managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Donderdag 1 april 2021

Posted by managing21 on april 1st, 2021

De Duitse chemiegroep Bayer wil zijn divisie bestrijdingsmiddelen van de hand doen. Met de verkoop van de divisie Bayer Environmental Science (BES) zou mogelijk een bedrag van 2 miljard euro kunnen zijn gemoeid. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. De verkoop zou het Duitse concern moeten helpen om de overname van het Amerikaanse chemieconcern Monsanto vijf jaar geleden te financieren. Monsanto werd voor een bedrag van 63 miljard dollar overgenomen. Eerder werden ook activiteiten op het gebied van diergezondheid voor een bedrag van 6 miljard euro verkocht. Daarnaast deed Bayer ook zijn belang in het chemiepark Currenta voor een som van 3,5 miljard euro van de hand. Verder werden tevens een aantal consumentenmerken zoals Dr. Scholl’s en Coppertone voor een bedrag van 1 miljard euro verkocht.

De Amerikaanse apotheekketen Walgreens Boots Alliance realiseerde tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 32,8 miljard dollar. Dat was 4,8 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 946 miljoen dollar naar 1,03 miljard dollar – Het gamebedrijf Epic Games heeft in Groot-Brittannië klacht neergelegd tegen het Amerikaanse technologieconcern Apple. De klacht is neergelegd bij de Britse Competition and Markets Authority. Apple zou aan gamebedrijf onrechtvaardige samenwerkingsvoorwaarden hebben opgelegd – De elektronicaketens MediaMarkt en Saturn schrappen in Duitsland mogelijk duizend banen. Er worden ook dertien Duitse winkels gesloten. De groep, onderdeel van het concern Ceconomy, heeft in Duitsland momenteel nog 419 vestigingen. De ketens hadden eerder al besparingen aangekondigd.

Een reeks grote Amerikaanse bedrijven heeft fundamentele kritiek op een nieuwe kieswet die de Amerikaanse staat Georgia onlangs heeft aangenomen. De nieuwe wet zou het zwarte kiezers onder meer veel moeilijker maken om hun stem uit te brengen – Vanaf mei houdt de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij niet langer de middelste stoel in rijen van drie zitplaatsen vrij. Op die manier komen weer meer stoelen beschikbaar voor het groeiende aantal passagiers dat de vliegmaatschappij verwacht te vervoeren. De maatregel was ingevoerd tegen de verspreiding van het coronacrisis – Autobouwer Volvo en diens zusterbedrijf Polestar, ontwikkelaar van elektrische wagens, zouden een eventuele beursgang overwegen. De waarde van Volvo wordt op 20 miljard dollar geraamd. Polestar zou ongeveer 10 miljard dollar waard zijn.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft een omvangrijk nieuw economisch steunpakket voor de economie van de Verenigde Staten uitgewerkt. Hij wil 2.250 miljard dollar investeren in infrastructuur, onder meer in bruggen, wegen, spoorlijnen, havens, vliegvelden en andere infrastructuur – Ook de aandeelhouders van het Amerikaanse olieconcern Chevron moeten stemmen over een klimaatresolutie van de activistische beleggerscoalitie Follow This. Dat heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) geoordeeld. Datzelfde gebeurde eerder ook bij ConocoPhillips en Occidental Petroleum – De Brits-Amerikaanse groep ZeroAvia, ontwikkelaar van vliegtuigen op waterstof, heeft met een kapitaalronde een bedrag van 24,3 miljoen dollar opgehaald. De nieuwe middelen zullen worden aangewend voor de bouw van een groter passagiersvliegtuig.

De Zweedse modegroep Hennes & Mauritz (H&M) realiseerde tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 40 miljard kroon. Dat was 21 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De groep leed een verlies van 1,07 miljard kroon, tegenover 1,93 miljard kroon winst het eerste kwartaal vorig boekjaar – Het Amerikaanse internetbedrijf Google draagt 25 miljoen dollar bij tot het European Media and Information Fund (Emif), dat recent is opgericht om de verspreiding van nepnieuws te bestrijden. Het fonds heeft een looptijd van vijf jaar – Het Duitse bedrijf Lilium, bouwer van vliegende taxi’s, streeft naar een notering aan de beurs van New York. Daarbij zou gebruik gemaakt worden van een fusie met het bedrijf Qell Acquisition Corp, dat al over een beursnotering beschikt. De gecombineerde onderneming zou een waarde hebben van 3,3 miljard dollar.

De Luikse holding Ardent gaat op zoek naar een financiële partner voor zijn gokdivisie. Er zou vooral uitgekeken worden naar een financiële partner. Met de operatie zou een bedrag van 1 miljard euro kunnen zijn gemoeid. De divisie omvat onder meer merken zoals Pokerstars, Casino777 en Circus – EVS Broadcasting heeft een contract voor een mondiaal sportevenement dat volgend jaar in Azië plaatsvindt. Dat heeft het bedrijf gemeld. Vermoedelijk heeft de opdracht te maken met de organisatie van de Olympische Winterspelen in Peking. Financiële details over het contract zijn niet meegedeeld – De Antwerpse scheepvaartgroep Euronav boekte het voorbije jaar een omzet van 1,2 miljard dollar, tegenover 932 miljoen dollar inkomsten het jaar voordien. De winst steeg van 112 miljoen dollar naar 473 miljoen dollar. Euronav maakt daarbij gewag van recordresultaten.