managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zondag 4 april 2021

Posted by managing21 on april 4th, 2021

Het Russische nieuwsbureau Sputnik zet zijn activiteiten in Groot-Brittannië stop en hevelt zijn Engelstalige service over naar Washington en Moskou. Dat heeft Sputnik aangekondigd. De operatie wordt gezien als een gevolg van de toenemende spanningen tussen het Verenigd Koninkrijk en Rusland. Sputnik had in Groot-Brittannië kantoren in Londen en Edinburgh. De Russische nieuwsdienst zegt wel zijn verslaggeving over het Verenigd Koninkrijk te zullen verder zetten. Sputnik heeft naast Londen ook regionale kantoren in Washington, Peking, Parijs, Berlijn en Kairo. De relaties tussen het Verenigd Koninkrijk en Rusland zijn tot een dieptepunt gezakt door de moordpoging op dubbelspion Sergei Skripal op Brits grondgebied drie jaar geleden. Rusland wordt ook beticht van bemoeienissen in de Britse nationale verkiezingen twee jaar geleden.

Luchtvaartmaatschappij United Airlines wil driehonderd piloten aantrekken omdat de vraag naar reizen opnieuw toenemen naarmate steeds meer Amerikanen een coronavaccin krijgen. Sinds september vorig jaar zijn bij United bijna duizend piloten met pensioen gegaan of vrijwillig vertrokken – Grote cruiseschepen mogen niet langer in het centrum van de Italiaanse stad Venetië aanmeren. Dat heeft de Italiaanse regering beslist om de lagune te beschermen. De cruiseschepen moeten naar een andere bestemming in het gebied worden afgeleid. De maatregel geldt ook voor grote containerschepen – De bioscoopgroep AMC Entertainment wil zijn aandeelhouders toelating vragen om een kapitaalverhoging door te voeren. Dat heeft Adam Aron, topman van AMC Entertainment, gezegd. Het bedrijf heeft sinds midden december ruim 1,2 miljard dollar opgehaald.

Autobouwer Ford Motor zal opnieuw mogelijke donaties aan Amerikaanse politici overwegen. Ook politici die zich tegen de aanstelling van huidig president Joe Biden verzetten, zullen daarbij niet vooraf worden uitgesloten. Ford beloofde wel scherpe vereisten te zullen hanteren – De gamestudio Timi, onderdeel van de Chinese groep Tencent, heeft het voorbije jaar een omzet gegenereerd van 10 miljard dollar. Dat hebben waarnemers gezegd. Met dat bedrag kroont Timi zich tot de grootste ontwikkelaars van games in de wereld. Timi zou ook een nieuwe studio in de Verenigde Staten krijgen – De defensiebedrijven Airbus en Dassault hebben een akkoord bereikt over het gevechtsvliegtuig Future Combat Air System (Fcas), dat de opvolger moet worden van de Duits-Spaanse Eurofighter en de Franse Rafale. Fcas moet een vloot bemande en onbemande vliegtuigen bouwen.

In Sydney is de Australische designer Carla Zampatti overleden. Zampatti (78) heeft volgens experts een belangrijke bijdrage geleverd tot de ontvoogding van de Australische vrouwen. Onder meer actrices Nicole Kidman en Cate Blanchett droegen ontwerpen van Zampatti – De Amerikaanse telecomoperator Verizon Communications heeft met de Associated British Ports (ABP) een akkoord gesloten voor de aanleg van een mobiel 5G-netwerk in de haven van Southampton. De overeenkomst is eerste contract dat Verizon voor een privaat 5G-netwerk in Europa heeft gesloten – Smartphones, computers en andere intelligente apparaten die in Rusland worden verkocht, zullen verplicht met lokale software op de markt worden aangeboden. De beslissing moet Russische informatica-bedrijven helpen de concurrentie met buitenlandse tegenhangers aan te gaan.

In Zwitserland is luchtvaartmaatschappij Helvetic Airways gestart met de inzet van robots om met het gebruik van ultraviolet licht vliegtuigen te ontsmetten. De robot is ontwikkeld door het Zwitserse technologiebedrijf Uveya. De robot zou ongeveer 15.000 Zwitserse frank kosten – De Duitse luchthavenoperator Fraport heeft met de uitgifte van een obligatie een bedrag van 1,15 miljard euro opgehaald. Daarmee heeft de operator naar eigen zeggen een cashreserve van meer dan 4 miljard euro hebben uitgebouwd – Het Amerikaanse betaalplatform Mastercard investeert 100 miljoen dollar in de uitbouw van mobiele activiteiten van Airtel Africa. Daarmee hoopt Mastercard te kunnen profiteren van de snelle groei van de Afrikaanse digitale betalingen. De totale waarde van Airtel Mobile Commerce wordt geraamd op 2.65 miljard dollar.

De mediagroep Rossel investeert 19 miljoen euro in het technologiebedrijf AppTweak uit Brussel. AppTweak biedt oplossingen aan om de zichtbaarheid van applicaties in virtuele winkels te verbeteren. Rossel wordt meerderheidsaandeelhouder van het technologiebedrijf – Het Gentse bedrijf Otiv, ontwikkelaar van oplossingen voor autonoom spoorvervoer, zet in Nederland een proefproject op. Met de Nederlandse Spoorwegen (NS) wordt op een rangeerterrein in Amersfoort een intelligente detectie van obstakels uitgetest – Het Duitse energieconcern RWE stelt zich kandidaat om in België een van de gascentrales te bouwen die het stopzetten moeten helpen opvangen. Om die ambities te realiseren heeft het Duitse bedrijf het project van Dils Energie in de Limburgse gemeente Dilsen-Stokkem, met een capaciteit van 920 megawatt, overgenomen.