managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Woensdag 3 maart 2021

Posted by managing21 on maart 3rd, 2021

De Italiaanse voetbalclub AS Roma heeft de plannen voor de bouw van een nieuw stadion opgeborgen. Ruim twee jaar geleden had de club de toelating gekregen voor de bouw van het nieuwe Stadion Della Roma. Het nieuwe stadion moest plaats bieden aan 55.000 toeschouwers en zou een plek krijgen in de wijk Tor di Valle. Het nieuwe stadion was een initiatief van toenmalig eigenaar James Pallotta. Na de overname van de club door de Friedkin Group in augustus vorig jaar voor een bedrag van 591 miljoen euro waren echter al twijfels gerezen over de nieuwbouw. Friedkin wijst op zware financiële economische, legale en praktische bezwaren, naast de negatieve impact van de coronacrisis. De club maakt tijdens de tweede helft van vorig jaar een verlies van 74,8 miljoen euro, tegenover een negatief resultaat van 87 miljoen euro dezelfde periode het jaar voordien. De omzet steeg van 94,6 miljoen euro naar 98,7 miljoen euro.

De Amerikaanse winkelketen Target boekte het voorbije jaar een omzet van 92,4 miljard dollar. Dat was 19,8 procent meer dan het jaar voordien. De winst liep met 33 procent op tot 4,37 miljard dollar. De keten profiteerde van een sterkere inzet op online winkelen – Chipmaker Intel is in een rechtszaak in Texas veroordeeld tot het betalen van 2,2 miljard dollar aan schadevergoedingen wegens het schenden van patenten. De uitspraak vertegenwoordigt één van de grootste schadevergoedingen die in de Verenigde Staten rond geschillen over octrooien zijn toegewezen – De Chinese autobouwer Nio boekte het voorbije jaar een een omzet van bijna 16,26 miljard yuan (287,1 miljoen dollar). Dat was 107,8 procent meer dan het jaar voordien. Het nettoverlies daalde met 53 procent tot ruim 5,3 miljard yuan. Er werden vorig jaar 43.728 wagens opgeleverd. Het jaar voordien was er sprake van 20.565 leveringen.

De Franse zoutproducent Salins neemt de divisie gespecialiseerde zouten van zijn Nederlandse sectorgenoot Nouryon over.  De transactie heeft betrekking op activiteiten in Nederland, Denemarken en Zweden. De verkoop heeft betrekking op merken zoals Jozo, Nezo, Suprasel en Sanal – Streamingdienst Soundcloud gaat zijn luistergelden niet meer in een grote reserve verzamelen, maar de bijdragen van de gebruikers rechtstreeks uitbetalen aan de specifieke artiesten die door de klant worden beluisterd. Soundcloud is de eerste streamingdienst die op een dergelijke strategie overstapt – Maaltijdbezorger HelloFresh boekte vorig jaar een omzet van 3,75 miljard euro. Dat was een stijging met 111 procent tegenover het jaar voordien. De winst kende meer dan een vertienvoudiging tot 505,2 miljoen euro. In totaal leverde HelloFresh meer dan 600 miljoen maaltijden af. Dat was 111 procent meer dan het jaar voordien.

De autobouwers BMW, Hyundai, Daimler, Ford en Volkswagen willen hun Europese netwerk van snelladers voor elektrische auto’s sterk uitbreiden. De bedrijven hebben hiervoor eerder al het samenwerkingsverband Ionity opgezet. De voorbije jaren werden al ongeveer vierhonderd laadstations gebouwd – Het Nederlandse zuivelconcern FrieslandCampina boekte het voorbije jaar een omzet van 11,1 miljard euro. Dat betekende een daling met 1,4 procent tegenover het jaar voordien. De winst daalde met 71,6 procent tot 79 miljoen euro. De prijs voor de melkveehouders daalde met 5,9 procent tot 35,72 euro per honderd kilogram – De journalistenorganisatie Reporters Sans Frontières (RSF) legt in Duitsland een strafklacht heer tegen de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman en vier andere hoge Saudische functionarissen. Gehoopt wordt daarmee een onderzoek af te dwingen naar de moord op journalist Jamal Khashoggi.

De Duitse chipfabrikant Infineon wordt eind deze maand in de beursindex Euro Stoxx 50 opgenomen. Dat heeft Stoxx aangekondigd. De beurswaarde van Infineon is de voorbije twaalf maanden bijna verdubbeld tot 47 miljard euro. Infineon komt in de plaats van Nokia, dat een beurswaarde van 19 miljard euro heeft – Het Zweedse fintechbedrijf Klarna heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 1 miljard dollar opgehaald. De waarde van de onderneming wordt nu geraamd op een bedrag van 31 miljard dollar. Dat betekent meer dan een vervijfvoudiging op één jaar tijd – De Spaanse politie is binnengevallen in de kantoren van voetbalclub FC Barcelona. Gezocht werd naar aanwijzingen van oneerlijk bestuur, corruptie en witwaspraktijken. Josep Bartomeu, de gewezen voorzitter van FC Barcelona, werd gearresteerd, maar werd later opnieuw in vrijheid gesteld. In oktober van vorig jaar stapte Bartomeu op als voorzitter van de club.

De Zweedse autobouwer Volvo gaat zijn nieuwe elektrische auto C40 Recharge in eerste instantie in Gent bouwen. Hierdoor zouden in de Gentse vestiging 300 nieuwe banen worden gecreëerd. In Gent wordt ook al de XC 40 Recharge gebouwd. Dat is de eerste volledig elektrische wagen van de Zweedse constructeur – De Ierse vliegtuigmaatschappij Ryanair komt terug op zijn beslissing om in België 176 banen te schrappen. Na een onderhoud met de directie heeft het personeel ingestemd met een loonsverlaging van 8,3 procent. In ruil krijgen de werknemers wel negentien extra dagen vakantie – De Luikse farmagroep Mithra brengt zijn anticonceptiering Myring ook in Italië op de markt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De Italiaanse markt zou voor Myring een waarde van ongeveer 22 miljoen euro hebben. Myring zal in het land onder de naam Kirkos op de markt worden gebracht.