalronde een bedrag van meer dan 100 miljoen dollar opgehaald. VerSe Innovation is de groep boven onder meer Josh, de Indiase tegenhanger van TikTok. Ook het digitale nieuwsplatform Dailyhunt behoort tot de portefeuille van de Indiase groep – In China heeft het bedrijf WeRide, ontwikkelaar van autonome wagens, een bedrag van 200 miljoen dollar opgehaald bij Yutong Group, het moederbedrijf van busbouwer Zhengzhou Yutong Bus. De bedrijven willen samen autonomen bussen bouwen.

Winkelketen Mega World, het voormalige Blokker België, is door de ondernemingsrechtbank van Mechelen failliet verklaard. Door het faillissement verdwijnen 650 arbeidsplaatsen. Het bedrijf heeft meer dan 40 miljoen euro schulden en een vraag tot gerechtelijk reorganisatieplan werd eerder al verworpen – Luierfabrikant Ontex heeft Esther Berrozpe Galindo tot nieuwe chief executive benoemd. Galindo wordt begin januari de opvolger van Thierry Navarre, die het bedrijf sinds eind juni had geleid. Galindo werkte eerder voor Paglieri, Sara Lee, Wella en Whirlpool – Het Brusselse bedrijf Qover, aanbieder van digitale verzekeringstechnologie, heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met de Britse smartphonebank Revolut. Door de overeenkomst krijgt Qover toegang tot de drieëndertig nationale markten waarin Revolut actief is.