managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Maandag 12 april 2021

Posted by managing21 on april 12th, 2021

De Britse overheid moet optreden tegen de uitbreidingsplannen die verschillende regionale luchthavens in het Verenigd Koninkrijk willen doorvoeren. Dat heeft de Aviation Environment Federation gezegd. Gewaarschuwd wordt dat de cumulatieve impact van de voorstellen de emissiedoelen van de Britse overheid in het gedrang dreigen te brengen. Zeven regionale Britse luchthavens hebben intenties om hun activiteiten uit te breiden, ondanks zware tegenstand van milieugroepen en omwonenden, die aanvoeren dat de plannen in tegenspraak zijn met inspanningen die worden gedaan om de ecologische crisis aan te pakken. Aanleiding voor de oproep is de recente beslissing om de uitbreidingsplannen van de luchthaven Leeds Bradford voorlopig op te schorten. De volgende maanden worden ook uitbreidingsplannen voor de luchthavens Bristol, Stansted en Manston aan de autoriteiten voorgelegd.

De Italiaanse regering heeft de overname van het technologiebedrijf Lpe uit Milaan door de Chinese groep Shenzhen Investment Holdings geblokkeerd. Volgens de Italiaanse autoriteiten behoort Lpe tot de strategische activa die tegen een potentiële vijandige buitenlandse inmenging moeten worden afgeschermd – De Amerikaanse president Joe Biden wil een budget van 5 miljard dollar reserveren om het aanbod betaalbare woningen uit te breiden. Hij wil daarbij onder meer de bouw appartementen toelaten in buurten die momenteel voor eengezinswoningen zijn voorbehouden – De Franse bandenfabrikant Michelin wil tegen eind dit decennium zijn omzet met 14 miljard euro per jaar uitbreiden. Daarbij zal onder meer gewerkt worden aan een diversifiëring van de activiteiten. Onder meer wordt gedacht aan medische apparatuur en waterstof.

De Amerikaanse pakketbezorger United Parcel Service (UPS) heeft bij Beta Technologies tien elektrische vliegtuigen, die verticaal kunnen opstijgen en landen, besteld. De vliegtuigen kunnen maximaal 700 kilogram vracht vervoeren. Mogelijk zou een order van 150 toestellen kunnen volgen – Alleen al door schaalgrootte zullen wagens met een elektrische aandrijving tegen eind dit decennium op het gebied van prijs kunnen concurreren met auto’s met fossiele brandstoffen. Dat heeft Peng Zhou, chief executive van de Chinese batterijfabrikant Octillion Power Systems, gezegd – In Zweden hebben autobouwer Volvo en staalproducent Ssab een samenwerkingsakkoord ondertekend. De twee bedrijven willen vrachtwagens bouwen waarbij uitsluitend van duurzaam staal gebruik zou worden gemaakt. De twee partners maken daarbij gewag van een wereldprimeur.

In Australië heeft een federale rechtbank een beroep van Volkswagen tegen een milieuboete van 125 miljoen Australische dollar afgewezen. De boete, opgelegd door de Australische Competition and Consumer Commission (CCC), had betrekking op het emissieschandaal dat bij de autobouwer was ontdekt – Venezuela heeft assistentie van de Verenigde Naties gevraagd om in het grensgebied met Colombia landmijnen op te ruimen. De landmijnen zouden zijn geplaatst door gewapende Colombiaanse bendes. Het gebied kent een grote activiteit van drugshandel en smokkel – De Japanse brouwer Asahi heeft voorlopig geen verdere overnameplannen. Er zal nu eerst aan de afbouw van schulden worden gewerkt. Dat heeft Atsushi Katsuki, de nieuwe topman van Asahi, gezegd. Asahi heeft recent de Australische activiteiten van AB InBev overgenomen.

Autobouwer Tesla heeft tegenover een Duitse rechtbank zijn beklag gemaakt over de bureaucratie waarmee het bedrijf bij de bouw van zijn nieuwe fabriek in Grünheide, in de buurt van Berlijn, is geconfronteerd. Tesla zegt zestien maanden na de aanvraag nog altijd geen vergunning te hebben – Het Britse defensiebedrijf BAE Systems heeft het loon van zijn topman Charles Woodburn verhoogd om te vermijden dat de man door een andere onderneming zou worden weggekocht. Zijn jaarsalaris werd met 10 procent tot 1,1 miljoen pond opgevoerd. Daarnaast kreeg hij ook een premie van 2 miljoen pond in aandelen – Het modehuis Armani zou mogelijk een joint-venture met een andere Italiaanse onderneming kunnen overwegen. Dat heeft Georgio Armani, topman van het label tegenover het magazine Vogue gezegd. Een overname door een Franse luxegroep sluit Armani echter uit.

Resilux, fabrikant van petflessen, heeft een akkoord gesloten met het bedrijf Avantium voor de levering van bioplastics. Resilux wordt daarbij afnemer van een nieuwe fabriek die Avantium in Nederland wil bouwen voor de productie van een kunststof op basis van suiker – Vision Healthcare; verkoper van vitamines en cosmetica neemt zijn sectorgenoot Sensilab uit Slovenië over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Sensilab is gespecialiseerd in de productie van vitamines, sportvoeding en vermageringsproducten – ?De acht bestuurders van de bioscoopgroep Kinepolis hebben het voorbije jaar 20 procent van hun vergoeding ingeleverd. Dat moet het bedrijf helpen om de impact van de coronacrisis op te vangen. Een gedeelte van het loon van chief executive Eddy Duquenne wordt bovendien met vertraging uitbetaald.