managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Maandag 15 februari 2021

Posted by managing21 on februari 15th, 2021

Brouwer Ambev, de Braziliaanse divisie van bierproducent AB InBev, zet een hulpprogramma voor de ambulantes, de straatverkopers die in de Braziliaanse steden met mobiele kramen dranken te koop aanbieden. Dat heeft Jean Jereissati, chief executive van Ambev, aangekondigd. Het bedrijf zegt per verkoper een bedrag van 255 reais (40 euro), in de vorm van voedselkorven en coupons, te zullen vrijmaken. Brazilië heeft door de uitbraak van de coronapandemie moeten beslissen de vieringen rond carnaval te schrappen. Hierdoor verliezen de ambulantes echter de belangrijkste verkoopperiode van het jaar. Ambev verwacht dat ongeveer 20.000 mensen van het programma gebruik zullen maken. Het omvang van het individuele hulppakket lijkt niet hoog, maar Ambev wijst erop dat de Braziliaanse overheid bij de eerste besmettingspiek aan de bevolking ongeveer 80 euro steun per maand heeft uitgekeerd.

De Duitse autobouwer Volkswagen is niet bang voor de komst van een elektrische en zelfrijdende wagen van Apple. Dat heeft Herbert Diess, topman van Volkswagen, gezegd in een interview met de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. Diess heeft het over een logische stap voor Apple – Een aantal betrokkenen bij de plotse koersschommelingen van het aandeel GameStop op de Amerikaanse beurs moeten voor een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden verschijnen. De Amerikaanse overheid wil achterhalen of er bij de stijging van de aandelen marktmanipulatie in het geval zou kunnen zijn – De Chinese groep ByteDance wil mogelijk de Indiase divisie van het videoplatform TikTok aan het bedrijf Glance verkopen. Het Indiase bedrijf Glance is een rechtstreekse concurrent van Tiktok. Het Chinese videoplatform is in India al een tijdlang verboden. Sindsdien heeft Glance veel populairder geworden.

De economie van Brazilië is het voorbije jaar met ruim 4 procent gekrompen. Dat blijkt uit een raming van de Braziliaanse centrale bank. Brazilië is één van de landen die het zwaarst door de uitbraak van de coronapandemie zijn geraakt. Gehoopt wordt dit jaar op een economische groei van 3 procent – De Europese luchthavens hebben het voorbije jaar 728 miljoen passagiers ontvangen. Dat betekende een daling met 70,4 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de sectorganisatie ACI Europe. Met deze cijfers zit het Europese luchtvaartverkeer weer op het niveau van het midden van de jaren negentig – De Tsjechische wapenfabrikant Ceska Zbrojovka (CZG) neemt de Amerikaanse wapenproducent Colt over. Dat heeft het Tsjechische bedrijf gemeld. Met de transactie zou een bedrag van 220 miljoen dollar zijn gemoeid. Het Amerikaanse bedrijf werd meer dan anderhalve eeuw door Samuel Colt opgericht.

In Japan heeft Yoshiro Mori zijn ontslag als voorzitter van Tokyo 2020 Olympics ingediend. Mori (83) was in opspraak gekomen wegens seksistische opmerkingen. Mori had zich eerder laten ontvallen dat het verloop van vergaderingen door vrouwen onnodig wordt vertraagd – De Amerikaanse autobouwer Tesla zal in India een fabriek voor de bouw van elektrische wagens openen. De fabriek zou in de zuidelijke Indiase staat Karnataka komen. Dat heeft Bookanakere Siddalingappa Yeddyurappa, regeringsleider van Karnataka, bekend gemaakt – De Europese Unie heeft China gevraagd het verbod op het televisiekanaal BBC World News te schrappen. Het verbod betekent volgens de Europese Unie een belemmering van de vrijheid van meningsuiting en het recht op informatie. Het verbod werd gezien als een vergelding voor het feit dat Groot-Brittannië de vergunning van China Global Television Network (CGTN) had geschrapt.

De Amerikaanse bank Citigroup betaalt zijn vertrekkende chief executive Mike Corbat over het voorbije jaar een compensatie van 19 miljoen dollar. Dat is 21 procent minder dan het jaar voordien. Corbat zou onvoldoende veiligheidsmaatregelen hebben ingebouwd om problematische transacties te bestrijden – In Hollywood is uitgever Larry Flynt overleden. Flynt (78) was de oprichter van het erotische magazine Hustler, dat de basis voor een groot conglomeraat zou worden. Het fortuin van Flynt wordt op meer dan 100 miljoen dollar geraamd – De Duitse bank Commerzbank boekte tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar 2,06 miljard euro euro inkomsten, tegenover een bedrag van 2,16 miljard euro dezelfde periode het jaar voordien. Het verlies van de Duitse bank liep van 97 miljoen euro naar 2,7 miljard euro op. De bank werkt aan een reorganisatie waarin 10.000 banen en honderden kantoren verdwijnen.

Transportbedrijf H.Essers mag dan toch een deel van het bos op de site van het voormalige Hörmann in het bedrijventerrein Genk-Noord kappen. Het bedrijf heeft daarover met de natuurvereniging BosPlus een akkoord te sluiten. Het bedrijf engageert zich zo weinig mogelijk bomen te kappen en extra in biodiversiteit te investeren – Het biotechbedrijf Galapagos zet nu alles in op zijn programma Toledo, een portfolio met potentiële behandelingen voor auto-immuunziektes met belangrijke onvervulde medische behoeften. Dat heeft Onno van de Stolpe, topman van Galapagos, gezegd in een reactie op de stopzetting van onderzoek naar een middel tegen longfibrose – Bij het materialenbedrijf Umicore heeft chief executive Marc Grynberg zijn vertrek aangekondigd. Grynberg stond ruim twaalf jaar aan de leiding van het bedrijf. De zoektocht naar een opvolger is gestart. Grynberg blijft wel op post tot die opvolger is gevonden.