managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Donderdag 31 december 2020

Posted by managing21 on december 31st, 2020

Tientallen Cubanen hebben in de Mexicaanse stad Ciudad Juarez, op de grens met de Verenigde Staten, geprotesteerd tegen het Amerikaanse immigratiebeleid. De Cubanen zegden asiel in de Verenigde Staten gevraagd te hebben en al lange tijd op een beslissing van de Amerikaanse autoriteiten te wachten. Nadat geruchten de ronde deden dat de Amerikaanse regering de aanvragen zouden aanvaarden, hadden vele Cubanen zich in Ciudad Juarez, die door een brug verbonden is met de Amerikaanse stad El Paso, verzameld. De Amerikaanse grenspolitie hadden de brug echter met een betonnen barrière, versterkt met prikkeldraad, afgesloten. De regering van de Amerikaanse president Donald Trump heeft een wet uitgevaardigd waardoor asielzoekers de beslissing over hun dossier in Mexico moeten afwachten. De Cubanen klagen over een slechte behandeling.

Het sociale netwerkbedrijf Facebook sluit een aantal Ierse filialen waarmee de onderneming zich in de Verenigde Staten schuldig zou maken aan belastingontwijking. Het bedrijf genoot in Ierland van een gunstig fiscaal regime voor een groot deel van zijn wereldwijde winsten – De digitale valuta bitcoin zet zijn recente opmars duidelijk voort. De munt werd woensdagmorgen verhandeld voor een recordwaarde van meer dan 28.000 dollar per stuk (ongeveer 22.840 euro). Alleen al tijdens de maand december heeft de bitcoin 47 procent aan waarde gewonnen – In Maleisië is een grote fraudezaak rond nep halalvlees aan het licht gekomen. Een kartel zou decennialang functionarissen van verschillende overheidsdiensten hebben omgekocht om vlees zonder halalkeurmerk te kunnen importeren uit slachterijen in onder meer China, Oekraïne en Zuid-Amerika.

In Zuid-Korea hebben aanklagers hebben tegen Lee Jae-yong, bestuurder van Samsung, negen jaar cel geëist. Hij wordt beschuldigd van omkoping. Hij zou paarden als geschenk hebben gegeven om steun te krijgen van voormalig president Park Geun-hye voor een fusie van twee Samsung-filialen – In Groot-Brittannië hebben de autoriteiten het gebruik van het coronavaccin van de Oxford University en AstraZeneca goedgekeurd. Daarmee beschikt het land over een tweede vaccin. Eerder waren al vaccinaties met het middel van Pfizer en Biontech van start gegaan – Bij het Amerikaanse juweliersketen Tiffany hebben de aandeelhouders de overname door het Franse luxeconcern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) dan toch voltrokken worden. De Tiffany-aandeelhouders keurden de overname door LVMH woensdag goed, waarmee de laatste horde werd genomen.

Investeringsbank Perella Weinberg Partners neemt een notering aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Die operatie gebeurt met het bedrijf FinTech Acquisition Corporation, die al over een beursnotering beschikt. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 975 miljoen dollar – De Verenigde Staten leggen aan een aantal producten uit Frankrijk en Duitsland bijkomende invoerheffingen op. De heffingen hebben betrekking op vliegtuigonderdelen, niet-schuimende wijnen, cognac en andere alcoholische dranken – Het Amerikaanse industriële concern General Electric keert aan zijn chief executive Larry Culp een bonus van 47 miljoen dollar uit. De beslissing heeft wel tot grote protesten geleid. General Motors heeft dit jaar immers een aantal divisies afgeslankt. De bonus is onderdeel van een ruimer plan waarbij Culp op vijf jaar tijd tot 230 miljoen dollar kan verdienen.

De Amerikaanse autobouwer Chrysler mag niet in buitenlandse handen komen. Dat heeft Frank B. Rhodes Jr, aandeelhouder van Chrysler, gezegd. Rhodes is de achterkleinzoon van Walter Chrysler, oprichter van het merk. Rhodes wil niet dat Chrysler samengaat met zijn Franse sectorgenoot PSA Group en wil het merk zelf kopen – Bioscoopketen AMC Entertainment wil met een nieuwe kapitaalronde een bedrag van 125 miljoen dollar ophalen. Het geld moet de keten de kans bieden zijn activiteiten verder te zetten. Eerder dit jaar haalde het bedrijf ook al eens 104 miljoen dollar op – De Europese Unie en China hebben principiële overeenkomst bereikt over een investeringsakkoord. Dat heeft Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, gemeld. De twee partijen hebben gedurende een periode zeven jaar over het principe onderhandeld. 

De consortia Roco en Rinkoniën hebben de laatste contracten, ter waarde van 4 miljard euro, voor de bouw van de Oosterweelverbinding toegewezen gekregen. Dat heeft Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, gemeld. De meeste grote Belgische bouwgroepen zijn bij deze consortia betrokken – Vision Healthcare heeft in Noorwegen de webshop Naturamed, verkoper van vitaminen en voedingssupplementen, overgenomen. Met deze transactie maakt Vision Healthcare, een online verkoopplatform voor farmaproducten, zijn debuut in Scandinavië – Inmiddels heeft 14,4 procent van de Belgen antistoffen tegen het coronavirus opgebouwd. Dat blijkt uit een rapport van het gezondheidscentrum Sciensano. In Brussel loopt de immuniteit inmiddels al op tot 26 procent, tegenover 10 procent in Vlaanderen en 18 procent in Wallonië.