managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Donderdag 15 april 2021

Posted by managing21 on april 15th, 2021

Het Japanse ruimtevaartbedrijf Ispace heeft met de Verenigde Arabische Emiraten een akkoord gesloten om volgend jaar de ruimtesonde Rashid naar de maan te zenden. Dat heeft Ispace bekend gemaakt. De emiraten streven naar een snelle uitbreiding van hun activiteiten op het vlak van ruimtevaart om hun economieën verder te kunnen diversifiëren. De ruimtesonde wordt volledig door specialisten van de Emiraten ontworpen. Oorspronkelijk was voorzien om Rashid over drie jaar te lanceren. Ispace werd elf jaar geleden opgericht om commerciële transporten naar de maan aan te bieden. Uiteindelijke bedoeling is de inschakeling van de maand in de economie van de aarde. De lancering van Rashid wordt de eerste missie van Ispace en zal gebruik maken van de draagraket Falcon 9 van Spacex gebruik maken. De lancering zal vanuit Florida gebeuren.

Luchtvaartmaatschappij EasyJet realiseerde tijdens de eerste helft van zijn boekjaar een omzet van 235 miljoen pond. Dat was 90 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het verlies liep op van 193 miljoen pond naar 730 miljoen pond. De maatschappij vervoerde 4,1 miljoen passagiers, tegenover 38,6 miljoen reizigers dezelfde periode vorig jaar – De Amerikaanse bank Goldman Sachs boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 17,7 miljard dollar, tegenover 8,74 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De netto winst steeg van 1,2 miljard dollar naar 6,84 miljard dollar – De Amerikaanse verzekeraar Hallmark Financial Services wil een minderheidsbelang in zijn divisie Specialty Group naar de beurs brengen. De verzekeraar benadrukt ook na de beursgang de controle over de Specialty Group in handen te willen houden.

Coinbase, het handelsplatform voor digitale munten, heeft bij zijn debuut op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq een waarde van meer dan 100 miljard dollar laten optekenen. Dat is meer dan de gezamenlijke waarde van de New York Stock Exchange (Nyse) en de Nasdaq. Coinbase beheert een portefeuille van 225 miljard dollar – Het Italiaanse staatsbedrijf Invitalia neemt een belang van 38 procent in AM InvestCo Italy, een dochteronderneming van het staalconcern ArcelorMittal. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 400 miljoen euro – In de Verenigde Staten is fraudeur Bernie Madoff overleden. Madoff (82) overleed in een gevangenis in North Carolina, waar hij een celstraf van honderdvijftig jaar uitzat wegens de organisatie van een ponziconstructie, waarmee beleggers 17 miljard dollar verloren. Madoff was al enkele tijd ongeneeslijk ziek.

Het chemieconcern Avantium heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 28 miljoen euro opgehaald. Door de operatie wordt aandelenpakket van Avantium met bijna 20 procent verhoogd. De opbrengst van de kapitaalverhoging zal worden gebruik voor de bouw van een nieuwe fabriek in Delfzijl – In China hebben elf technologiebedrijven, waaronder Tencent, schriftelijk beloofd de kartelwetgeving van de regering te zullen respecteren. China had de bedrijven een maand tijd gegeven om een interne audit te organiseren en zich naar de regels te schikken. Eerder al was Alibaba een zware boete opgelegd – De Amerikaanse bank JPMorgan Chase boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 33,1 miljard dollar. Dat was een stijging met 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 2,87 miljard dollar naar 14,30 miljard dollar. 

De Amerikaanse bank Wells Fargo boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 18,06 miljard dollar, tegenover 17,7 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 653 miljoen dollar naar 4,74 miljard dollar – Het Japanse industrieconcern Toshiba heeft het vertrek van chief executive Nobuaki Kurumatani gemeld. Het vertrek zou mogelijk te maken hebben met het overnamebod dat CVC Capital recent op Toshiba had uitgebracht. Kurumatani, die vroeger voor CVC Capital werkte, zou het bod genegen zijn geweest, maar zou daarmee de raad van bestuur tegen het hoofd hebben gestoten – De Britse supermarktketen Tesco boekte het voorbije jaar een omzet van 53,4 miljard pond. Dat betekende een stijging met 7,1 procent tegenover het jaar voordien. De winst viel echter met 28,1 procent terug tot 1,8 miljard pond.

De West-Vlaamse autodealer Devos-Capoen wordt overgenomen door de Nederlandse groep Van Mossel. Devos-Capoen is verdeler van de merken Renault en Dacia en heeft garages in Kuurne, Roeselare, Kortrijk en Menen. Van Mossel krijgt een belang van 50 procent in het bedrijf en is nu in alle Vlaamse provincies acties – De investeringsmaatschappij Gimv neemt een belang in het Duitse bedrijf Apraxon, aanbieder van thuiszorg. Financiële details over de transactie werden niet vrijgegeven. Gezondheidszorg vertegenwoordigt inmiddels bij Gimv al ruim een kwart van de totale portefeuille – De immobiliëngroep Montea, gespecialiseerd in logistiek vastgoed, heeft met de uitgifte van een obligatie bij Amerikaanse beleggers een bedrag van 235 miljoen euro opgehaald. De opbrengst van de emissie moet door Montea worden geïnvesteerd in duurzame activa.