managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 9 april 2021

Posted by managing21 on april 9th, 2021

Tegen midden dit decennium zouden in de Chinese hoofdstad Peking minstens tienduizend wagens moeten rondrijden die door waterstof worden aangedreven. Daarvoor moeten minstens 74 oplaadstations worden gebouwd. Dat heeft het stadsbestuur van Peking beslist. China is de grootste producent van broeikasgassen, maar wil over veertig jaar klimaatneutraal zijn geworden. Peking denkt over twee jaar dagelijks 50 ton waterstof te zullen gebruiken voor transport en elektriciteit. Tegen het midden van dit decennium zou dat volume tot 135 ton moeten worden opgevoerd. De lokale autobouwer Beiqi Foton Motor maakte eerder bekend over twee jaar 4.000 wagens met waterstofaandrijving te willen verkopen. Tegen het midden van dit decennium zou die verkoop tot 15.000 exemplaren moeten worden opgevoerd. 

De Amerikaanse jeansfabrikant Levis boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 1,3 miljard dollar, tegenover 1,5 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf leed onder massale winkelsluitingen. De winst viel van 153 miljoen dollar naar 143 miljoen dollar terug – De producten van Beyond Meat, fabrikant van vleesvervangers, kunnen voortaan in de Verenigde Staten in 28.000 winkels worden gekocht. Daarvoor heeft het bedrijf akkoorden gesloten met ketens zoals onder meer Kroger, Target en Giant Foods. Financiële details over de contracten werden niet meegedeeld – Een Russische expeditie heeft met duikboten een vlag van het land op het ijs van de Noordelijke IJszee, vlakbij de Noordpool, geplant. Daarmee lijkt Rusland een deel van het noordpoolgebied, dat bijzonder belangrijke grondstoffen bevat, op te eisen.

Het mijnbouwconcern Anglo American wil zijn divisie Thungela Resources, ontginner van Zuid-Afrikaanse steenkool, afsplitsen en als een afzonderlijk bedrijf naar de beurzen van Londen en Johannesburg brengen. De operatie moet nog wel door de aandeelhouders worden goedgekeurd – In Canada neemt bedrijf Canopy Growth, producent van marihuana, neemt zijn sectorgenoot Supreme Cannabis over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 435 miljoen Canadese dollar. Door de operatie versterkt Canopy Growth zijn positie als grootste cannabisproducent van de wereld – Het Deense bedrijf Bang & Olufsen, fabrikant van elektronische apparatuur, realiseerde tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 698 miljoen Deense kroon, tegenover 613 miljoen kroon dezelfde periode vorig jaar. De winst liep op van 43 miljoen kroon naar 63 miljoen kroon.

Mike Pence, de voormalige vice-president van de Verenigde Staten, heeft een contract voor de publicatie van twee boeken gesloten met uitgeverij Simon & Schuster. Pence zou voor de publicatie een bedrag tussen 3 miljoen dollar en 4 miljoen dollar kunnen ontvangen – De maritieme groep Boskalis is er voor de kust van Noorwegen met succes in gelukt het Nederlandse schip Eemslift Hendrika te bergen. Het schip was op drift geraakt. Boskalis brengt de Eemslift Hendrika nu met twee sleepboten naar een veilige plek voor inspectie en stabilisatie – Maaltijdbezorger DoorDash bekijkt de mogelijkheden om een eigen creditcard te lanceren. De plannen van de onderneming, de grootste maaltijdbezorger van de Verenigde Staten, zou inmiddels al de interesse van meer dan tien grote banken en fintechbedrijven hebben gewekt. 

In Frankrijk heeft president Emmanuel Macron beslist om de Ecole Nationale d’Administration te sluiten. Het instituut moest de opleiding van hoge ambtenaren te verbeteren, maar zou uiteindelijk vooral het bestaande netwerk van de bestaande elite willen versterken – Het Amerikaanse voedingsgroep Conagra Brands boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 2,77 miljard dollar, tegenover 2,55 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar.  De nettowinst steeg van 204 miljoen dollar naar 281 miljoen dollar – De Amerikaanse drankengroep Constellation Brands, producent van onder meer Corona, boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 1,95 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met bijna 4 procent tot 383 miljoen dollar.

De medische groep Ion Beam Applications (IBA) uit Louvain-la-Neuve heeft een contract gesloten voor de bouw van een protontherapiesysteem in een centrum van de groep Advocate Radiation Oncology (ARO) in Florida. Hiermee versterkt het Waalse bedrijf zijn positie in de Verenigde Staten – Bij het bedrijf Punch Powertrain in Sint-Truiden, producent van automatische versnellingsbakken, zijn opnieuw 245 jobs bedreigd. Vorig jaar vonden er bij een ontslagronde bij Punch Powertrain ook al 138 ontslagen plaats. Door de coronacrisis is een herstructurering nodig – Het Leuvense bedrijf Rein4Ced, producent van lichtgewicht fietskaders, heeft met een kapitaalronde een bedrag van 4 miljoen euro opgehaald. De investering komt van Quest for Growth (1,5 miljoen euro) en Capricorn (2,5 miljoen euro). Het bedrijf wil zijn productiecapaciteit uitbreiden.