managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 8 januari 2021

Posted by managing21 on januari 8th, 2021

In Groot-Brittannië worden ongeveer 4.000 financiële bedrijven door de naweeën van de eerste golf van de coronapandemie met een eliminatie bedreigd. Dat staat in een rapport van de Britse Financial Conduct Authority, gebaseerd op een enquête eind oktober vorig jaar bij 23.000 financiële bedrijven. De onderzoekers wijzen erop dat Groot-Brittannië vorig jaar de grootste economische crisis in driehonderd jaar doormaakte. Vooral kleinere en middelgrote bedrijven worden volgens het rapport bedreigd. Onder meer verzekeraars, betaalplatformen en activiteiten rond elektrische valuta, dreigen volgens onderzoekers onvoldoende financiële reserve over te houden die bij een terugslag voor de nodige bescherming zouden moeten volgen. De grote financiële concerns, die gevolgd worden door de Prudential Regulation Authority, werden niet ondervraagd.

Facebook en Instagram schorsen de Amerikaanse president Donald Trump voor onbepaalde tijd en minstens tot het einde van zijn ambtstermijn. Dat heeft Mark Zuckerberg, chief executive van de onderneming, aangekondigd. Na de bestorming van het Capitool hadden Twitter en Facebook de president al tijdelijk geschorst – Vliegtuigfabrikant Boeing betaalt een boete van 2,5 miljard dollar wegens de misleiding van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten. De sanctie heeft betrekking op informatie over het model 737 Max die door Boeing moest worden verstrekt – Aandeelhouders van het kabelbedrijf Altice Europe hebben ingestemd met het overnameplan dat Patrick Drahi, topman en oprichter van de onderneming, heeft voorgelegd. Drahi wil het kabelbedrijf van de beurs halen. Altice Europe staat momenteel genoteerd aan de beurs van Amsterdam.

Het Amerikaanse bedrijf Conagra, producent van verpakt voedsel, realiseerde tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar een omzet van ruim 2,99 miljard dollar, tegenover 2,82 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 260,5 miljoen dollar naar 378,9 miljoen dollar – Het Chinese zoekplatform wil met een notering op de beurs van Hongkong een bedrag van minstens 3,5 miljard dollar ophalen. De beursgang zou nog in de eerste helft van dit jaar kunnen plaatsvinden. Baidu, gewaardeerd op bijna 70 miljard dollar, is al genoteerd op het Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq – Maaltijdbezorger Delivery Hero heeft met de uitgifte van nieuwe aandelen een bedrag van 1,2 miljard euro opgehaald. De bijkomende middelen zouden onder meer voor overnames worden gebruikt. Delivery Hero zou vooral in Azië mogelijkheden zoeken.

Natuurrampen hebben het voorbije jaar wereld voor ongeveer 210 miljard dollar schade veroorzaakt. Dat blijkt uit een rapport van de Duitse herverzekeraar Munich Re. Het jaar voordien was er nog sprake van 166 miljard schade. De verzekerde schade steeg van 57 miljard dollar naar 82 miljard dollar – Grote oliebedrijven hebben niet meegedaan aan een veiling van vergunningen voor proefboringen in het Arctic National Wildlife Refuge, een afgelegen natuurgebied in de Amerikaanse staat Alaska. Uiteindelijk leverde de veiling ruim 14 miljard dollar op. Dat was veel lager dan verhoopt – Het online gameplatform Roblox neemt dit jaar een notering aan de beurs van New York. Het bedrijf wil daarbij gebruik maken van de grote populariteit die zijn platform tijdens de coronacrisis heeft opgebouwd. Het bedrijf heeft nu een waarde van meer dan 29 miljard dollar.

Het Duitse chemieconcern Bayer gaat de ontwikkeling van het coronavaccin van het biotechbedrijf Curevac verder ondersteunen. Bayer zal Curevac ook helpen bij de productie en levering van het vaccin. Bayer kan daarbij rekenen op zijn internationale distributienetwerk – De Verenigde Staten schorten de aangekondigde strafheffingen op Franse producten als champagne, handtassen en cosmetica op. Dat heeft de Amerikaanse regering gemeld. De strafheffingen waren een vergelding voor de Franse belasting op grote techbedrijven zoals Google, Amazon, Facebook en Apple – Elon Musk, topman van autobouwer Tesla en ruimtevaartbedrijf Spacex, is met een vermogen van 188,5 miljard dollar de rijkste persoon op de wereld geworden. Musk was daarmee 1,5 miljard dollar rijker dan Jeff Bezos, topman van het online winkelconcern Amazon.

Het Vlaamse openbare vervoersbedrijf De Lijn wil tegen midden dit decennium 400 elektrische bussen kopen. Daarmee schroeft het bedrijf zijn ambities op elektrisch gebied sterk terug. Eerder was immers gepland om 970 elektrische bussen aan te kopen – De treinen van de NMBS hebben het voorbije jaar een stiptheid van 93,6 procent laten optekenen. Daarmee bereikte de onderneming het hoogste stiptheidsniveau in dertig jaar tijd. In de eerste helft van het voorbije decennium daalde de stiptheid enkele keren tot ongeveer 86 procent – De Zweedse autoconstructeur Volvo gaat in zijn vestiging in Gent ook een tweede elektrisch model bouwen. Gewag wordt gemaakt van het model C40. De beslissing zal in de fabriek 300 nieuwe banen creëren. In Gent wordt ook al het elektrisch model XC40 van Volvo gebouwd. Bij Volvo Gent werken op dit ogenblik ongeveer 6.500 mensen.