managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Donderdag 4 maart 2021

Posted by managing21 on maart 4th, 2021

De groep Hard Rock Hotels heeft de originele fabriek van gitaarbouwer Gibson in de stad Kalamazoo, in de Amerikaanse staat Michigan, overgenomen. Dat heeft de hotelketen gemeld. In het gebouw begon Orville Gibson honderdtwintig jaar geleden met de bouw van de gitaren. Nadien breidde Gibson zijn activiteiten met andere locaties uit. In het midden van de jaren tachtig van de voorbije eeuw verliet het bedrijf zijn originele vestiging definitief. Daarna werd een gedeelte van de fabriek gebruikt door het bedrijf Heritage Guitars, dat door drie voormalige werknemers van Gibson was opgezet. Hard Rock Hotels wil de site renoveren. In de plannen zou ook een museum over de geschiedenis van Gibson zijn opgenomen. Hard Rock Hotels heeft tevens beloofd om de historische delen van de oude fabriek te zullen bewaren. Het nieuwe hotel zou door Reverb, een dochtermerk van Hard Rock, worden uitgebaat.

Het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil gaat zijn personeelsbestand in Singapore met ongeveer 7 procent inkrimpen. In Singapore, waar de grootste raffinaderij van de onderneming is gevestigd, heeft ExxonMobil ongeveer 4.000 werknemers. Het bedrijf verwijst naar de moeilijke marktomstandigheden – Het Venetian Resort in Las Vegas wordt overgenomen door een groep investeerders rond Apollo Global Management. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,25 miljard dollar. Het complex was tot nu toe eigendom van Las Vegas Sands. Het vastgoed en de gronden komen voor 4 miljard dollar in handen van Vici Properties – Mijnbouwer Rio Tinto heeft het vertrek van topman Jean-Sébastien Jacques aangekondigd. De slechte aanpak van de vernieling van een prehistorisch heiligdom van de Aboriginals voor de ijzerertswinning van het bedrijf had de positie van Jacques onhoudbaar gemaakt.

Ook in Japan lijkt Tesla stilaan op een groter succes te kunnen rekenen. De verkoop zou zijn opgelopen sinds de prijs van het Model 3 met bijna 25 procent tot 39.000 euro is herleid. Tesla verkocht vorig jaar in Japan minder dan 2.000 wagens. Dat was een lichte toename tegenover het jaar voordien – Het sociale netwerkbedrijf Facebook heeft een einde gemaakt aan zijn verbod op politieke advertenties gemaakt. Voor het eerst sinds maanden is het weer mogelijk om advertenties over politiek, verkiezingen en sociale kwesties te plaatsen. Het bedrijf gaat de situatie de volgende maanden opvolgen – De Europese Unie overweegt juridische stappen tegen Groot-Brittannië te nemen. De Britse regering heeft immers eenzijdig de overgangsperiode met controles op de voedselimporten naar Noord-Ierland verlengd. Daarmee de Britse overheid de voorwaarden van het brexitakkoord overtreden.

Retailer Ahold Delhaize keert aan zijn topman Frans Muller over het voorbije jaar een totale vergoeding van 6 miljoen euro uit. Dat is 1,6 miljoen euro meer dan het jaar voordien. Muller wordt daarbij beloond voor de goede resultaten die de retailer vorig jaar boekte. Muller heeft een basissalaris van 1,1 miljoen euro – De Zweedse autobouwer Volvo Cars wil tegen het einde van dit decennium alleen nog elektrische wagens produceren. Dat heeft Håkan Samuelsson, topman van Volvo, gezegd. Vorig jaar lanceerde Volvo zijn eerste elektrische model. De autobouwer wil de elektrische wagens online verkopen – Het sociale mediaplatform Parler heeft voor de rechtbank van de Amerikaanse staat Washington klacht neergelegd tegen het technologiebedrijf Amazon. Parler zegt dat Amazon van valse beschuldigingen gebruik heeft gemaakt om het sociale mediaplatform van zijn servers te weren na de bestorming van het Amerikaanse Capitool.

Het Nederlandse technologieconcern Philips, gespecialiseerd in ontwikkelingen voor de zorgverstrekking, is een samenwerking gestart met Walt Disney. Daardoor worden animaties met bekende tekenfilmfiguren gecreëerd die in medische scanners kunnen worden vertoond om kinderen tijdens de onderzoeken rustig te houden – De Finse groep Neste zal mogelijk 1,5 miljard euro investeren in de bouw van een nieuwe raffinaderij voor biobrandstoffen in Rotterdam. De installaties zouden mogelijk ook in de Finse stad Porvoo kunnen worden opgetrokken, maar daar zou de kostprijs ongeveer 500 miljoen euro duurder kunnen zijn – Het Britse online beveiligingsbedrijf Avast boekte het voorbije jaar een omzet van 892,9 miljoen dollar, tegenover 873,1 miljoen dollar inkomsten het jaar voordien. De winst steeg van 400,1 miljoen dollar naar 436,7 miljoen dollar. Het bedrijf profiteerde het voorbije jaar van het toegenomen thuiswerk.

Het Belgische staaltechnologiebedrijf Bekaert boekte het voorbije jaar een omzet van 3,77 miljard euro. Dat betekende een daling met 10 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst liep van 41 miljoen euro op tot 135 miljoen euro. Bekaert profiteerde onder meer van de goede resultaten van zijn Braziliaanse joint-ventures – Het gasbedrijf Fluxys gaat in de gemeente Stade, bij Hamburg, meewerken aan de bouw en de exploitatie van een nieuwe terminal. Fluxys zou een minderheidsbelang krijgen in het project, dat een totale investering van ongeveer 1 miljard euro zou vergen – Het elektriciteitsbedrijf Elia boekte het voorbije jaar een omzet van 2,5 miljard euro. Dat betekende een stijging met 6,7 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst liep met 0,6 procent op tot 308,1 miljoen euro. Het bedrijf wijst er nog op vorig jaar in België 337,4 miljoen euro te hebben geïnvesteerd. In Duitsland liep dat bedrag op tot 715,9 miljoen euro.