managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 5 maart 2021

Posted by managing21 on maart 5th, 2021

Het Chinese Polar Research Institute heeft drie jaar geleden een poging ondernomen om de luchthaven de de Finse stad Kemijärvi te kopen of te leasen. De vraag werd door het stadsbestuur echter afgewezen. Dat blijkt uit berichtgeving van de Finnish Broadcasting Company (YLE). China had voorgesteld om op de luchthaven een nieuwe landingsbaan aan te leggen. Met dat project zou een bedrag van ongeveer 40 miljoen euro zijn gemoeid. Het Chinese instituut zou de luchthaven willen gebruiken voor observatievluchten boven de Noordelijke IJszee, de Noordpool en de Noordoostelijke Passage. Er was tevens een investering in een nieuw onderzoekslaboratorium in het vooruitzicht gesteld. Het Finse leger maakte echter bezwaar tegen de Chinese aanwezigheid. Bovendien zou de investering onmogelijk de goedkeuring van de Europese Unie kunnen krijgen. China heeft al onderzoekscentra op Groenland, IJsland en Spitsbergen.

Facebook en Instagram geven gebruikers meer invloed op de hoeveelheid politieke advertenties die hen zullen worden getoond. De nieuwe maatregel geldt in meer dan negentig landen. De bedrijven zeggen met de aanpassing op de vraag van de consument in te gaan – De Europese Commissie beticht Apple ervan zich bij muziekstreamingdiensten aan concurrentievervalsing schuldig te hebben gemaakt. Het bedrijf zou concurrerende muziekstreamingdiensten in de App Store niet de mogelijkheid bieden om gebruikers te informeren dat zij op andere platformen hun abonnement goedkoper konden afsluiten – Het Duitse energiebedrijf Uniper dreigt de Nederlandse staat voor de rechter te slepen. Nederland heeft aangekondigd tegen eind dit decennium alle steenkoolcentrales te zullen sluiten. Dit kan volgens Andreas Schierenbeck, topman van Uniper, echter niet worden doorgedrukt zonder aan de producenten een schadevergoeding te betalen.

De Franse voedingsgroep Danone is op zoek naar een nieuwe chief executive. Er moet immers een opvolger geworden voor huidig topman Emmanuel Faber, die zowel de functie van voorzitter als chief executive vervult. Die dubbelfunctie heeft veel kritiek gekregen. Faber zou wel voorzitter van de groep blijven – De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa boekte vorig jaar een omzet van 13,6 miljard euro. Dat was 63 procent minder dan het jaar voordien. Het bedrijf leed vorig jaar een verlies van 6,7 miljard euro, tegenover een winst van 1,2 miljard euro het jaar voordien – De Amerikaanse oliemaatschappij ExxonMobil vraagt dat een rechtbank de extreme stormen van de voorbije winter in de Verenigde Staten als een natuurramp catalogeert. In dat geval zou ExxonMobil geen schadevergoeding van 11,7 miljard dollar voor gemiste leveringen aan zijn Australische klant Macquarie Energy moeten betalen.

De Zwitserse farmagroep Novartis gaat het coronavaccin van het Duitse biofarmabedrijf CureVac produceren. Door de samenwerking zouden nog dit jaar maximaal 50 miljoen doses te kunnen produceren. De voorraden zouden vanaf de zomer kunnen worden geleverd. Volgend jaar zouden 200 miljoen doses worden geleverd – De streamingdienst Tidal, in handen van rapper Shawn Carter (Jay-Z), wordt overgenomen door het Amerikaanse bedrijf Square. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 297 miljoen dollar. Carter kocht Tidal zes jaar geleden voor een bedrag van 56 miljoen dollar – Besteldienst Deliveroo zal een notering aan de beurs van Londen nemen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Deliveroo zou gekozen hebben voor Londen omdat de Britse beurs heeft ingestemd met een duale aandelenstructuur, waardoor de oprichters ook na de beursgang de controle over het bedrijf behouden.

De Europese Commissie onderzoekt of het farmabedrijf Teva concurrenten van copaxone, zijn geneesmiddel voor de behandeling van multiple sclerose (MS), heeft gehinderd. Er zouden aanwijzingen zijn dat Teva onder meer probeerde te verhinderen dat patiënten naar concurrerende middelen zouden overstappen – De Italiaanse regering heeft de export van 250.000 doses van het coronavaccin van AstraZeneca naar Australië geblokkeerd. Italië wijst erop dat AstraZeneca eerder had gezegd de beloofde leveringen aan Europese klanten tijdens het eerste kwartaal niet te kunnen leveren – Het Amerikaanse technologiebedrijf Alkami bereidt zich voor op een introductie op de beurs van New York. Door de beursgang zou de waarde van het bedrijf geraamd worden op ongeveer 3 miljard dollar. Alkami biedt cloudoplossingen die de efficiëntie en veiligheid van digitale platformen bij financiële bedrijven moeten garanderen.

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines boekte vorig jaar een omzet van 414 miljoen euro. Dat was 72 procent minder dan het jaar voordien. Het verlies liep van 27 miljoen euro naar 293 miljoen euro op. De trafieken daalden met 75 procent tot 2,4 miljoen passagiers – Filgotinib, een middel dat het biotechbedrijf Galapagos inzet tegen reuma, heeft geen negatieve impact op de spermakwaliteit. Dat blijkt uit een studie op vraag van de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA), die vorig jaar wegens de twijfels over de impact het gebruik van filgotinib voor de behandeling van reuma had opgeschort – De Frans-Belgische restbank Dexia beschikte eind vorig jaar nog over een balans van 114,4 miljard euro. Dat was 5 procent minder dan hetzelfde tijdstip het jaar voordien. Dexia boekte vorig jaar een verlies van 618 miljoen euro, tegenover een negatieve resultaat van 898 miljoen euro het jaar voordien.