managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zondag 11 april 2021

Posted by managing21 on april 11th, 2021

De Amerikaanse autobouwer Tesla is in India op zoek naar locaties voor de opening van showrooms in drie steden. Er zou met Manuj Khurana ook een executive zijn ingehuurd om de belangen van Tesla in het land verder uit te werken, in afwachting van het debuut van de autobouwer in India. Tesla heeft in januari in India een lokaal bedrijf geregistreerd. Volgens de planning zou midden dit jaar de verkoop van het Model 3 in India van start kunnen gaan. In eerste instantie zou Tesla mikken op een showroom in de hoofdstad New Delhi, het financiële centrum Mumbai en de technologiestad Bengaluru. Manuj Khurana is een voormalige executive van Investeerder India, een dienst die het land wereldwijd moet promoten. India is volgens specialisten voor Tesla echter geen eenvoudige markt. Er is nauwelijks oplaadinfrastructuur, terwijl ook de verkoop marginaal blijft.

In Brazilië heeft Samarco Mineracao, een joint-venture tussen Vale en BHP Group, een bescherming tegen faillissement gevraagd. De bescherming zou moeten beletten dat kredietverstrekkers de werking van de onderneming zouden kunnen verstoren. Samarco kwam zes jaar geleden door een dodelijk dambreuk in problemen – Het berichtenplatform Gupshup heeft met een nieuwe kapitaalronde een bedrag van 100 miljoen dollar opgehaald. Daarbij wordt het bedrijf geraamd op een waarde van 1,4 miljard dollar. Het nieuwe kapitaal werd opgehaald bij Tiger Global Management – Spanje reserveert een budget van 800 miljoen euro om de volgende twee jaar de verkoop van elektrische wagens te stimuleren. Dat hebben vertegenwoordigers van het Spaanse ministerie van energie gezegd. De subsidies zou tussen 7.000 euro en 9.000 euro per auto bedragen.

De pijplijn Dakota Access, die olie door een gebied van de Standing Rock Sioux voert, zal niet worden verplicht te sluiten zolang een analyse rond zijn ecologische impact wordt gemaakt. Dat heeft de regering van de Verenigde Staten gesteld. Dakota Access kan 570.000 vaten olie per dag transporteren – De Verenigde Staten hebben Chinese supercomputers aan hun economische zwarte lijst toegevoegd. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van handel gezegd. China zou volgens de Amerikaanse autoriteiten de supercomputers bij zijn militaire strategieën inzetten – De groep Impossible Foods, producent van vegetarische hamburgers, streeft naar een notering aan de beurs. Door de operatie zou aan Impossible Foods een waarde van ongeveer 10 miljard dollar worden gekoppeld. Impossible Foods heeft eerder ook al 1,5 miljard dollar bij investeerders opgehaald.

Het internetbedrijf Alibaba moet in China een boete van 18 miljard yuan (2,75 miljard dollar) betalen. Dat is een record. Volgens de autoriteiten zou Alibaba jarenlang zijn dominante marktpositie hebben misbruikt. De boete komt overeen met 4 procent van de binnenlandse omzet van Alibaba – De Honest Company, die mede door actrice Jessica Alba is opgericht, streeft naar een notering op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Dat blijkt uit documenten die bij de beurs werden ingediend. Honest zou naar een notering ter waarde van ongeveer 100 miljoen dollar streven – Het bedrijf New York Classic Motors heeft bescherming tegen een faillissement aangevraagd. Het bedrijf is huurder van een pand in het Hudson River Park, waar de Classis Car Club Manhattan zijn leden dure luxewagens uitleent. De huur is opgezegd, maar die procedure wordt betwist. 

Trafigura, handelaar in grondstoffen, is gestart met een platform voor transacties met emissierechten. Het nieuwe platform zal een vertegenwoordiging hebben in Genève, Houston en Singapore. Trafigura had eerder ook al een platform voor duurzame energie opgezet – In de Verenigde Staten is de nieuwe budgetmaatschappij Avelo Airlines gestart. De vloot biedt vluchten tussen secundaire luchthavens aan de westkust van de Verenigde Staten voor tarieven vanaf 19 dollar. Avelo werd opgericht door Andrew Levy, een voormalig topman van United Airlines – De Taiwanese groep TSMC heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 362,4 miljard Taiwanese dollar. Dat betekende een stijging met 16,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf laat hiermee voor het derde kwartaal op rij een recordverkoop optekenen.

De mineralengroep Sibelco zal mogelijk een pakket aandelen verkopen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. De verkoop van een minderheidsbelangen zou de afschrijvingen voor de Amerikaanse probleemdochter Covia moeten helpen opvangen – Twee partijen hebben een overnamebod uitgebracht op reisorganisator Neckermann, die in februari bescherming tegen zijn schuldeisers had gevraagd. De biedingen zouden afkomstig zijn van CIM Capital en Futura Capital. Beide partijen zouden het merendeel van het personeel in dienst houden – Het farmabedrijf Nyxoah uit Mont-Saint-Guibert boekte vorig jaar een omzet van 69.000 euro. De onderneming kon voor de eerste keer een omzet melden. Het nettoverlies liep van 8,4 miljoen euro naar 12,2 miljoen euro op. Nyxoah wil dit jaar onder meer een Belgische productiesite opzetten.