managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Woensdag 31 maart 2021

Posted by managing21 on maart 31st, 2021

Het satellietbedrijf OneWeb werft volop klanten voor de diensten van zijn netwerk. Dat heeft Neil Masterson, chief executive van OneWeb, gemeld. Het bedrijf heeft inmiddels al 146 satellieten gelanceerd. In totaal wil OneWeb een netwerk van 648 communicatiesatellieten uitbouwen. Masterson, een gewezen topman van Thomson Reuters, zegt te onderhandelen met telecombedrijven en aanbieders van communicatiediensten voor de luchtvaart en de scheepvaart. Er wordt volgens hem momenteel volop gepraat met potentiële klanten in Canada, het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië, Australië en Afrika. OneWeb werd in november voor een bedrag van 1 miljard dollar door de Britse regering en de Indiase telecomgroep Bharti Global uit een faillissement gehaald. Tegen eind dit jaar zal OneWeb volgens Masterson in het noordelijk halfrond operationeel worden.

Het Britse olieconcern British Petroleum (BP) treedt toe tot de joint-venture die de Duitse autobouwers BMW en Daimler voor de uitbouw van een netwerk oplaadstations voor elektrische wagens hebben opgezet. British Petroleum verwerft een belang van 33,3 procent in de joint-venture. Financiële details over de operatie zijn niet meegedeeld – Boston Dynamics wil volgend jaar zijn robot Stretch op de markt brengen. Stretch is een logistieke robot die onder meer het laden van vrachtwagens en containers volledig moet automatiseren. De ontwikkelaars zijn op zoek naar bedrijven die Stretch willen testen – De Zweedse autobouwer Volvo biedt al zijn werknemers voortaal een half jaar betaald ouderschapsverlof aan. Werknemers die ten minste een jaar in dienst zijn, mogen in totaal 24 weken ouderschapsverlof opnemen waarbij ze 80 procent van hun loon uitbetaald krijgen.

De European Securities and Markets Authority (ESMA) heeft aan het ratingbureau Moody’s een boete van 3,7 miljoen euro opgelegd. Moody’s zou zich schuldig hebben gemaakt aan belangenverstrengeling door evaluaties te geven van bedrijven waarmee het ratingbureau zelf banden heeft – Het technologiebedrijf Hon Hai Precision Industry (Foxconn) boekte het laatste kwartaal van vorig jaar een omzet van 2 biljoen taiwanese dollar (60 miljard euro). Dat was 15 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel met 3,7 procent terug tot 46 miljard taiwanese dollar – In de Verenigde Staten is het bedrijf MSCHF Product Studio door Nike wegens plagiaat voor de rechter gedaagd. MSCHF Product Studio had in samenwerking met muzikant Lil Nas X het product Satan Shoes op de markt gebracht. Dat product is volgens Nike duidelijk namaak.

Het Amerikaanse bedrijf Amazon werkt aan het ontwerpen van een eigen netwerkchip voor een gebruik in de datacenters van de onderneming. Daardoor zou Amazon minder afhankelijk kunnen worden van de leveringen van chipfabrikant Broadcom – Iran zal zijn huidig programma voor de verrijking van uranium niet stopzetten tot de Verenigde Staten alle sancties tegen het land hebben opgeheven. Dat heeft een woordvoerder van de Iraanse regering aangekondigd. Extra sancties werden door voormalig Amerikaans president Donald Trump opgelegd – Streamingdienst Spotify heeft het bedrijf Betty Labs, ontwikkelaar van het chatplatform Locker Room, overgenomen. Met de transactie wil Spotify de strijd aanbinden met de diensten van platformen zoals Discord en Clubhouse. Financiële details over de overname werden niet meegedeeld.

Het Braziliaanse energiebedrijf Raizen, een joint-venture tussen Royal Dutch Shell en Cosan, wil met een introductie op de beurs een bedrag van 13 miljard Braziliaanse real (2,25 miljard dollar) ophalen. Door de beursgang wordt de waarde van het bedrijf geraamd op 17 miljard dollar – Het Britse biotechbedrijf Nanopore, gespecialiseerd in gentechnologie, wil met een introductie op de London Stock Exchange (LSA) een bedrag van meer dan 2 miljard pond ophalen. De beursintroductie zou voor de tweede helft van dit jaar zijn gepland, maar is afhankelijk zal marktomstandigheden – Wit-Rusland mag dit jaar niet aan het Eurovisie Songfestival deelnemen. De tekst van de inzending van de band Galasy ZMesta is niet in overeenstemming met de regels van de competitie. De song zou een aanval tegen de politieke oppositie in het land inhouden.

Het Franse investeringsfonds Astorg neemt het aluminiumbedrijf Corialis uit Lokeren over. De waarde van Corialis wordt geraamd op een bedrag van meer dan 1,6 miljard euro. CVC Capital had eerder dit jaar gemeld voor zijn belang in Corialis een overnemer te willen zoeken – Telecomoperator Telenet neemt een belang van 49 procent in het productiehuis Caviar. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De meerderheid van de aandelen in Caviar blijft in handen van Bert Hamelinck, Mathias Coppens en Michael Sagol – Op zijn site in Kobbegem (Aalst) is supermarktketen Delhaize gestart met een bouw van een nieuwe wijnbottelarij. Het complex heeft een opslagcapaciteit van twee miljoen liter. Daarmee zou de site de grootste wijnbottelarij van België hebben. De bouw zou een investering vergen van ongeveer 25 miljoen euro.