managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Woensdag 27 januari 2021

Posted by managing21 on januari 27th, 2021

De Franse wijnverzamelaar Michel-Jack Chasseuil gaat zijn collectie flessen voor het publiek tentoonstellen. Met het initiatief wil de verzamelaar naar eigen zeggen een echt Louvre de Vin openen. Chasseuil (79) heeft onder zijn woning in La Chapelle-Bâton in het westen van Frankrijk een tentoonstellingsruimte van 350 vierkante meter gebouwd om zijn collectie, die ongeveer 50.000 flessen telt, tentoon te stellen. Naast de wijnkelder heeft Chasseuil ook een café en een proefruimte ingericht. De man begon in de jaren zestig van de voorbije eeuw met de uitbouw van zijn collectie. De verzameling omvat bekende domeinen uit onder meer Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal en Chili. Om het museum te kunnen bouwen, zou Chausseuil een deel van zijn verzameling hebben verkocht. Daarmee zou hij een bedrag van ongeveer 500.000 euro hebben verzameld.

De Amerikaanse bedrijven Pepsico en Beyond Meat hebben de joint-venture The Planet Partnerschip opgericht. Het samenwerkingsverband moet plantaardige dranken en voedingsproducten op de markt brengen. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld – Duitse media hebben onterecht gemeld dat het coronavaccin van AstraZeneca en de Oxford University bij oudere patiënten slechts in beperkte mate doeltreffend zou zijn. Dat heeft AstraZeneca gemeld. Een Duitse krant dat slechts 8 procent van de vijfenzestigplussers op het vaccin de gewenste reactie vertoonden – Het Chinese fintechbedrijf Ant Group kan de voorbereiding van zijn beursgang hervatten. Er moeten echter nog wel een aantal knelpunten rond monopolies en privacy worden opgelost. Dat heeft Yi Gang, gouverneur van de Chinese Nationale Bank, gezegd.

Het sociale netwerkbedrijf Twitter neemt het Nederlandse platform Revue, verdeler van nieuwsbrieven, over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Revue werd zes jaar geleden opgericht en biedt zijn gebruikers de mogelijkheid om gratis een nieuwsbrief te verspreiden – De Amerikaanse koffieketen Starbucks boekte het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet van 6,75 miljard dollar. Dat was een daling met 5 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst daalde van 886 miljoen dollar naar 622 miljoen dollar – Het technologieconcern Microsoft realiseerde tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 43,1 miljard dollar. Dat was 17 procent meer dan dezelfde periode vorig boekjaar. De nettowinst steeg met meer dan 30 procent tot 15,5 miljard dollar.

Het Amerikaanse defensiebedrijf Lockheed Martin boekte het voorbije jaar een omzet van bijna 65,4 miljard dollar, tegenover ruim 58,8 miljard dollar het jaar voordien. De nettowinst steeg van 6,23 miljard dollar naar 6,83 miljard euro – Het Amerikaanse industriële concern General Electric boekte het voorbije jaar een omzet van 79,6 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 16 procent tegenover over haar voordien. De nettowinst viel van bijna 5,44 miljard dollar naar 5,23 miljard dollar terug – De Franse modegroep Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) boekte vorig jaar een omzet van 44,7 miljard euro. Dat was een daling met 17 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf merkt wel op tijdens het laatste kwartaal van het voorbije jaar wel een duidelijke verbetering te hebben kunnen opmerken. Dat was vooral het geval in de divisie mode en leder.

Het Amerikaanse farmabedrijf Johnson & Johnson (J&J) boekte het voorbije jaar een omzet van 82,6 miljard dollar. Dart was een stijging met 0,6 procent tegenover het jaar voordien. De winst daalde echter met 2,7 procent tot 14,71 miljard dollar – Het Zwitserse farmabedrijf Novartis boekte het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet van 12,77 miljard dollar. Dat was een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg met 86 procent tot bijna 2,1 miljard dollar – Het Amerikaanse concern American Express boekte het vierde kwartaal vorig jaar een omzet van 9,4 miljard dollar. Dat was een daling met 18 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst viel met 15 procent terug tot 1,4 miljard dollar. De voorzieningen voor kredietverliezen stegen van 3,6 miljard dollar naar 4,7 miljard dollar.

Het beeldtechnologiebedrijf Barco boekte het voorbije jaar een omzet van 770,1 miljoen euro. Dat was een daling met 29 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf boekte een verlies van 4,45 miljoen euro, tegenover een winst van 94,98 miljoen euro het jaar voordien – De Canadese treinbouwer Bombardier investeert een bedrag van 6 miljoen euro in zijn site in Brugge. Er komt een extra productielijn om onder meer een groot order nieuwe dubbeldekstreinen voor spoorwegmaatschappij NMBS te verwerken. Er zullen ook 180 nieuwe arbeidsplaatsen worden gecreëerd – Monteo bouwt bij de Nederlandse luchthaven Schiphol voor Amazon een leveringscentrum van 10.600 vierkante meter. De site wordt het eerste leveringsstation van de Amerikaanse online retailer in de Benelux. Vanuit de leveringscentra worden pakketten naar de consument gebracht.

Lees Verder:

Inkomsten topclubs voetbal vorig jaar 12 procent gedaald
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-26/barcelona-keeps-top-spot-in-soccer-s-money-league-by-a-hair
Verouderende dammen bron van potentiële milieurampen
https://unu.edu/media-relations/releases/ageing-dams-pose-growing-threat.html
Klassieke Egypte toneel van massale emigratie door klimaatverandering
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2021-01/uob-cci012521.php
Transparante bedrijven beschermen werknemers tegen stress
https://news.osu.edu/less-job-stress-for-workers-at-financially-transparent-firms/
Rijkere bevolkingscategorie wil grotere sociale afstand
https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210114130133.htm
Leugenaars coördineren lichaamsbeweging met hun slachtoffer
https://phys.org/news/2021-01-liars-body-movements-person-lying.html
Rechtse populisten zijn ook grote klimaatsceptici
https://www.ox.ac.uk/news/2021-01-12-link-between-climate-scepticism-and-support-right-wing-populists-study
Consument gedraagt zich financieel veel minder verantwoordelijk dan hij denkt
https://news.nd.edu/news/saver-or-spender-people-are-not-as-financially-responsible-as-they-may-think-study-shows/
Chinees bruto binnenlandse product voor eerst boven 100 biljoen yuan
http://www.chinadaily.com.cn/a/202101/19/WS600610d0a31024ad0baa368f.html
Dubai grootste bouwer van wolkenkrabbers ter wereld
https://www.constructionweekonline.com/projects-and-tenders/270058-dubai-most-prolific-skyscraper-building-city-in-2020-ctbuh