managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 3 april 2021

Posted by managing21 on april 3rd, 2021

De autobouwers Ford Motor en Mahindra & Mahindra zetten hun samenwerking in India definitief stop. Dat hebben de twee ondernemingen aangekondigd. De twee bedrijven hadden eind vorig jaar het einde van hun joint-venture in India aangekondigd. Er was toen wel gesuggereerd dat de samenwerking mogelijk geheel of gedeeltelijk in een andere vorm zou kunnen verder worden gezet. Maar nu is beslist om de banden volledig door te knippen. Ford zegt zijn onafhankelijke Indiase activiteiten te zullen verder zetten. Ford maakte vijfentwintig jaar geleden zijn debuut op de Indiase markt, maar de activiteiten van het Amerikaanse merk blijven er beperkt. Ford heeft op de Indiase markt, die gedomineerd wordt door de goedkopere modellen van Suzuki of Hyundai, slechts een aandeel van 2 procent.

Rusland heeft de berichtendienst Twitter veroordeeld tot een boete van 8,9 miljoen roebel (117.000 dollar). Het bedrijf zou geweigerd hebben om content te verwijderen die Russische jongeren mogelijk zou kunnen aanzetten om aan illegale protesten deel te nemen. Twitter moet de boete binnen zestig dagen betalen – Deutsche Bank heeft met een verkoop van activa een bedrag van 4 miljard euro opgehaald. Die operatie laat de instelling toe om de schade van zijn blootstelling aan de implosie van het hefboomfonds Archegos te beperken – Revisoren hebben bij twee Amerikaanse filialen van de Franse informatica-consulent Atos meerdere boekhoudkundige fouten vastgesteld. De revisoren hebben dan ook voorbehoud gemaakt bij de jaarrekeningen van de groep. Atos voert voorlopig echter geen wijziging door. De anomalieën zouden niet significant zijn.

De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia dreigt zonder financiële middelen te vallen. Het bedrijf krijgt echter geen toegang tot overheidsgeld zolang er tussen de Europese Commissie en de Italiaanse regering geen akkoord over de voorziene tussenkomst van de overheid is bereikt. Alitalia kon vorige maand de lonen niet meer volledig uitbetalen – Het Zuid-Koreaanse talentbureau Hybe heeft zijn Amerikaanse sectorgenoot Ithaca overgenomen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van meer dan 1 miljard dollar Ithaca lanceerde onder meer Justin Bieber en Ariana Grande – Coursera, aanbieder van online cursussen, heeft op de eerste dag van zijn notering aan de New York Stock Exchange een waarde van bijna 7 miljard dollar laten optekenen. Het bedrijf profiteerde van de coronapandemie In juli vorig jaar was er nog sprake van een waarde van 2,6 miljard dollar.

De Amerikaanse groepen Micron Technology en Western Digital zouden een bod doen op het Japanse bedrijf Kioxia, fabrikant van geheugenchips. Door de interesse zou de waarde van Kioxia op een bedrag van 30 miljard dollar worden geraamd. Kioxia is momenteel in handen van Toshiba en een consortium rond Bain Capital – De Amerikaanse autobouwer Tesla heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar bijna 185.000 wagens afgeleverd. Daarmee is de kwartaalproductie met ongeveer 5.000 exemplaren opgedreven tegenover de laatste drie maanden van vorig jaar – De Amerikaanse mediagroep Comcast zal mogelijk de portfolio van dochterbedrijf Universal uit het aanbod van HBO Max en Netflix terugtrekken. Nieuwe producties zouden voor het platform Peacock worden voorbehouden. Dat hebben bronnen tegen het persbureau Bloomberg gemeld.

De autogroep Stellantis wil dit jaar 400.000 elektrische wagens verkopen. Dat is nagenoeg een verdrievoudiging tegenover vorig jaar, toen een verkoop van 139.000 exemplaren werd opgetekend. Dat heeft John Elkann, topman van Stellantis, gemeld. De doelstelling moet bereikt worden met de lancering van elf bijkomende modellen – De Chinese autobouwer FAW-Volkswagen koopt emissiekredieten van zijn Amerikaanse rivaal Tesla. De kredieten moeten de Chinese groep, een joint-venture van het Chinese First Automobile Works (FAW) en het Duitse Volkswagen toelaten aan de Chinese milieuwetgeving te voldoen – Het gamebedrijf Epic Games voert gesprekken om met een kapitaaloperatie een bedrag van 1,7 miljard dollar op te halen. Daarmee zou aan Epic Games, ontwikkelaar van onder meer Fortnite, een totale waarde van 28 miljard dollar worden gekoppeld.

Het parket van Oost-Vlaanderen wil baggeraar Deme voor de correctionele rechtbank dagen wegens onregelmatigheden bij een contract voor werken in de Russische haven Sabetta het voorbije decennium. Het contract zou onrechtmatig aan sectorgenoot Jan De Nul zijn onttrokken – Charleroi Airport krijgt een kapitaalinjectie van 40 miljoen euro om de impact van de coronacrisis te kunnen opvangen. De luchthaven krijgt 10 miljoen euro van het Waalse fonds Sowaer, maar ook 30 miljoen euro extra kapitaal van het bedrijf Belgian Airports, dat hoofdaandeelhouder wordt – Recticel heeft de overname van zijn Zwitserse sectorgenoot FoamPartner, fabrikant van hoogwaardige technische schuimproducten, afgerond. De overname was eind vorig jaar aangekondigd. Met de transactie was een bedrag van 270 miljoen Zwitserse frank gemoeid.