managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 26 januari 2021

Posted by managing21 on januari 26th, 2021

Distilleerders uit Wales hopen voor Welsh whisky snel een geografische bescherming te kunnen verwerven. De distilleerders hopen dat het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie een aanzet kan zijn om die beschermingsprocedures te versnellen. Na de brexit kan de Britse overheid immers compleet autonoom beslissen welke producten voor een bescherming in aanmerking zouden kunnen komen. Onder meer zeezout van Anglesey en lokale wijnen hebben in Wales al een geografische bescherming verkregen. De distilleerders werken nu aan een aantal productieregels die de definitie van een authentieke Welsh whisky zouden moeten vastleggen. Wales heeft een jonge whiskysector. Commerciële activiteiten werden pas bij het begin van deze eeuw voor het eerst ontwikkeld. Inmiddels zouden een vijftal Welshe distilleerders actief zijn.

De Amerikaanse autofabrikant Lucid Motors is in gesprek over een mogelijke beursgang. Daarbij zou gekeken worden naar een mogelijke fusie met een beursplatform van Michael Klein, een voormalig makelaar van Citigroup. De transactie zou Lucid een waarde van 15 miljard dollar geven – De Zwitserse farmagroep Novartis boekte het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet van 12,77 miljard dollar. Dat was een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 86 procent tot bijna 2,10 miljard dollar – Bioscoopuitbater AMC Entertainment heeft sinds midden december vorig jaar met de uitgifte van aandelen en obligaties een bedrag van 917 miljoen dollar opgehaald. De bijkomende middelen zouden het bedrijf, dat lijdt onder gesloten bioscoopzalen, moeten toelaten om de coronacrisis te overleven.

Het energieconcern Shell heeft het Duitse bedrijf Ubitricity, producent van laadpalen, overgenomen. Financiële details over de transactie zijn niet meegedeeld. Ubitricity is actief in Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk. Het bedrijf specialiseert zich in laadpunten die worden ingebouwd in bestaand straatmeubilair – Het Nederlandse medische technologiebedrijf Philips boekte vorig jaar een omzet van 19,5 miljard euro. Dat was 3 procent meer dan het jaar voordien. De nettowinst steeg van ruim 1,19 miljard euro naar bijna 1,21 miljard dollar – Wereldwijd zijn vorig jaar 255 miljoen voltijdse arbeidsplaatsen verdwenen. Dat blijkt uit een rapport van de International Labor Organization (ILO). Dat banenverlies ligt vier keer hoger dan tijdens de financiële crisis twaalf jaar geleden. Het aantal gepresteerde werkuren viel op één jaar met 8,8 procent terug.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) is bereid om de productie van chips voor auto’s prioriteit te geven, zodra de onderneming is om zijn productiecapaciteit te verhogen. Dat heeft het Taiwanese ministerie van economische zaken gezegd. De autosector lijdt onder een tekort aan chips – Het Nederlandse gamebedrijf Azerion is volledig eigenaar geworden van zijn Finse sectorgenoot Sulake. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Azerion had drie jaar geleden al een belang van 51 procent in Sulake genomen – De Amerikaanse farmaconcern Merck stopt met de ontwikkeling van twee experimentele coronavaccins. Bij tests zou een onvoldoende werkzaamheid zijn gebleken om de ontwikkeling van een vaccin verder te zetten. Merck werkt nog wel aan de ontwikkeling van een geneesmiddel tegen het virus.

In de Verenigde Staten heeft Dominion Voting Systems, fabrikant van stemmachines, een schadeclaim ingediend tegen Rudy Giuliani, advocaat van voormalig Amerikaans president Donald Trump. Dominion eist een bedrag van 1,3 miljard dollar. Giuliani had het bedrijf van kiesfraude beticht – De Britse online modeketen Asos zou een aantal merken van het concern Arcadia willen overnemen. Onder meer heeft Asos interesse in de merken Topshop, Topman en Miss Selfridge. Met de transactie zou meer dan 250 miljoen pond zijn gemoeid – De Britse schoenenfabrikant Dr. Martens wil met een notering op de beurs van Londen een bedrag van 1,3 miljard pond ophalen. Eigenaar Permira Holdings zou 35 procent van de aandelen van Dr. Martens naar de beurs willen brengen. Het bedrijf heeft een waarde tussen 3,3 miljard pond en 3,7 miljard pond.

Particuliere bezitters van zonnepanelen kunnen vanaf begin juli hun overtollige productie aan de sportketen Decathlon leveren. Dat heeft het bedrijf aangekondigd. Decathlon zou de energie overnemen tegen een prijs van 4,5 eurocent per kilowattuur – De concertzaal Ancienne Belgique in Brussel start met virtuele concerten. Bezoekers kunnen het gebeuren als een digitale avatar bijwonen. Daarvoor heeft de concertzaal een samenwerking gestart met het Brusselse bedrijf Poolpio, een audiovisueel productiehuis dat zich toelegt op virtual reality – Het bedrijf Datavillage uit Brussel heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 1 miljoen euro opgehaald. De financiële middelen zullen worden gebruikt voor de verdere ontwikkeling dat consumenten moet toelaten om gegevens op te slaan in beveiligde persoonlijke datakluizen.

Verder

De rijksten hebben hun verliezen door coronacrisis alweer gerecupereerd
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-25/world-s-richest-shake-off-crisis-in-record-setback-to-inequality
Elektrische wagens staan heel dicht bij massamarkt
https://www.theguardian.com/environment/2021/jan/22/electric-vehicles-close-to-tipping-point-of-mass-adoption
Wereld investeerde vorig jaar nieuw recordbedrag aan videogames
https://techxplore.com/news/2021-01-video-game-billion.html
Uitbraak coronacrisis heeft wereldwijde migratie met bijna 30 procent verminderd
https://phys.org/news/2021-01-world-migration-percent-due-pandemic.html
China installeerde vorig jaar 72 gigawatt windenergie
https://www.windpowermonthly.com/article/1705268/china-reports-72gw-wind-connected-grid-record-breaking-2020
Wereldwijde bossen registreren netto opslag koolstofdioxide
https://cleantechnica.com/2021/01/21/forests-absorb-twice-as-much-carbon-as-they-emit-each-year/
Oplaadcapaciteit blijft voor eigenaars elektrische wagens belangrijk knelpunt
https://cleantechnica.com/2021/01/23/in-uk-79-of-drivers-could-charge-just-once-every-week-or-two/
Engelsen en Schotten opvallend vaak dronken
https://www.theguardian.com/society/2021/jan/25/english-and-scottish-get-drunk-most-often-25-nation-survey-finds
Investeringen bedrijven in zonnekracht met bijna kwart gestegen
https://cleantechnica.com/2021/01/23/corporate-solar-funding-increased-24-in-2020/
Wind dit decennium verkoopt India vooral elektrische wagens
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-25/electric-vehicles-to-dominate-in-india-by-2030-mahindra-says