managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 2 april 2021

Posted by managing21 on april 2nd, 2021

Textielfabrikanten uit negen landen in Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika hebben een samenwerkingsverband gesloten. Dankzij die collaboratie hopen de fabrikanten bij de wereldwijde kledingretailers betere contractvoorwaarden te kunnen bedingen. De overeenkomst zou moeten beletten dat de retailers nog langer in staat zouden zijn hun toeleveranciers tegenover elkaar uit te spelen. Opgemerkt wordt dat retailers in maart en april vorig jaar heel wat bestellingen hebben geschrapt. Volgens de coalitie van PayUp zouden nog altijd voor 18 miljard dollar geschrapte orders niet zijn vergoed. In het akkoord wordt onder meer een maximale betaaltermijn van negentig dagen afgesproken. Ook zouden retailers niet langer kortingen mogen eisen nadat de bestellingen zijn geplaatst. Gehoopt wordt het akkoord eind deze maand te presenteren.

Luchtvaartmaatschappij Lufthansa gaat zijn aandeelhouders toestemming vragen voor een kapitaalverhoging van 5,5 miljard euro. De bijkomende middelen moeten Lufthansa helpen een overheidslening van 9 miljard euro terug te betalen. Hierdoor zou ook het belang van de Duitse overheid in Lufthansa worden verminderd – Het Amerikaanse bedrijf Micron Technology, producent van geheugenchips, realiseerde het tweede kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 4,80 miljard dollar, tegenover 6,24 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 405 miljoen dollar naar 603 miljoen dollar – De Franse cateraar Sodexo realiseerde de eerste zes maanden van zijn boekjaar een omzet van 8,6 miljard euro. Dat was een daling met 26,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst viel van 378 miljoen euro terug tot 33 miljoen euro.

Egypte wil voor de blokkade van het Suezkanaal door het containerschip Ever Given een schadevergoeding van 1 miljard dollar. Dat heeft de beheerder van het Suezkanaal gezegd. Gewezen wordt naar de schade aan de infrastructuur, het verlies aan transitoinkomsten en de kosten van het baggeren en de berging – De mediagroep Endeavour van ondernemer Ari Emanuel wil een notering aan de beurs van New York. Endeavour probeerde twee jaar geleden al eens een beursgang, maar die werd toen na een aantal schandalen afgeblazen – Het Amerikaanse technologiebedrijf Microsoft gaat de volgende tien jaar aan het Amerikaanse leger minstens 120.000 headsets met augmented reality leveren. Daarover is een contract gesloten met het ministerie van defensie van de Verenigde Staten. Het contract heeft een waarde van 21,9 miljard dollar.

Het Amerikaanse bedrijf Carmax, verkoper van tweedehands auto’s, realiseerde tijdens het vierde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 5,16 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 4,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 4,7 procent tot 641,4 miljoen dollar – Het Chinese technologiebedrijf Huawei boekte het voorbije jaar een omzet van 891 miljard yuan. Dat betekende een stijging met 3,8 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst liep met 3,2 procent op tot 64,6 miljard yuan – Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) wil de volgende drie jaar een bedrag van 100 miljard dollar investeren om de capaciteit van zijn chipproductie op te voeren. Daarmee wil het Taiwanese bedrijf antwoorden aan de stijgende vraag. Om de productie op te voeren werd al 25 miljard dollar geïnvesteerd.

Door een verkeerde menging van ingrediënten heeft het Amerikaanse farmabedrijf Johnson & Johnson (J&J) vijftien miljoen coronavaccins moeten vernietigen. De fout gebeurde bij Emergent BioSolutions in Baltimore, een toeleverancier van het Amerikaanse farmabedrijf – De Japanse technologiegroep Hitachi neemt het Amerikaanse softwarebedrijf GlobalLogic over. Met de transactie is een bedrag van 9,6 miljard dollar gemoeid. De overname moet Hitachi helpen de overstap van hardware naar digitale services te maken – Het bedrijf Tonal uit Californië, aanbieder van digitale fitnessdiensten, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 250 miljoen dollar opgehaald. De totale waarde van de onderneming wordt nu op 1,6 miljard dollar geraamd. Onder meer Stephen Curry en Serena Williams investeerden eerder in Tonal.

Het bedrijf Miko uit Turnhout verkoopt zijn divisie kunstofverpakkingen aan het Duitse concern Paccor. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 110 miljoen euro. Door de verkoop van Miko Pac kan het bedrijf zich bij zijn investeringen volledig op zijn koffieservices toeleggen – Modeketen Pimkie is door de rechtbank van Doornik failliet verklaard. Door die beslissing verdwijnen 136 arbeidsplaatsen. Pimkie baatte een keten van vierentwintig winkels uit – Het gasbedrijf Fluxys Belgium boekte het voorbije jaar een omzet van 561 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg met 5 procent tot 73,2 miljoen euro. Het bedrijf merkt op dat de groei het voorbije jaar vooral was te danken aan de uitbreiding van zijn terminal voor vloeibaar aardgas in de haven van Zeebrugge.