managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 6 april 2021

Posted by managing21 on april 6th, 2021

Zweden en Finland werken aan de realisatie van een grensoverschrijdend treinvervoer. Op dit ogenblik is het voor reizigers onmogelijk om met de trein de grens – met een totale lengte van 614 kilometer – tussen beide landen over te steken. Dat gebrek aan een grensoverschrijdend transport is een anomalie in de Europese context. De Zweedse grensstad Haparanda heeft daarvoor zijn station, dat de voorbije dertig jaar uitsluitend voor vrachttreinen toegankelijk was, opnieuw geopend. In Finland heeft de regering beslist om een traject van de stad Laurila tot de Zweedse grens over een afstand van 20 kilometer te elektrificeren. Cruciaal voor de connectie is de modernisering van de spoorwegbrug over de rivier Tornio. Over de financiering van dat project zijn echter nog geen beslissingen genomen. Onder meer het toerisme hoopt op de opening van het traject.

Het Zuid-Koreaanse concern LG Electronics stopt met de ontwikkeling van smartphones. Het bedrijf wil zich naar eigen zeggen toespitsen op nieuwe groeigebieden rond onder meer elektrische voertuigen, smart homes en kunstmatige intelligentie. De productie van smartphones wordt eind juni gestopt – Investeerder Newslight heeft een overnamebod van 680 miljoen dollar gedaan op de Amerikaanse mediagroep Tribune Publishing. Het nieuwe voorstel ligt hoger dan het bod ter waarde van 630 miljoen dollar dat Alden Global Capital eerder had neergelegd – In Frankrijk heeft het waterbedrijf Veolia zijn sectorgenoot Suez gevraagd om een dialoog rond een overname te starten. De ingrepen die Suez had gedaan om Veolia af te weren strookten volgens de Franse Autorité des Marchés Financiers (AMF) niet met de geldende regels.

Twitter zal tot midden mei in Rusland verder met een vertraging van zijn diensten worden gesanctioneerd. Dat heeft de Russische overheid beslist. De autoriteiten hadden geëist dat Twitter content, die in Rusland illegaal wordt bestempeld, zou verwijderen. Twitter heeft een aantal toegevingen gedaan, maar dat bleek niet voldoende – In Italië is de Canadese econoom Robert Mundell overleden. Mundell (88) was onder meer adviseur van internationale organisaties zoals de Verenigde Naties, het InternationaleMonetair Fonds, de Wereldbank en de Europese Commissie – China wil een groter gebied van de Zuid-Chinese Zee opeisen. Dat heeft Delfin Lorenzana, minister van defensie van de Filipijnen, gezegd. Hij verwees daarmee naar de aanwezigheid van Chinese schepen bij het Juan Felipe Reef. China ontkent de aantijgingen van Lorenzana. 

Het Indiase bedrijf Byju’s, gespecialiseerd in educatieve toepassingen, neemt de onderneming Aakash Educational Services over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1 miljard dollar. Aakash is uitbater van een Indiase keten van 200 centra waar jongeren zich op een aantal hogere studies kunnen voorbereiden – De Amerikaanse keten GameStop wil met een kapitaaloperatie een bedrag tussen 640 miljoen dollar en 1 miljard dollar ophalen. Dat blijkt uit plannen die GameStop bij de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC) heeft ingediend – Aris Kekedjian, een voormalige topman van General Electric, wordt de nieuwe chief executive van Icahn Enterprises. Dat heeft de activistische investeerder Carl Icahn gezegd. Kekedjian wordt bij Icahn de opvolger van Keith Cozza, die liever niet met het bedrijf naar Miami wou verhuizen. 

Google hoeft geen auteursrechten te betalen voor het gebruik van de programmeercode Java van Oracle bij de ontwikkeling van de Android-software voor smartphones. Dat heeft het Amerikaanse hooggerechtshof geoordeeld. Oracle had 9 miljard dollar schadevergoeding gevraagd – De bedrijven Plug Power, Baker Hughes en Chart Industries starten samen het FiveT Hydrogen Fund, dat zich specialiseert op de ontwikkeling van waterstoftechnologie. In totaal brengen de drie partners een bedrag van 320 miljoen dollar aan. Het project richt zich op de productie, opslag en distributie van waterstof – Het Amerikaanse energiebedrijf Pioneer Natural Resources, producent van olie en gas, neemt zijn sectorgenoot DoublePoint Energy over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 6,4 miljard dollar.

Aedifica heeft in Duitsland 19 woonzorgcentra, die 2.243 bewoners kunnen herbergen, overgenomen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 245 miljoen euro. Inmiddels beschikt Aedifica in Duitsland een vastgoedportefeuille met een waarde van meer van 1 miljard euro – Baggeraar Deme Offshore heeft in de Verenigde Staten een contract gekregen voor het transport en de installatie van windturbines voor Vineyard Wind, een joint-venture tussen Avangrid Renewables en Copenhagen Infrastructure. Financiële details over de opdracht werden niet meegedeeld – Het technologiebedrijf Tropos AR uit Dilbeek, opgericht door Sven Van de Perre en Sven Franken, gaat met een aantal buitenlandse sportfederaties, waaronder de Duitse Bundesliga, nieuwe mogelijkheden voor de toepassing van augmented reality in hun sectoren uittesten.