managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 6 maart 2021

Posted by managing21 on maart 6th, 2021

De Amerikaanse muzikant David Crosby heeft zijn muziekcatalogus verkocht aan de Iconic Artists Group van Irving Azoff. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De portfolio omvat een catalogus met solowerk, maar ook met bijdragen van de muzikant als lid van The Byrds en Crosby, Stills, Nash & Young (CSN&Y). Met beide groepen werd Crosby opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame. Twaalf jaar geleden werd hij eveneens in de Songwriters Hall of Fame opgenomen. Crosby zegt in een commentaar door de coronapandemie, die live optredens onmogelijk maakte, gedwongen zijn om de rechten op zijn muziek te verkopen. Ook zei hij dat streaming de inkomsten van muzikanten ondermijnde. In een reactie op de eerdere beslissing van onder meer Bob Dylan en Lindsay Buckingham om de rechten op hun catalogus te verkopen, had Crosby in december al gezegd een gelijkaardige beslissing te overwegen.

De Amerikaanse olieproducent Chevron wordt volledig eigenaar van Noble Midstream Partners, uitbater van pijpleidingen. Chevron had sinds oktober al een belang van bijna 63 procent in Noble Midstream, maar betaalt nu 1,32 miljard dollar voor de resterende aandelen – Een consortium onder leiding van investeerder NPM Capital heeft een overnamebod gedaan op het Nederlandse informaticabedrijf ICT Group. De waarde van ICT Group wordt geraamd op een bedrag van 141 miljoen euro. Het bod heeft de steun gekregen van de raad van bestuur van ICT Group en de belangrijkste aandeelhouders van het bedrijf – Bij Virgin Galactic heeft bestuursvoorzitter Chamath Palihpitiya zijn belang in het bedrijf van de hand gedaan. Daarvoor ontving Palihpitiya een bedrag van 213 miljoen dollar. Palihpitiya had een beursgenoteerd bedrijf dat twee jaar geleden met Virgin Galactic fuseerde. Daardoor kreeg het ruimtevaartbedrijf een beursnotering –

Duitsland betaalt de energiebedrijven EnBW, Eon/PreussenElektra, RWE en Vattenfall een bedrag van 2,4 miljard euro als compensatie voor de sluiting van de kerncentrales. De Duitse regering besloot tien jaar geleden van kernenergie af te stappen. De laatste Duitse kerncentrale wordt eind volgend jaar stilgelegd – De London Stock Exchange boekte vorig jaar een omzet van 2,1 miljard pond. Dat was 3 procent meer dan het jaar voordien. De winst liep met 5 procent op tot 685 miljoen pond – De Europese portfolio van de Duitse autobouwer Volkswagen moet tegen het eind van dit decennium voor 70 procent uit elektrische modellen bestaan. Dat betekent een verdubbeling tegenover de oorspronkelijke plannen. Dat heeft Ralf Brandstätter, topman van het merk Volkswagen, gezegd. Die transformatie moet volgens hem gerealiseerd worden zonder de winstgevendheid van het merk te ondermijnen.

De Amerikaanse chipfabrikant Broadcom realiseerde tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 6,65 miljard dollar. Dat was 14 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 385 miljard dollar naar 1,37 miljard dollar. Het bedrijf profiteerde van de sterke vraag naar halfgeleiders – De Nederlandse fietsenfabrikant Accell boekte het voorbije jaar een omzet van bijna 1,3 miljard euro. Dat was 17 procent meer dan het jaar voordien. De verkoop van onderdelen liep met 36 procent op. De nettowinst steeg van 2,8 miljoen euro naar 64,8 miljoen euro. Het jaar voordien had het bedrijf wel een eenmalige last moeten nemen – De Britse verzekeraar Aviva verkoopt zijn verzekeringsactiviteiten in Italië aan de groepen CNP Assurances en Allianz. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 873 miljoen euro. Eerder verkocht Aviva ook al zijn activiteiten in Frankrijk. Het bedrijf wil zijn structuur vereenvoudigen.

De Nederlandse maritieme groep Boskalis boekte het voorbije jaar een omzet van 2,5 miljard euro. Dat betekende een daling met 4,5 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf boekte onder invloed van een afschrijving vorig jaar verlies van 97 miljoen euro, tegenover een winst van 75 miljoen euro het jaar voordien – In de Filipijnen neemt Monde Nissin, fabrikant van instant noedels, een beursnotering. Met de operatie is een bedrag gemoeid van 63 miljard peso (1,08 miljard euro). Daarmee wordt Monde Nissen de grootste introductie op de Philippine Stock Exchange. Het bedrijf wil onder meer investeren in vleesvervangers – De rockgroep Kings of Leon lanceert zijn nieuwe album When You See Yourself ook als een cryptocurrency. Dat betekent een primeur voor de muziekindustrie. De albums krijgt daardoor voor de fan een unieke waarde. Een aantal bieden ook een bijzonder aanbod voor een live concert.

Het bedrijf EVS Broadcasting Equipment uit Luik, aanbieder van live sportverslaggeving, boekte vorig jaar een omzet van 88,1 miljoen euro. Dat was 15 procent minder dan het jaar voordien. De nettowinst viel met 63 procent terug tot 7,2 miljoen euro – Het mediabedrijf Roularta boekte het voorbije jaar een omzet van 256,3 miljoen euro. Dat was 13,4 procent minder dan het voorbije jaar. De omzet uit reclame viel met 26 procent terug. De lezersmarkt leverde daarentegen een stijging met 5,5 procent op. De nettowinst daalde met 45 procent tot 6 miljoen euro – Het waterbedrijf Ekopak streeft naar een notering aan de beurs van Brussel. Ekopak biedt bedrijven diensten voor de besparing en recyclage aan. Het bedrijf, dat momenteel voor 49 procent in handen is van Marc Coucke, had twee jaar geleden installaties in elf landen. De onderneming telde zevenhonderd klanten. In België waren er vierhonderd gebruikers.