managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Woensdag 30 december 2020

Posted by managing21 on december 30th, 2020

Het Chinese bedrijf Sichuan Yahua Industrial Group zal gedurende een periode van vijf jaar voorraden lithium-hydroxide leveren aan de Amerikaanse autogroep Tesla, bouwer van elektrische wagens. De totale waarde van het contract zou worden geraamd op een bedrag tussen 630 miljoen dollar en 880 miljoen dollar. Dat zou overeenkomen met een volume tussen 63.000 ton en 88.000 ton. Dat vertegenwoordigt een levering tussen 12.600 ton en 17.600 ton per jaar. Tesla heeft grote voorraden lithium nodig als grondstof voor de batterijen van zijn elektrische wagens. Het bedrijf doet al langer beroep op leveringen van het Chinese concern, Ganfeng Lithium, één van de grootste producenten van lithium ter wereld. De bijkomende leverancier toont volgens analisten de grote behoefte naar lithium waarmee Tesla wordt geconfronteerd.

De Italiaans-Amerikaanse autogroep Fiat-Chrysler investeert 755 miljoen zloty (204 miljoen dollar) in zijn fabriek in Tychy in Polen. Het concern zal in die fabriek elektrische modellen voor Jeep, Fiat en Alfa-Romeo bouwen. Mogelijk zouden later nog meer investeringen in Tychy kunnen volgen – Het softwarebedrijf Corellium heeft geen patenten van Apple overtreden. Dat heeft een rechter in Florida beslist. De software van Corellium laat onderzoekers toe om kwetsbaarheden in producten van Apple, zoals de iPhone, op te sporen. Apple had Corellium voor de rechter gedaagd – Indonesië heeft een overeenkomst gesloten met het Zuid-Koreaanse concern LG Group voor de uitbouw van activiteiten rond batterijen voor elektrische wagens. Met de transactie, die op de hele productieketen betrekking heeft, is een bedrag gemoeid van 9,8 miljard dollar.

De Britse online retailer The Hut Group heeft het Amerikaanse platform Dermstore.com overgenomen van de keten Target voor een bedrag van 259 miljoen pond. In Groot-Brittannië werden ook de leveranciers Claremont Ingredients en David Berryman overgenomen voor 60 miljoen pond – Zwitserland maakt een bedrag van 150 miljoen dollar, dat op Zwitserse bankrekeningen geblokkeerd was, aan de Verenigde Staten over. Dat geld was gelinkt aan de malafide Amerikaanse investeerder Robert Allen Stanford en zal aan de slachtoffers van de fraudeur worden overgemaakt – Het softwarebedrijf Qualtrics International wil met een introductie op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq een bedrag van 100 miljoen dollar ophalen. Qualtrics werd twee jaar geleden door het softwareconcern SAP voor een bedrag van 8 miljard dollar overgenomen.

Het bedrijf Alaska Communications System Group heeft een overnamebod ontvangen van 325 miljoen dollar. Dat bod ligt hoger dan het overnamevoorstel dat het bedrijf eerder ter waarde van 320 miljoen dollar had ontvangen van Macquarie Capital and GCM Grosvenor – Het Amerikaanse concern Mars bouwt in de Chinese stad Tianjin een fabriek voor de productie van dierenvoeding. Met het project is een investering gemoeid van meer dan 100 miljoen dollar. De fabriek zal op volle capaciteit een productiecapaciteit van meer dan 250.000 ton per jaar halen – Bij de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair verliezen de Britse aandeelhouders bij de start van het nieuwe jaar hun stemrecht. Ook mogen zij geen nieuwe aandelen meer bijkopen. Daarmee wil Ryanair vermijden dat zijn landingsrechten in de Europese Unie in het gedrang zouden komen.

Mercedes-Benz heeft de elfde generatie van zijn S-Klasse gelanceerd. De wagen is het absolute topmodel van de Duitse fabrikant. De goedkoopste versie kost ongeveer 105.000 euro en kan de autogroep jaarlijks 2 miljard euro winst opleveren – In Parijs is de Franse designer Pierre Cardin overleden. Cardin (98) wordt de laatste grote modeontwerper van de jaren zestig en zeventig van de voorbije eeuw genoemd. De man bouwen rond zijn modemerk een zakelijk imperium uit dat zich over een brede reeks economische sectoren uitbreidde – Het Nederlandse verlichtingsbedrijf Signify schrapt in zijn onderzoeksafdeling in Eindhoven een aantal arbeidsplaatsen. Dat heeft het bedrijf meegedeeld. De ingreep is volgens de onderneming noodzakelijk omdat de coronacrisis langer blijft aanslepen dan eerder was gedacht.

De kaassnijder Breugel uit Pier is door de eigenaarsfamilie Vandecruys verkocht aan de ondernemers Jef Van Noppen, Vincent Schietekat, Tjeu van Roij en Laurent Degroote. De overnemers willen een nieuwe fabriek bouwen en de omzet op vijf jaar tijd verdubbelen – Juwelenontwerper Jochen Leën neemt de hotels La Butte aux Bois in Lanaken en Hotel Stiemerheide in Genk over van Eric Bullens. Leën ziet in een combinatie van juwelen en luxereizen nieuwe zakelijke mogelijkheden – De telecomoperator Proximus en bank Belfius starten vanaf volgend jaar onder de naam Banx een verdere samenwerking. Door die samenwerking kunnen klanten van Proximus ook toegang tot diensten van Belfius, dat zelf onder meer met de verkoop van telefoonabonnementen van start zal gaan. De twee bedrijven kondigden de voorbije een strategische samenwerking aan.