managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Woensdag 7 april 2021

Posted by managing21 on april 7th, 2021

Durfkapitaal heeft het voorbije jaar 703 miljoen dollar geïnvesteerd in Russische bedrijven. Dat betekende een daling met 20 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de Russische analist Dsight. De achteruitgang moet volgens de onderzoekers worden toegeschreven aan de onvoorspelbaarheid van de coronapandemie en de risico-aversie van de investeerders. Vooral e-commerce, entertainment en gezondheid bleken de grootste interesse van de investeerders weg te dragen. Een snelle groei kon daarnaast ook worden opgetekend in een aantal technologische sectoren, vooral gericht op onderwijs (edtech), landbouw (agrotech) en de financiële wereld (fintech). De inbreng van buitenlandse investeerders bleef ook vorig jaar beperkt. Het volume van buitenlandse investeringen kende meer dan een halvering tot 103 miljoen dollar.

Rederij Norwegian Cruise Line start in juli met cruises die voorbehouden voor passagiers die tegen het coronavirus volledig zijn gevaccineerd. Dat heeft Harry Sommer, topman van de rederij, gezegd. Gestart wordt met nieuwe routes in Griekenland en de Caraïben. De rederij heeft haar activiteiten meer dan een jaar moeten opschorten – De Franse ondernemer Xavier Niel heeft zijn belang in Unibail-Rodamco-Westfield van 11,4 procent tot 15,5 procent opgevoerd. Dat blijkt uit gegevens van de Franse Autorité des Marchés Financiers – Luchtvaartmaatschappij Air France krijgt maximaal 4 miljard euro extra steun. Dat heeft de Europese Commissie bepaald. Aan de steun zijn echter wel een aantal voorwaarden gebonden. De Franse staat zal daarbij zijn belang in de maatschappij tijdelijk van 14,3 tot bijna 30 procent kunnen verhogen.

De wereldwijde markt voor cryptomunten heeft een waarde bereikt van 2.020 miljard dollar. Dat blijkt uit een rapport van analisten CoinGecko en Blockfolio. De bitcoin, de belangrijkste cryptomunt van de wereld, heeft inmiddels een totale marktwaarde van 1.000 miljard dollar – Het Zuid-Koreaanse conglomeraat SK Group heeft een belang van 16,3 procent genomen in de Vietnamese retailer VinCommerce. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 410 miljoen dollar. VinCommerce heeft in Vietnam een keten van ongeveer 2.300 winkels – De Zwitserse bank Crédit Suisse heeft door financiële problemen bij het Amerikaanse hedgefonds Archegos een verliespost van 4,4 miljard Zwitserse frank moeten boeken. Daardoor zal de bank over een eerste kwartaal van dit jaar een verlies van ongeveer 900 miljoen frank moeten inschrijven.

In Frankrijk zullen houders van de restaurantpas van Sodexo voortaan maaltijden door Uber Eats kunnen laten leveren. Dat hebben de twee partijen aangekondigd. De service wordt aangeboden in meer dan 240 Franse steden. Een verdere uitbreiding naar andere Europese landen en Latijns-Amerika zou de volgende maanden volgen – British Petroleum (BP) heeft zijn schuldenlast tijdens het eerste kwartaal van dit jaar tot 35 miljard dollar kunnen terugbrengen. Dat gebeurde onder meer door de verkoop van activa. Eind vorig jaar had het concern nog een schuldenlast van 38,9 miljard dollar – Het Italiaanse modehuis Dolce & Gabbana voert geen gesprekken met de Franse luxegroep Kering over een mogelijke samenwerking. Dat heeft Alfonso Dolce, chief executive van het Italiaanse label, gezegd in een reactie op berichten over een eventuele samensmelting. 

Het digitale betaalplatform Stripe opent een kantoor in Dubai, de financiële hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Dubai betekent de eerste uitbreiding van Stripe, dat al door meer dan vijftig grote bedrijven wordt gebruikt, in het Midden-Oosten – Het Amerikaanse vervoerbedrijf Gatik gaat samen met autobouwer Isuzu North America zelfrijdende vrachtwagens bouwen. Gatik zal de trucks inzetten voor zijn services aan klanten zoals Walmart in de Verenigde Staten en Loblaw in Canada. Dat heeft Gautam Narang, topman van Gatik, gemeld – GrandVision hoeft geen extra informatie te verstrekken aan EssilorLuxottica over de maatregelen die werden genomen om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Dat heeft een rechtbank in Amsterdam geoordeeld. EssilorLuxottica wil GrandVision overnemen, maar klaagde over een gebrek aan transparantie. 

Dats24, uitbater van benzinestations en onderdeel van Colruyt, start met de verkoop van duurzame elektriciteit en aardgas aan particulieren. Dats24 haalt zijn voorraden uit de elektriciteit die Colruyt opwekt met zonnepanelen en windturbines. Die infrastructuur levert 2,7 keer meer elektriciteit op dan Colruyt nodig heeft – Het bedrijf Moonlight Express, opgericht door de Vlaamse ondernemers Louis De Jaeger en Louis Lammertyn, wil vanaf april volgend jaar een nachttrein tussen Brussel-Zuid en Berlijn laten rijden. De nachttrein kan 360 passagiers vervoeren – Bij het postbedrijf Bpost heeft voorzitter François Cornelis met onmiddellijke ingang zijn mandaat ter beschikking gesteld. Normaal liep het mandaat van Cornelis nog twee jaar door. De raad van bestuur van Bpost moet midden volgende maand een opvolger kiezen.