managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Donderdag 8 april 2021

Posted by managing21 on april 8th, 2021

Autobouwer Porsche, onderdeel van de groep Volkswagen, wil de banden met een aantal batterij-specialisten versterken. Daarmee wil Porsche zijn expertise op het gebied van elektrische mobiliteit, die eerder al van zijn model Taycan een groot succes heeft gemaakt, verder versterken. De autobouwer heeft daarvoor een samenwerking opgestart met het bedrijf Custom Cells, een spinoff van de Fraunhofer Schüle, uit Itzehoe en het softwarebedrijf P3 Group uit Stuttgart. Die drie partners willen de joint-venture Cellforce Group, gevestigd in Tübingen, oprichten. Dat blijkt uit documenten die aan het Duitse Bundeskartellamt werden bezorgd. Porsche wil de volgende vijf jaar 15 miljard euro investeren in de verdere uitbouw van zijn activiteiten op het gebied van elektrische mobiliteit en digitale services. Verdere details over het project werden niet meegedeeld.

Rederij Carnival heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 26 miljoen dollar. Dat betekent een daling met 99,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het kwartaalverlies liep van 0,8 miljard dollar naar bijna 2 miljard dollar op – Investeerder CVC Capital Partners heeft een overnamebod gedaan op de Japanse elektronicafabrikant Toshiba. Het bod heeft een waarde van ongeveer 17,6 miljard euro. Toshiba zegt eerst aanvullende informatie te willen ontvangen om het voorstel te kunnen beoordelen. Voor een verkoop is de toelating van de Japanse overheid nodig – Autobouwer Volvo Cars heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 185.698 wagens verkocht. Dat betekende een stijging met 40,8 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De autobouwer maakt daarbij gewag van het beste kwartaal uit zijn geschiedenis.

Italië wil bij de overname van Borsa Italiana door Euronext meer garanties. Onder meer eist de Italiaanse overheid een grotere onafhankelijkheid en beslissingsbevoegdheden. Borsa Italiana wordt door de London Stock Exchange aan Euronext verkocht, maar moet nog wel door de Italiaanse toezichthouder worden goedgekeurd – Het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf Samsung Electronics boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 65 biljoen won. Dat was 17 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij van 6,5 biljoen won naar 9,3 biljoen won – De Verenigde Staten overwegen een boycot van de Olympische Winterspelen in China. Reden voor de maatregel zijn de problemen met de mensenrechten in het Aziatische land. De Verenigde Staten zouden hun bondgenoten over een mogelijk boycot raadplegen.

Het Finse technologiebedrijf Nokia heeft een meerjarige patentakkoord gesloten met de Chinese groep Lenovo. Bepaald wordt dat Lenovo een vergoeding zal bepalen voor het gebruik van patenten van het Finse bedrijf. Met dit akkoord komt een einde aan de patentstrijd tussen de twee bedrijven – De Amerikaanse investeerder Stonepark Partners en diens Zweedse collega EQT Partners overwegen om het Nederlandse telecombedrijf KPN in te lijven. Met het bod zou een bedrag van 15 miljard dollar zijn gemoeid. De investeerders zouden een boekenonderzoek voorbereiden – In Groenland heeft de groen-linkse partij Inuit Ataqatigiit (IA) de verkiezingen gewonnen. Dat is een tegenvaller voor mijnbouwbedrijven die gehoopt hadden op het eiland grondstoffen te kunnen ontginnen. De partij verzet zich immers tegen de exploitatie van de site van Kuannersuit.

Een hoogconjunctuur van de Amerikaanse economie kan nog meer dan twee jaar voortduren. Dat heeft Jamie Dimon, topman van de Amerikaanse zakenbank JP Morgan, gezegd in een brief aan zijn aandeelhouders. Dimon zegt dat de banken de crisis sterk zijn ingegaan en aanzienlijke buffers hebben opgebouwd – Het sociale audioplatform Clubhouse voert gesprekken over een een nieuwe kapitaalverhoging. De operatie zou aan het bedrijf een waarde koppelen van ongeveer 4 miljard dollar. De betekent een verviervoudiging tegenover het begin van dit jaar – Het Britse biotechbedrijf Vaccitech overweegt een beursgang in de Verenigde Staten. Vaccitech is eigenaar van de technologie achter het coronavaccin van de Oxford University en het farmabedrijf AstraZeneca. Vaccitech is mee opgericht door Sarah Gilbert, hoogleraar vaccinologie aan de Oxford University.

Het biotechbedrijf Protealis uit Gent, ontwikkelaar van nieuwe sojarassen, heeft met een kapitaaloperatie 6 miljoen euro opgehaald.  Protealis wil sojasoorten ontwikkelen die rendabel zijn voor Belgische producenten. Soja wordt vooral geteeld in de Verenigde Staten, Argentinië en Brazilië – Vastgoedgroep Atenor heeft een erfpachtovereenkomst gekocht op Londense complex Fleet House. Daarover heeft Atenor een akkoord ondertekend met het lokale stadsbestuur. Financiële details over de transactie werden niet gemeld. De operatie betekent het debuut van Atenor in Londen – Vermogensbeheerder Mercier Vanderlinden wordt overgenomen door de Nederlandse groep Van Lanschot Kempen. De Nederlandse groep neemt een belang van 70 procent in de Antwerpse vermogensbeheerder, die een portefeuille van ongeveer 3,4 miljard euro beheert.