managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Woensdag 14 april 2021

Posted by managing21 on april 14th, 2021

In de Verenigde Staten hebben de bedrijven Uber Technologies, Paypal Holdings en Walgreens hebben het Vaccine Access Fund opgericht. Dat fonds, beheerd door de Local Initiatives Support Corporation, verzamelde 11 miljoen dollar om gratis verplaatsingen aan te bieden aan Amerikaanse burgers die geen transport hebben om zich naar vaccinatielocaties te begeven. De ondernemingen zeggen met het initiatief te reageren op de oproep van de Amerikaanse president Joe Biden, die het bedrijfsleven had gevraagd zijn medewerking te verlenen aan de strijd tegen de coronapandemie. De ondernemingen zeggen hun innovatieve instrumenten in te zetten om aan die acties deel te nemen. Aan Amerikaanse consumenten is gevraagd om via Paypal of Uber een bijkomende donatie aan het fonds te doen.

Het Amerikaanse bedrijf Rivian, fabrikant van elektrische wagens, zal door het Zuid-Koreaanse concern Samsung van batterijen worden voorzien. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf, gesteund door Amazon en Ford Motor, aangekondigd. Rivian wil dit jaar met de productie starten – Het bedrijf Grab uit Singapore, aanbieder van taxidiensten en maaltijdbezorger, maakt de volgende maanden zijn debuut op de technologiebeurs Nasdaq. Dat gebeurt door een fusie met het bedrijf Altimeter Growth, dat al over een beursnotering beschikt. Grab zou 4,5 miljard dollar willen ophalen – Nike, fabrikant van sportartikelen, start met een verkoop van tweedehands schoenen. De nieuwe dienst, Nike Refurbished, zal schoenen op de markt brengen die eerder maximaal zestig dagen na aankoop opnieuw zijn terugbezorgd. Nike noemt de dienst een voorbeeld van de circulaire economie. 

Het Amerikaanse technologiebedrijf Nvidia start met de productie van servermicroprocessoren. Daarmee wordt het bedrijf een concurrent van Intel, dat momenteel 90 procent van de markt in handen heeft. De processoren zullen alvast worden gebruikt om de supercomputer Alps te bouwen – In Duitsland heeft de Beauftragte für Datenschutz und Informationsfreiheit aangekondigd een procedure tegen Facebook te willen starten. Daarmee wil de autoriteit beletten dat Facebook gebruikersdata van dochterbedrijf WhatsApp voor eigen doelstellingen zou gebruiken – Het Nederlandse bedrijf Fastned, fabrikant van laadpalen van elektrische auto’s, boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 2 miljoen euro. Dat was 15 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Fastnet heeft nu 55.684 actieve gebruikers. Dat betekende een groei met 34 procent.

De Amerikaanse bedrijven Garmin en Fitbit moeten bij de productie van hun smartwatches geen patentvergoedingen betalen aan het Nederlandse technologiebedrijf Philips. Dat heeft het Amerikaanse International Trade Center (ITC) geoordeeld. Daarmee wordt de eerdere uitspraak van een Amerikaanse rechtbank bevestigd – Boeing heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 77 commerciële vliegtuigen afgeleverd. Dat betekende een stijging met 27 exemplaren tegenover dezelfde periode vorig jaar, toen de verkoop onder druk stond door de uitbraak van de coronacrisis – Het Franse concern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van bijna 14 miljard euro. Dat betekende een stijging met 34 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vooral de Verenigde Staten en Azië toonden een sterke groei.

De Verenigde Staten hebben opgeroepen de toediening van het coronavaccin van Johnson & Johnson voorlopig op te schorten. Er zouden bij een aantal patiënten immers gevaarlijke bloedklonters zijn vastgesteld. Het bedrijf heeft vervolgens ook de uitrol van zijn vaccin in Europa uitgesteld – Japan zal radioactief afvalwater van de kerncentrale van Fukushima in de Stille Oceaan lozen. Dat heeft de Japanse regering beslist. In totaal zou meer dan 1 miljoen ton vervuild gecontamineerd water in zee worden geloosd. China en Zuid-Korea hebben de beslissing bekritiseerd – Egypte heeft het containerschip Ever Given in beslag genomen. Daarmee wil het land de betaling van 916 miljoen dollar aan compensatie afdwingen voor de uitgaven die gedaan moesten worden om het schip, dat het Suezkanaal had geblokkeerd, vrij te krijgen en de nodige herstellingen uit te voeren.

De Nationale Bank van België wordt door de milieugroep ClientEarth voor de rechtbank gedaagd. ClientEarth klaagt dat de bank obligaties opkoopt van bedrijven met een zware ecologische voetafdruk. Dat is volgens de milieugroep in strijd met het Europese klimaatbeleid – Het bedrijf Zappware uit Hasselt, fabrikant van digitale televisieplatforms voor telecomoperatoren, wordt overgenomen door het Zwitsers-Amerikaanse concern Reinhart Interactive Television. Door de transactie wil de overnemer zijn activiteiten op het gebied van entertainment verder uitbreiden – Fagron, verkoper van bereidingen voor apothekers, boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 134,8 miljoen euro. Dat was 4,8 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf wijst erop dat diverse diensten in ziekenhuizen zijn beperkt om de coronacrisis te kunnen opvangen.