managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Mobiel internet wordt eenvoudiger

Posted by managing21 on juni 29th, 2006

Er komt een gezamenlijke standaard webontwikkeling die het mogelijk moet maken om met een gsm-toestel gemakkelijker op het internet te surfen. Dat heeft een consortium van een aantal bedrijven uit de draadloze communicatie en het internet, zoals Nokia, Vodafone en Google, beslist. Deze samenwerking zou ertoe moeten leiden dat meer internauten hun gsm-gebruiken om op het internet te gaan. 

De meerderheid van de gsm-toestellen laat toe om op het internet te surfen, want de draadloze providers hopen dat hun diensten ook voor andere toepassingen dan telefoongesprekken gebruikt zouden worden. Volgens een onderzoek van M:Metrics maakt amper negentien procent van de Amerikaanse gsm-bezitters gebruik van de technologie om ook op het internet te surfen. Door de toegang tot het draadloze internet voor gsm-bezitters te vergemakkelijken.

Daarom heeft het Worldwide Web Consortium (W3C), een stichting waarachter een dertigtal bedrijven uit de sector schuil gaan, nu belist om een zestigtal richtlijnen uit te werken voor de ontwikkelaars van websites. Die richtlijnen moeten hen toelaten om websites uit te bouwen die eenvoudig te bedienen zijn met gsm-toestellen, die immers een kleiner scherm en dito toetsenbord hebben.

De meerderheid van websites werken volgens Vodafone-zegsman Daniel Applequist niet al te best op gsm-toestellen. “Indien websites gemakkelijker navigatie toelieten met mobiele telefoon, zouden ze meer gsm-gebruikers kunnen aantrekken,” vertelde hij aan het persbureau Reuters. Onder meer wordt gesuggereerd dat de content van de websites onmiddellijk bovenaan het gsm-scherm zou verschijnen, zodat de gebruikers niet eindeloos zouden moeten scrollen langsheen een reeks navigatie-links. Daarnaast wordt het gebruik van cookies en pop-ups afgeraden.