managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 10 april 2021

Posted by managing21 on april 10th, 2021

Voor de rechtbank van Bellinzona is het proces begonnen tegen een voormalig beambte bij de politie van het kanton Schwyz. De man was er verantwoordelijk voor de logistieke diensten. Hij zou daarbij met valse documenten wapens en munitie – waaronder automatische geweren en pistolen – in naam van zijn werkgever hebben gekocht en vervolgens op het darknet hebben verkocht. De onderzoekers slaagden er bij een huiszoeking in om tachtig wapens en tienduizenden kogels te recupereren. De feiten zouden tot het begin van het voorbije decennium teruggaan. De identiteit van de betichte werd niet bekend gemaakt. Er werd ook geen informatie verstrekt over de kopers van de wapens. De achtenvijftigjarige betichte werkte als burger in dienst van de kantonale politie van Schwyz, een bergachtige regio in de buurt van Zürich. De betrokkene ontkent de aantijgingen.

Restaurantketen McDonald’s zet honderden van zijn filialen in de vestigingen van de Amerikaanse retailer Walmart definitief stop. McDonald’s had ooit in een duizendtal winkels van Walmart een vertegenwoordiging. Er blijven nu nog ongeveer honderdvijftig vestigingen open – Het platform FuboTV heeft de exclusieve streamingrechten met betrekking tot de kwalificatiewedstrijden voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar volgend jaar voor de South American Football Confederation verworven. Financiële details over de overeenkomst werden niet gemeld – Het streamingplatform Netflix heeft met Sony Pictures Entertainment een meerjarige overeenkomst gesloten voor de rechten op nieuw filmproducties. De overeenkomst gaat volgend jaar van start en loopt over een periode van vier jaar. Met het contract zou een bedrag van 1 miljard dollar zijn gemoeid.

Nike en MSCHF Product Studio hebben een schikking getroffen over de sneakers van het merk Satan van rapper Lil Nas. Een rechter had geoordeeld dat de sneakers een inbreuk vormden op de handelsrechten van Nike. Beslist werd dat MSCHF Product Studio de voorraad verkochte sneakers moet terugkopen – De reisgroep TUI heeft met de uitgifte van converteerbare obligaties een bedrag van 400 miljoen euro opgehaald. De financiële middelen moeten het bedrijf toelaten een aantal noodleningen, in het kader van de coronacrisis, van de overheid terug te betalen – De Franse luxegroep Kering heeft de eerste fase van zijn wereldwijd logistiek centrum in de Noord-Italiaanse stad Trecate afgerond. Het nieuwe centrum moet de opslagcapaciteit van Kering opdrijven en de wereldwijde leveringen versnellen. De site produceert ook een overschot aan energie.

Mike Pompeo, voormalig Amerikaans minister van buitenlandse zaken, gaat voor Fox News werken. Pompeo zal er duiding geven bij de programma’s Fox News en Fox Business. Hij was eerder al geregeld bij Fox te gast om duiding te geven bij het buitenlandbeleid van de Verenigde Staten – Er komt geen vakbond in de vestiging van de online retailer Amazon in de stad Bessemer in de staat Alabama. De oprichting van een vakbond werd door de werknemers weggestemd. De vakbonden zeggen dat het personeel geïntimeerd werd – Er zijn opnieuw problemen vastgesteld bij het vliegtuigtype 737 Max van de Amerikaanse constructeur Boeing. Dat heeft Boeing gemeld. Er zou bij een bepaalde groep toestellen mogelijk sprake zijn van een elektrisch probleem. Boeing gaf het advies om de toestellen niet te gebruiken tot het probleem is opgelost.

Een snelle overname van het Japanse technologiebedrijf Toshiba door investeerder CVC Capital Partners moet niet worden verwacht. Dat heeft  Osamu Nagayama, bestuursvoorzitter van Toshiba, laten verstaan. Hij maakt gewag van een complex en langdurig proces – Pfizer wil zijn coronavaccin, ontwikkeld in samenwerking met Biontech, ook in de leeftijdsgroep tussen twaalf en vijftien jaar inzetten. Daarvoor is een goedkeuring gevraagd aan de Amerikaanse Food & Drug Administration. Op dit ogenblik mag het vaccin in de Verenigde Staten pas vanaf zestien jaar worden toegediend – De online marktplaats Stockx heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 60 miljoen dollar opgehaald. De totale waarde van de onderneming wordt geraamd op een bedrag van 3,8 miljard dollar. Op Stockx worden sneakers, kleding en verzamelobjecten te koop aangeboden. 

Nog deze maand levert Lynk & Co zijn eerste wagen af aan een Belgische klant. Het zusterbedrijf van Volvo hoopt met een abonnementsformule dit jaar tweeduizend gebruikers te strikken. De gebruikers betalen een maandelijkse vergoeding van 500 euro, inclusief diensten zoals onderhoud en pechverhelping – De vastgoedgroep Cofinimmo neemt vijf woonzorgcentra van Care-Ion over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ruim 100 miljoen euro. Het pakket bestaat uit drie centra in Luik en twee vestigingen in Brussel, met een gezamenlijke oppervlakte van ruim 25.000 vierkante meter – Het Amerikaanse farmabedrijf Gilead behoudt zijn vertrouwen, ondanks enkele tegenslagen, in zijn partner Galapagos. Dat heeft Gilead gezegd. Het Amerikaanse bedrijf heeft een belang van 25 procent in Galapagos en zal dat alvast de volgende drie jaar niet afbouwen.

Verder:

Bijna de helft van alle volwassenen hebben negatief oordeel over bigtech
Meeste stadions rekenen op evenementen met publiek
Reclame traditionele media nog steeds het meest vertrouwd
Nieuw kwartaalrecord voor wereldwijde bedrijfsfusies
Britse werkgevers vinden thuiswerk productiever
Betere klantenbeleving kan banken nieuwe consumenten opleveren
Schade door invasieve soorten loopt snel op
Consument toont grote interesse in ecolabels
Donald Trump moet ook bij miljardairs terrein prijsgeven
Cacaomarkt worstelt nog steeds met gebrek aan transparantie