managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juni 29th, 2006

Het Duitse sportartikelenconcern Adidas heeft dit jaar tot nu toe al 1,2 miljard euro omgezet met voetbalattributen. De officiële sponsor van het wereldkampioenschap voetbal liet woensdag weten ruim 15 miljoen “Teamgeist” WK-ballen te hebben verkocht. Bij het WK van 2002 verkocht het concern 6 miljoen ballen. Drie miljoen voetbalshirts verkocht Adidas, waarvan 1,5 miljoen van het Duitse voetbalteam. In 2002 lagen deze aantallen op respectievelijk 1,5 miljoen en 250.000. Topman Herbert Hainer verklaarde woensdag dat alle doelstellingen al min of meer overschreden zijn. Het kan nog beter gaan, maar dat hangt af van de prestaties van de teams, aldus Hainer. Adidas is niet alleen de officiele WK-sponsor, het sponsort ook zes landen, waaronder Duitsland. Van die zes spelen er nog drie in het WK. Behalve Duitsland zijn dat Brazilië en Frankrijk. Adidas liet verder weten in 2008 de sponsor te zijn van het EK voetbal. 

De Verenigde Staten beschuldigen het Britse olieconcern BP ervan dat het in 2004 de Amerikaanse markt voor propaangas heeft gemanipuleerd. BP zegt dat de beschuldiging van het Amerikaanse ministerie van Justitie en de commissie voor de termijnhandel nergens op is gebaseerd. Het heeft wel maatregelen genomen tegen een paar werknemers. BP’s dochterbedrijf BP Products North America kocht in februari 2004 op grote schaal termijncontracten voor de levering van propaangas, dat is bestemd voor verwarmingsdoeleinden. Het bedrijf kreeg 90 procent van de markt in handen en joeg zo de noteringen omhoog. Daarna werden de contracten met winst verkocht. Dat leverde ongeveer 20 miljoen dollar op, aldus de Amerikaanse autoriteiten. Een voormalig termijnhandelaar van BP in de VS, Dennis Abbott, heeft volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie inmiddels toegegeven dat hij en enkele anderen de propaanmarkt hebben gemanipuleerd. Abbott riskeert een gevangenisstraf van vijf jaar en een boete van 250.000 dollar.

De Europese Unie is het beu dat Duitsland als enige lidstaat nog advertenties en radiospotjes voor sigaretten toestaat. Duitsland overtreedt een Europees besluit uit 2003 door de reclame nog steeds niet te verbieden. De Europese Commissie sleept Duitsland daarom voor het Europees Hof van Justitie, zo is woensdag besloten. Duitsland heeft zich steeds verzet tegen het EU-verbod op tabaksreclame in gedrukte media, radio en internet. Volgens Duitsland is de EU hierbij alleen bevoegd voor grensoverschrijdende media: gewone Duitse tijdschriften of kranten zijn vooral bedoeld voor eigen land. De Duitse regering heeft daarover een rechtszaak bij het EU-Hof van Justitie aangespannen. Het vonnis wordt over enkele maanden verwacht.

De rechtszaak die de Europese Commissie (EC) heeft aangespannen tegen Groot-Brittannië – wegens het heffen van belasting op tabaksproducten en drank die reizigers in het buitenland kopen – is van de baan. De EC liet haar aanklacht woensdag vallen, omdat de partijen tot een vergelijk zijn gekomen. Dat heeft Eurocommissaris voor belastingen Laszlo Kovacs bekendgemaakt. De Britse douane gaat zich houden aan de EU-regels, die bepalen dat burgers goederen voor eigen consumptie kunnen importeren zonder bij terugkomst hierover belasting te hoeven betalen. Volgens de EC namen Britse douaniers de laatste jaren systematisch goederen – zelfs auto’s – in beslag van Britten die terugkwamen van reisjes naar België en Frankrijk waar ze bijvoorbeeld sigaretten, bier en wijn insloegen. De Britse regering claimde dat ze jaarlijks miljarden euro’s aan belastinginkomsten misliep door de smokkelpraktijken.

De Finse fabrikant van mobiele telefoons, Nokia, heeft twee Chinese bedrijven aangeklaagd omdat ze mobiele telefoons hebben nagemaakt die sprekend zouden lijken op de Nokia 7260. Nokia heeft de rechtszaak aangespannen tegen Shenzhen Telsda Mobile Communication Industry Development en Song Xun Da Zhong Ke Electronic omdat deze bedrijven, naar de opvatting van Nokia, het beschermde ontwerp van de Nokia 7260-toestellen teveel zouden hebben gekopieerd. Ook de distributeurs van de toestellen, die gevestigd zijn in Beijing, zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden, aldus Nokia in een persverklaring. Nokia eist in de aanklacht dat de bedrijven direct stoppen met de productie en verkoop van de toestellen. Verder eist Nokia een schadevergoeding van de bedrijven voor het namaken van de beschermde mobiele telefoons en voor de geleden schade.

De Russische staalgroep Severstal gaat een extra bod doen op concurrent Arcelor om te proberen de fusie met Mittal Steel te verhinderen. Dat zei een Frans parlementslid woensdagavond, nadat de topman van Severstal in Parijs was verschenen voor een parlementaire commissie. “Seversal-topman Alexei Mordasjov zei ontgoocheld te zijn, maar hij geeft niet op,” aldus Leonce Deprez, de secretaris van de commissie van Economische Zaken van de Franse Kamer en lid van de regeringspartij UMP. “Hij zei dat hij een extra bod zou doen. Hij zei dat hij zeker zijn bod zou aanvullen met een aanvullend bod. Zeer gauw, denk ik,” aldus het parlementslid. Mordasjov zelf gaf geen commentaar na afloop van de commissie. Vraag is wie het hogere bod van Severstal moet financieren. Van de Russische miljardair Roman Abramovitsj moet Mordasjov volgens de Russische media geen financieel ruggesteuntje verwachten. Eerder schreven sommige kranten dat Abramovitsj bereid was zijn landgenoot uit de nood te helpen. De kans dat Severstal er nog in slaagt Arcelor over te nemen, wordt volgens waarnemers dan ook steeds kleiner.

