managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 13 april 2021

Posted by managing21 on april 13th, 2021

In Portugal moet voormalig premier Jose Socrates voor de rechtbank verschijnen. Hij moet zich verantwoorden in een grote corruptiedossier, waarvoor hij meer dan zes jaar geleden werd gearresteerd. Een rechter heeft echter beslist dat Socrates (63) alleen vervolgd kan worden voor witwaspraktijken en het vervalsen van documenten. De zwaardere aanklacht van corruptie en fiscale fraude werd door de rechter geseponeerd. Er konden volgens de rechter onvoldoende bewijzen worden aangebracht om die aantijgingen te handhaven. Volgens de rechter waren de argumenten van het openbaar ministerie vooral gebaseerd op speculatie en fantasie. Socrates moet zich wel verantwoorden voor het witwassen van ongeveer 1,7 miljoen euro. Socrates heeft de aantijgingen altijd met klem ontkend. Hij maakt gewag van een politieke afrekening.

De Amerikaanse onderneming Luminex, fabrikant van kits voor coronatests, wordt overgenomen door de Italiaanse diagnostiekbedrijf DiaSorin. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,8 miljard dollar. Het fusieconcern rekent op een jaaromzet van 1,5 miljard dollar – De optiekholding GrandVision verkoopt zijn Chileense divisie Rotter y Kraus aan de groep HAL Holding. De verkoop was nodig om voor de fusie van GrandVision met EssilorLuxottica de goedkeuring van de Chileense autoriteiten te krijgen. De fusie heeft nu alleen nog een toestemming in Turkije nodig – Het Amerikaanse bedrijf Medline Industries, producent en distributeur van medische hulpmiddelen, is mogelijk op zoek naar een overnemer. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Ook een beursgang zou niet worden uitgesloten. De waarde van het bedrijf wordt geraamd op 30 miljard dollar.

Deutsche Post boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een winst van 1,9 miljard euro, tegenover een positief resultaat van 592 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. Bij divisie DHL Express was er sprake van bijna een verdrievoudiging tot 592 miljoen euro – De Franse groep Veolia, gespecialiseerd in afvalverwerking en waterzuivering, neemt zijn sectorgenoot Suez over. Dat hebben beide partijen gemeld. Veolia had al een belang van 30 procent in Suez. De waarde van Suez wordt geraamd op ongeveer 13 miljard euro – De Amerikaanse vleesvervanger Beyond Meat breidt de verkoop van zijn producten in Europa uit. Daarover heeft het bedrijf een akkoord gesloten met de detailgroepen Sainsbury, Kaufland, Tegut, Family en Real. De Europese markt voor plantaardige vleesvervangers groeide de voorbije twee jaar met 49 procent.

Just Eat Takeaway overweegt om in boodschappenbezorging te stappen. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf bevestigd. Het bedrijf, gespecialiseerd in maaltijdbezorging, heeft met een aantal supermarkten in Groot-Brittannië daarover tests opgezet – Luchtvaartgroep Air France-KLM wil met de uitgifte van nieuwe aandelen een bedrag van 988 miljoen euro ophalen. Dat bedrag zou mogelijk tot ongeveer 1,14 miljard euro kunnen worden opgevoerd. De Franse staat breidt bij de operatie zijn aandeel in de groep van 14,3 procent tot bijna 30 procent uit. Nederland neemt niet aan de operatie deel – De Nederlandse online retailer Coolblue stelt zijn introductie op de beurs van Amsterdam uit tot na de zomer. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. De aandeelhouders zouden meer tijd willen om de operatie voor te bereiden.

Microsoft heeft het bedrijf Nuance Communications overgenomen. Met de transactie is een bedrag van ongeveer 20 miljard dollar gemoeid. Nuance Communications ontwikkelt conversationele kunstmatige intelligentie, waarbij het zich vooral richt op de gezondheidszorg – De Amerikaanse winkelketen GameStop is op zoek naar een nieuwe chief executive, die huidig topman George Sherman zou moeten vervangen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. De nieuwe topman zou de omschakeling van fysieke winkels naar online verkoop moeten afwikkelen – Uber Technologies heeft tijdens de maand maart een recordaantal maaltijden bezorgd. Dat heeft de onderneming gemeld. Indien die prestaties  worden doorgetrokken, zou Uber dit jaar 52 miljard dollar aan maaltijden kunnen bezorgen. Dat zou een stijging met 150 procent betekenen tegenover vorig jaar.

Het fintechbedrijf Unifiedpost neemt zijn Duitse sectorgenoot Crossinx over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 100 miljoen euro. Unifiedpost merkt op dat er tussen beide partijen een sterke complementariteit kan worden opgemerkt. De overname laat Unifiedpost toe zijn debuut te maken op de Duitse markt – De overname van Zenitel door 3D Investors is voorlopig niet gelukt. De investeerder is er immers niet in geslaagd om minstens 95 procent van de aandelen van Zenitel te bemachtigen. Daarom is besloten tot een heropening van het bod – Het beeldvormingsbedrijf Barco heeft de samenwerking met partner Imax uitgebreid. Door de overeenkomst zal de lasertechnologie van Barco worden geïntegreerd in de bioscooptechnologie van Imax. Gewag wordt gemaakt van meer dan duizend locaties. De twee partijen werken al negen jaar samen.