managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Donderdag 7 januari 2021

Posted by managing21 on januari 7th, 2021

De Chinese technologiesector moet zorgen voor kortere werkuren. Dat heeft het Chinese persbureau Xinhua gezegd in een reactie op het plotse overlijden van een 22-jarige werkneemster van de Chinese online marktplaats Pinduoduo eind vorig jaar. Xinhua merkt daarbij op dat de legitieme rechten en belangen van werknemers niet aan winstbejag mogen worden opgeofferd. Xinhua voegde eraan toe dat bedrijven de wet overtreden wanneer ze overwerk aanmoedigen dat de gezondheid ondermijnt. Zwaar overwerk is lange tijd kenmerkend geweest voor de Chinese technologiesector. De Chinese arbeidswetgeving bepaalt dat een arbeidsweek maximaal vijf dagen mag tellen, waarbij maximaal 44 uren werk mag worden gepresteerd. Maar steeds meer bedrijven zouden van hun werknemers bij herhaling overwerk vragen.

Het Franse bedrijf Michelin wil de volgende drie jaar in eigen land 2.300 banen schrappen. Daarmee wordt het Franse personeelsbestand van het bedrijf met 10 procent afgeslankt. De voorbije jaren had Michelin al 1.500 arbeidsplaatsen geschrapt. Het bedrijf hoopt naakte ontslagen te vermijden – De virtuele munt bitcoin heeft dinsdag een nieuw recordniveau van 35.842 dollar bereikt. De dag voordien had de munt nog 17 procent aan waarde verloren. De waarde van de bitcoin kende vorig jaar een verviervoudiging. Volgens JPMorgan Chase is een waarde van 146.000 dollar mogelijk – In China is zakenman Lai Xiaomin, voormalig topman van vermogensbeheerder Huarong Asset Management, door een rechtbank ter dood veroordeeld. Hij werd schuldig bevonden aan corruptie. Lai Xiaomin zou 1,8 miljard yuan (225 miljoen euro) aan steekpenningen hebben ontvangen.

Het European Medicine Agency (EMA) heeft een positief rapport ingediend over de veiligheid en de doeltreffendheid van het coronavaccin van Moderna. Daarmee wordt Moderne, na Pfizer-Biontech, de tweede partij die in de Europese Unie een vaccin kan leveren. Het middel is ook al goedgekeurd in de Verenigde Staten, Canada en Israël – De Canadese singer-songwriter Neil Young heeft een belang van 50 procent in zijn muziekcatalogus verkocht aan het bedrijf Hipgnosis. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 150 miljoen dollar. Young volgt daarmee het voorbeeld van onder meer Lindsey Buckingham en Blondie – Italië sluit een staatsbelang in Stellantis, het fusiebedrijf van Fiat-Chrysler en PSA Group, niet uit. Dat heeft Antonio Misiani, Italiaans onderminister van economische zaken, gezegd. Een belang is voorlopig niet aan de orde.

Unilever hoopt op basis van lactam, een product op basis van zeewier, een middel op de markt te kunnen brengen waarmee oppervlakken zichzelf schoonhouden. Het middel zou bescherming bieden tegen schimmels of bacteriën. Unilever heeft hiervoor met investeerder Innova Partnerships het bedrijf Penrhos Bio opgericht – De Amerikaanse drogisterijketen Walgreens Boots Alliance verkoopt een meerderheidsbelang in zijn divisie apothekerij-groothandel aan het bedrijf AmerisourceBergen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 6,5 miljard dollar – De Amerikaanse president Donald Trump heeft met een nieuw decreet transacties met acht Chinese applicaties verboden. De getroffen bedrijven zijn Aliplay, CamScanner, QQ Wallet, Shareit, Tencent QQ, VMate, WeChat Pay en WPS Office. Het verbod zal over 45 dagen ingaan.

De Italiaanse overheid werkt aan een plan om voor 14 miljard euro aan risicovolle leningen over te nemen van de bank UniCredit. Door die ingreep zou de overname van de Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena door UniCredit gemakkelijker moeten worden. Monte dei Paschi is sinds vier jaar grotendeels in handen van de Italiaanse regering – De verkopen van de App Store van Apple hebben een nieuw record laten optekenen. Tussen kerstmis en nieuwjaar registreerde de App Store een bedrag van 1,8 miljard dollar aan inkomsten, tegenover 1,4 miljard dollar dezelfde periode het jaar voordien – De New York Stock Exchange (NYSE) zal de notering van de Chinese telecombedrijven China Mobile, China Telecom en China Unicom toch schrappen. Eerder had de beursuitbater beslist de notering van de aandelen aan te houden, ondanks de eis van de regering.

Bij voetbalclub RSC Anderlecht heeft chief executive Karel van Eetvelt zijn vertrek aangekondigd. Hij zal worden opgevolgd door Jos Donvil, momenteel operationeel directie van de club. Van Eetvelt vertrekt begin april. Hij zal dan exact één jaar aan het hoofd van de club hebben gestaan – Fluxys, beheerder van het Belgische gasnet, verwerft een belang van 27 procent in zijn Braziliaanse sectorgenoot  Transportadora Brasileira Gasoduto Bolívia-Brasil (TBG). De waarde van het belang wordt geraamd op ongeveer 177 miljoen euro – Het bedrijf Biotalys uit Gent, ontwikkelaar van biologische producten voor gewasbescherming, overweegt in de loop van dit jaar een notering op de beurs van Brussel te nemen. Biotalys, het voormalige Agrosavfe, heeft sinds zijn opstart bij investeerders een bedrag van 53 miljoen euro opgehaald.