Het Franse lucht- en ruimtevaartconcern EADS heeft een rechtszaak aangespannen wegens diefstal en ongeoorloofde publicatie van vertrouwelijke stukken. De onderneming liet donderdag weten ook intern een onderzoek te zijn begonnen naar het laten uitlekken van teksten die volgens het bedrijf opzettelijk zijn gebruikt om te wijzen op spanningen in het concern. In mei berichtte de Franse krant Le Monde dat bij de vaststelling van problemen bij de EADS-vliegtuigdivisie Airbus meningsverschillen tussen de tweeledige Duits-Franse leiding van het concern zijn ontstaan. Van Franse kant werd gevraagd naar de oorzaken van uitstel van de leveringen van de Airbus A380, terwijl de Duitse vertegenwoordigers in het bestuur de zaak relativeerden. EADS verklaarde donderdag dat er van spanningen geen sprake is. Grote aandeelhouders van het concern willen echter een einde maken aan de tweeledige structuur van de concernleiding. Vooral de Franse topman Noël Forgeard ligt daarbij onder vuur. Hij zou van de problemen bij Airbus hebben geweten ruim voordat die officieel naar buiten kwamen. Bovendien verdiende hij enkele miljoenen met de verkoop van opties kort voordat twee grote partijen hun belang in EADS verkleinden.

Victoria Beckham (31), echtgenote van de Engelse stervoetballer David Beckham, is met haar graatmager silhouet steeds vaker het idool van meisjes met anorexia. Op websites en in chatrooms waar jonge meisjes over magerzucht praten, wordt de vroegere Posh Spice voortdurend bewierookt om haar uiterlijk, schrijft de krant Daily Mail.Posh duikt in deze tijden van het WK Voetbal bijna dagelijks in de Britse media op, liefst in topjes met spaghettibandjes en ultrakorte rokjes. “Je ziet toch duidelijk dat ze verschrikkelijk dun is. Je kan haar ribben zo tellen,” zegt de Londense Dee Dawson, gespecialiseerd in eetstoornissen, in de krant. Toch willen heel wat patiënten van Dawson op Victoria lijken. “Ze aanbidden het dun zijn,” zegt Marjorie Wallace van de hulporganisatie Sane, voor mensen met psychische problemen. “Wanneer bekende personen als idolen naar voor worden geschoven, kan dat erg gevaarlijk worden”, klinkt het. Dawson raadt haar patiënten aan zich eerder te spiegelen aan andere vrouwen, als actrice Catherine Zeta-Jones of Coleen McLoughlin, de vriendin van die andere voetbalster Wayne Rooney. “Die zijn er allebei erg goed uit, zonder dat ze eruit zien als een wandelende tak op de catwalk.”

De Britse autofabrikant Lotus werkt aan een nieuwe versie van de legendarische Esprit. De remake van het stijlicoon uit de jaren ’70 wordt verwacht in 2008.De nieuwe coupé zal met een middenmotor worden uitgerust, net als het exemplaar waarmee Roger Moore grote sier maakte in de Bondfilm ‘The Spy Who Loved Me’. Ook het uiterlijk van het nieuwe topmodel uit het Lotus-gamma zal aan het origineel design van Giorgetto Giugiaro herinneren. De nieuweling wordt aangedreven door een V8-motor, die tussen 350 en 400 pk moet opleveren. Vóór de Esprit zijn wederoptreden maakt, breidt Lotus zijn gamma uit met een goedkopere uitvoering van de Elise en zijn gesloten variant Exige. Beide wagens krijgen een S-uitvoering met een 1.8-liter Toyota-motor van 136 pk. In september wordt de Lotus Europa verwacht, een tweezitter met achteraan twee noodzitjes op basis van de Exige. “De nieuwe GT zal een stuk comfortabeler zijn dan de spartaanse Elise,” zegt woordvoerder Andreas Maenner. Hoewel het merk eigendom is van de Maleisische autofabrikant Proton, worden de wagens nog steeds in Norwich, ten noorden van Londen gemaakt.

Shell Hydrogen gaat samen met de vervoerbedrijven Connexxion Holding en MAN Truck & Bus Company een openbaarvervoerproject op waterstof ontwikkelen. De bedoeling is om nog voor 2010 een groot aantal waterstofbussen in de regio Rotterdam op de weg te krijgen. De partners gaan voor het besluit over een investering te nemen een grondige economische en technische analyse uitvoeren en ze gaan op zoek naar andere projectdeelnemers. Naar verwachting zullen zij volgend jaar een definitief investeringsbesluit nemen, zo schrijft Shell donderdag in een persbericht. Het plan voorziet erin om in de loop van 2009 meer dan twintig waterstofbussen op de weg te brengen. De bussen zullen worden gebouwd door het Duitse MAN Nutzfahrzeuge en zijn dochterbedrijf Neoman. Openbaarvervoerbedrijf Connexxion zal de exploitatie van de bussen verzorgen. Het project heeft een looptijd van ten minste vijf jaar. Tijdens deze periode zal de technische betrouwbaarheid worden getest, evenals de economische aspecten en de publieke acceptatie van waterstof in een grootstedelijk gebied.