managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zondag 14 februari 2021

Posted by managing21 on februari 14th, 2021

Het Groothertogdom Luxemburg maakt nog altijd gebruik van dubieuze fiscale praktijken. Het land maakt zich weliswaar niet schuldig aan illegale daden, maar zijn praktijken terzake roepen toch veel vragen op en kunnen tot politieke problemen aanleiding geven. Dat heeft Pascal Saint-Amans, directeur van het Centre for tax policy and administration. Er is in Luxemburg volgens Saint-Amans nog altijd sprake van een gebrek aan doorzichtigheid rond de reële eigenaars van een aantal complexe zakelijke netwerken. Saint-Amans erkende dat Luxemburg terzake weliswaar vorig jaar een register heeft opgezet, dat volgens hem echter nog bijzonder veel lacunes heeft. Onder meer de Franse krant Le Monde toonde dat onder meer topfiguren van de Russische en Italiaanse maffia en figuren uit de kringen rond Venezolaans president Nicolas Maduro geld in het Groothertogdom Luxemburg verborgen hebben gehouden.

In Oostenrijk heeft het parket een huiszoeking gedaan in de woning van Gernot Blümel, minister van financiën. De man wordt ervan verdacht zijn medewerking te hebben verleend aan frauduleuze constructies rond het gokbedrijf Novomatic, dat in ruil voor een vergunning allerlei gunsten zou hebben aangeboden – Het Amerikaanse bedrijf Rivian, fabrikant van elektrische wagens, zou op zoek zijn naar een vestiging voor een assemblagefabriek in Europa. Het bedrijf zou daarvoor de vastgoedgroep  Jones Lang LaSalle (JLL) hebben ingeschakeld. Gezocht zou worden in eerste instantie in Duitsland, Hongarije of Groot-Brittannië – Het Chinese videoplatform TikTok heeft met de Europese voetbalfederatie Uefa een akkoord gesloten voor de sponsoring van het Europees voetbalkampioenschap dat later dit jaar in verschillende Europese landen zal worden georganiseerd. Het tornooi was door de coronacrisis met één jaar uitgesteld.

Het Nederlandse bouwbedrijf Heijmans boekte het voorbije jaar een omzet van 1,7 miljard euro. Dat was ruim 9 procent meer dan het jaar voordien. De winst steeg van 30 miljoen euro naar 40 miljoen euro. De impact van de kosten door de coronapandemie zijn volgens het concern beheersbaar gebleven – In Mexico City mogen voorlopig geen tampons meer worden verkocht. De stad verbiedt het gebruik van wegwerplastic. Tampons hebben plastic omhulsels. De bevolking van Mexico kan hierdoor alleen nog online tampons aankopen. Vrouwenrechtenorganisaties hebben de maatregel aangeklaagd. Het European Medicines Agency (EMA) is gestart met een versnelde evaluatieprocedure voor het vaccin dat het Duitse biotechbedrijf Curevac heeft ontwikkeld. De versnelde procedure betekent dat het middel al wordt geëvalueerd terwijl nog niet alle tests zijn afgerond. Deze praktijk laat sneller een mogelijke marktintroductie toe.

De Indiase staalgroep ArcelorMittal heeft Aditya Mittal (45) tot chief executive aangesteld. De nieuwe topman volgt binnen het bedrijf daarmee zijn vader Lakshmi Mittal (70) op. Aditya Mittal was tot nu toe financieel directeur van het concern en verantwoordelijk voor de Europese divisie van de groep – De Nederlandse financiële groep Rabobank wil de volgende vijf jaar in totaal 5.000 banen schrappen. De ingreep is onder meer gelinkt aan de verdere digitalisering van de bank. Momenteel werken bij de Nederlandse groep wereldwijd nog ruim 40.000 mensen. De voorbije vijf jaar werden al ruim 13.000 banen geschrapt – Ierland kende vorig jaar een economische groei van 3 procent. Daarmee was het land de enige lidstaat van de Europese Unie die een economische groei kon melden. Dat was vooral te danken aan de sterke export van multinationals uit de medische sector, de farmaceutica en informatica.

De Nederlandse winkelketen Coolblue bekijkt de mogelijkheden van een beursgang. Dat heeft Pieter Zwart, oprichter en topman van Coolblue, bevestigd. Door de beursgang zou het bedrijf een waarde van mogelijk 5 miljard euro kunnen krijgen. Het bedrijf zou daarbij van de grotere interesse in online handel kunnen profiteren – De Amerikaanse autobouwer Jeep heeft een reclame met muzikant Bruce Springsteen offline gehaald. De reclame werd opgenomen ter gelegenheid van de Super Bowl. Springsteen bleek echter enkele tijd geleden in New Jersey gearresteerd te zijn wegens dronken rijden. Hij moet wellicht weldra voor de rechter verschijnen – In Amsterdam zijn tijdens de maand januari op de beurs gemiddeld voor 9,2 miljard euro aandelen verhandeld. Dat is een verviervoudiging tegenover december. Amsterdam is daardoor, ten nadele van Londen, de belangrijkste Europese locatie voor aandelenhandel geworden.

Indien reisorganisator Neckermann niet snel nieuw geldt vindt, dreigt een faillissement. De directie van Neckermann heeft zich nog ongeveer een week tijd gegeven om een oplossing te vinden voor de acute geldnood waarin de groep verkeert. Bij Neckermann werken nog 150 mensen – Het medische bedrijf Fagron boekte het voorbije jaar een omzet van 556 miljoen euro, tegenover 535 miljoen euro inkomsten het jaar voordien. De nettowinst steeg van 41,5 miljoen euro naar ruim 60 miljoen euro – Het materialenbedrijf Umicore boekte het voorbije jaar een omzet van 3,2 miljard euro. Dat betekende een daling met 4 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg echter met 3 procent tot 322 miljoen euro. Vooral de divisie recyclage liet het voorbije jaar uitstekende cijfers optekenen. De afdeling kon volgens Umicore profiteren van de hoge metaalprijzen, een sterk activiteitsniveau en gunstige handelsvoorwaarden.