managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 2 maart 2021

Posted by managing21 on maart 2nd, 2021

Het voorbije jaar zijn tussen China en Europa 12.406 transporten met goederentreinen geregistreerd. Dat betekent een stijging met 50 procent tegenover het jaar voordien. Het spoorvervoer tussen China en Europa heeft daarmee een nieuw record laten optekenen. In januari dit jaar werden 1.165 treinen geteld. Dat vertegenwoordigde een toename met 66 procent tegenover dezelfde maand het jaar voordien. Het grootste gedeelte van de transporten gaat langs de Alataw Pass in de noordwestelijke provincie Xinjiang, op de grens met Kazachstan. De groei wordt onder meer toegeschreven aan de Chinese online handel, die vorig jaar zijn export met 31,1 procent zag oplopen. Met een bilaterale handel van 586 miljard euro werd China vorig jaar de belangrijkste handelspartner van de Europese Unie. De Verenigde Staten werden naar de tweede plaats verwezen.

Amazon wordt in de Verenigde Staten aangeklaagd wegens vermeende discriminatie. Het webwinkelbedrijf zou zwarte medewerkers en vrouwen minder vaak aannemen voor hogere functies in het bedrijf. De rechtszaak volgt op een klacht van Charlotte Newman, een zwarte vrouw die al vier jaar bij Amazon werkt. Minderheden zouden ook minder vlug worden gepromoot dan blanken met gelijkaardige kwalificaties – De Amerikaanse investeerder Berkshire Hathaway heeft het voorbije jaar 42,5 miljard dollar winst geboekt, tegenover een positief resultaat van 81,4 miljard dollar het jaar voordien. De investeerder reserveerde het voorbije jaar een bedrag van 25 miljard dollar voor de terugkoop van aandelen – Het Amerikaanse videoplatform Zoom boekte het voorbije jaar een omzet van bijna 2,7 miljard dollar, tegenover 622 miljoen dollar inkomsten het jaar voordien. De winst liep van 25 miljoen dollar naar 672 miljoen dollar oplopen.

In de Verenigde Staten heeft de Food & Drug Administration (FAA) zijn toestemming gegeven voor de verdeling van het coronavaccin van farmagroep Johnson & Johnson. Er zijn in de Verenigde Staten nu drie vaccins goedgekeurd – Bij het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil krijgt investeerder Inclusive Capital Partners van de activistische belegger Jeff Ubben een vertegenwoordiging in de raad van bestuur. Ubben wil dat het concern meer aandacht heeft voor toekomstige energie-oplossingen. Ook Mike Angelakis, topman van Atairos, wordt in de raad van bestuur van het concern opgenomen – De Amerikaanse cruisemaatschappij Royal Caribbean  wil met een kapitaalronde een bedrag van 1,5 miljard dollar ophalen. De middelen zullen onder meer gebruikt worden om de schuldenlast, die tijdens de coronacrisis sterk is opgelopen, te reduceren. De schuld van de rederij is vorig jaar met meer dan 42 procent opgelopen tot 16,45 miljard dollar.

De Zwitserse bank Credit Suisse wil de banden met de Australische investeerder Greensill Capital afbouwen. Credit Suisse zou zich vooral zorgen maken over de banden van Greensill Capital met de Britse staalmagnaat Sanjeev Gupta, die als een risicovolle investering zou worden beschouwd  – De Amerikaanse winkelketen Best Buy schrapt vijfduizend arbeidsplaatsen. Tevens zegt het bedrijf dit jaar meer dan twintig winkels te zullen sluiten. De voorbije twee jaar werden in totaal veertig filialen gesloten. Best Buy wil zich meer toespitsen op de online verkoop – Het vroegtijdige vertrek van chief executive Jean-François Van Boxmeer kost de Nederlandse brouwer Heineken 12,5 miljoen euro. Dat blijkt uit het jaarverslag van de onderneming. Van Boxmeer, die vorig jaar werd opgevolgd door Dolf van den Brink, had recht op een vertrekpremie van 5,5 miljoen euro en een langetermijnbonus.

De Franse voedingsgroep Danone wil zijn belang van 9,8 procent in de Chinese zuivelproducent Mengniu Dairy van de hand doen. De waarde van het belang wordt geraamd op een bedrag van 850 miljoen euro. Danone stapte acht jaar geleden in het kapitaal van het Chinese bedrijf – De Britse luchthaven Heathrow Airport gaat vertrekkende passagiers een bijkomende kost van 8,90 pond aanrekenen. Gewag wordt gemaakt van een coronataks die de luchthaven moet helpen om zijn kosten te dekken. Heathrow, dat in belangrijke mate afhankelijk is van intercontinentale vluchten, is door de coronacrisis zwaar getroffen – In Frankrijk is voormalig president Nicolas Sarkozy door een rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Sarkozy werd schuldig bevonden aan de omkoping van een rechter en machtsmisbruik. Twee derde van de straf is voorwaardelijk. De rest mag Sarkozy met een enkelband uitzitten. Hij gaat echter in beroep.

In Brussel mogen chauffeurs van Uber bij reservaties geen gebruik maken van smartphones met geolocalisatie. Bovendien moet een contract minstens drie uur voor de uitvoering van de rit worden gesloten. Dat heeft de Brusselse regering, die zijn taxisector wil verdedigen, beslist. De regeling wordt nog door het Grondwettelijk Hof onderzocht – Bij brouwer AB InBev wordt Michel Doukeris wellicht de volgende chief executive. Op de algemene vergadering van de aandeelhouders volgende maand zou hij als opvolger van huidig topman Carlos Brito worden aangesteld. Doukeris is net zoals Brito een Braziliaan en werkt al vijfentwintig jaar voor AB Inbev – Het voedingsbedrijf Ter Beke boekte vorig jaar een omzet van 717 miljoen euro. Dat betekende een daling met 1,5 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf leed vorig jaar een verlies van 2,5 miljoen euro, tegenover een winst van 4,4 miljoen euro het jaar voordien.