managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Maandag 5 april 2021

Posted by managing21 on april 5th, 2021

De Spaanse politie is erin geslaagd om een honderdtal leden van de drugsbende Monparlet op te pakken. De arrestanten worden ervan beticht met speedboten drugs van Marokko naar Spanje te hebben gesmokkeld. Bij acties in het zuiden van Spanje en Frankrijk werd in totaal ongeveer 5.270 kilogram cannabis onderschept. De drugsbende zou in Spanje de drugs langs de rivier de Guadalquivir hebben ingevoerd. Daarna zouden de voorraden in vrachtwagens zijn geladen en verder naar Frankrijk zijn getransporteerd. De drugs zouden bedoeld zijn voor verdelers over heel Europa. De Spaanse politie merkt op dat de bende bijzonder goed gestructureerd werkte. Er zou zelfs een speciaal team zijn gevormd dat voor het onderhoud van de speedboten moest zorgen, zodat de vloot op elk mogelijk ogenblik kon worden ingezet.

Frankrijk heeft met de Europese Commissie een akkoord gevonden over de staatssteun die aan de luchtvaartgroep Air France-KLM is toegezegd. Dat heeft Bruno Le Maire, Frans minister van economie, gezegd. Financiële details over de overeenkomst werden niet verstrekt – Het Britse modelabel Ralph & Russo is ingestort met een onverkochte voorraad ter waarde van 53 miljoen pond. Dat hebben de curatoren van Ralph & Russo gemeld. Zij zoeken naar mogelijke overnemers voor het label. Ralph & Russo had eerder dit jaar een bescherming tegen faillissement gevraagd – De autoverhuurder Hertz zal mogelijk tijdens het tweede kwartaal van dit jaar uit faillissement komen. Het bedrijf werkt daarvoor aan een akkoord met een aantal kredietverstrekkers. De transactie moet half april nog wel door de rechtbank van Delaware worden goedgekeurd.

Het muzieklabel Sony heeft de rechten op de muziekcatalogus van de Amerikaanse singer-songwriter Paul Simon gekocht. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Paul Simon (79) kondigde drie jaar geleden zijn afscheid aan – Bij het bedrijf Waymo, specialist in autonome mobiliteit en onderdeel van de groep Google, heeft chief executive John Krafcik zijn vertrek aangekondigd. Krafcik, die eerder voor Hyundai Motor America werkte, stond meer dan vijf jaar aan het hoofd van Waymo. Hij blijft wel als adviseur aan Waymo verbonden – De Britse bank Barclays heeft het voorbije jaar voor miljarden ponden geld geïnvesteerd in projecten van producenten van fossiele brandstoffen. Nochtans had de instelling beloofd bij zijn investeringen met ecologische omstandigheden rekening te houden. Dat hebben een aantal activisten gezegd. 

In Groot-Brittannië wil het bedrijf Zenobe Energy wil in juni de bouw van een batterij met een capaciteit van 100 megawatt starten. De batterij zou worden gebouwd in de gemeente Capenhurst on the Wirral in de regio Cheshire. Zenobe Energy wordt geleid door Steve Holliday, een voormalig topman van het Britse National Grid – Het mijnbedrijf Rio Tinto voorziet voor zijn bestuurders onvoldoende sancties voor dodelijke ongevallen in de mijnen van de onderneming. Dat hebben een aantal activistische aandeelhouders gezegd. Volgens hen stelt Rio Tinto zich tegenover deze ongevallen te laks op – Het modelabel Jaeger richt onder de naam Spring Studios een eigen creatief bureau op. De maatregel vormt een onderdeel van de radicale plannen van Marks & Spencer, de nieuwe eigenaar van Jaeger, om het modelabel een afzonderlijke koers te laten varen.

Het technologiebedrijf Huawei is duidelijk een marionet van de Chinese regering. Dat hebben critici gezegd in een reactie op het feit dat het bedrijf applicaties van Nike en Adidas uit zijn virtuele winkel had verwijderd. De twee merken hadden zich opgesteld tegen het gebruik van dwangarbeid in China – De verkoop van het Britse gokbedrijf William Hill aan het Amerikaanse casinoconcern Caesars, voor een bedrag van 2,9 miljard pond, komt mogelijk in het gedrang. Een definitieve beslissing over de transactie werd immers op het laatste moment uitgesteld – Het Britse defensiebedrijf BAE Systems heeft contracten ter waarde van 1,3 miljard pond kunnen afsluiten voor het onderhoud van marineschepen en dokken in de Portsmouth Naval Base. Het contract garandeert dat de tewerkstelling van enkele honderden arbeiders in de haven van Portsmouth.

De vastgoedgroep Cofinimmo heeft in Finland twee projecten voor woonzorgcentra overgenomen. Financiële details over de transactie, die betrekking heeft op sites in Turku en Ylöjärvi, werden niet meegedeeld. Eind vorig jaar maakte Cofinimmo zijn debuut in Finland – Er is voor de Boekenbeurs voorlopig nog geen overnemer gevonden. Er waren zich voor de overname nochtans 23 geïnteresseerde kandidaten gemeld, maar uiteindelijk werd er geen bod neergelegd. Boek.be, de organisator van de Boekenbeurs, worstelt al langer met tegenvallende bezoekerscijfers – De vastgoedgroep Atenor heeft een akkoord bereikt over de aankoop van een site in La Cloche d’Or, de zakenwijk van Luxemburg-Stad. De site wordt momenteel ingenomen door een concessie van autobouwer Renault. Financiële details over de transactie werden niet gegeven.