managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 16 april 2021

Posted by managing21 on april 16th, 2021

In Qatar zullen beursgenoteerde bedrijven voortaan mogelijk volledig in handen van buitenlandse aandeelhouders zijn. Dat staat in een wetsvoorstel dat de Qatarese regering aan het parlement wil voorleggen. Gehoopt wordt dat wetswijziging mogelijk tot een instroom van ongeveer 1,5 miljard dollar in ondernemingen die aan de Qatar Stock Exchange staan genoteerd. Onder meer wordt gedacht aan partijen zoals de Qatar Islamitic Bank, Masraf Al Rayan of de Commercial Bank of Qatar. Op dit ogenblik is het buitenlandse belang in Qatarese beursgenoteerde ondernemingen beperkt tot 49 procent. In oktober vorig jaar had Qatar ook al zijn beperking op buitenlands bezit van vastgoed versoepeld. Ook Saoedi-Arabië de Verenigde Arabische Emiraten hadden eerder al hun beurswetgeving versoepeld.

Het Amerikaanse concern Dell Technologies verkoopt zijn belang in het cloudbedrijf VMWare. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 9 miljard dollar. Met de verkoop van det belang wil Dell Technologies zijn schuldenlast verder afbouwen. De twee bedrijven blijven wel partners bij het ontwikkelen van nieuwe producten en de verkoop – De aluminiumproducent Alcoa boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 2,87 miljard dollar, tegenover 2,38 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep van 80 miljoen dollar naar 175 miljoen dollar op – De Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 4,4 miljard dollar. Dat was bijna 19 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 806 miljoen dollar naar 1,2 miljard dollar.

Bij de Nederlandse brouwer Heineken moet de bierproductie tegen eind dit decennium emissievrij worden gemaakt. Tien jaar later moet de hele waardeketen duurzaam zijn gemaakt. Dat heeft het Nederlandse bedrijf bekend gemaakt. Daarvoor wordt onder meer actie gepland op het gebied van landbouw, verpakking, distributie en koeling – De activistische investeerder Elliott Management heeft een belang genomen in het Britse farmabedrijf GlaxoSmithKline (GSK), dat de voorbije jaren minder goed heeft gepresteerd. Topvrouw Emma Walmsley werkt aan een herschikking – Het Amerikaanse bedrijf Pepsico, fabrikant van dranken en snacks, boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 14,8 miljard dollar, tegenover 13,9 miljard dollar dollar dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 1,3 miljard dollar naar 1,7 miljard dollar.

Het Amerikaanse concern UnitedHealth, aanbieder van gezondheidsdiensten, boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 70,2 miljard dollar, tegenover 64,4 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De kwartaalwinst liep van 3,4 miljard dollar naar 4,9 miljard dollar op – De Amerikaanse bank Citigroup boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 19,3 miljard dollar. Dat was 7 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar, ondanks hogere inkomsten bij het investeringsbankieren. De nettowinst steeg van 2,54 miljard dollar naar 7,94 miljard dollar – Bank of America boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 22,8 miljard dollar. Dat was een status-quo tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 4 miljard dollar naar 8,1 miljard dollar. De spaartegoeden stegen met 25 procent tot 1,8 biljoen dollar.

Het Franse cosmeticaconcern L’Oréal boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 7,61 miljard euro. Dat betekende een stijging met 5,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In alle geografische zones, West-Europa uitgezonderd, kon het bedrijf een omzetgroei realiseren – De Zweedse autobouwer Polestar, constructeur van elektrische wagens, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 550 miljoen dollar opgehaald.  De bijkomende middelen zullen worden geïnvesteerd in een versnelling van de productontwikkeling en de uitbreiding van de productiecapaciteit – De Amerikaanse verfproducent PPG Industries boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 3,9 miljard dollar. Dat was 15 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 243 miljoen dollar naar 378 miljoen dollar.

De provincie Limburg geeft geen vergunning voor een gasgestookte elektriciteitscentrale van het Duitse energieconcern RWE in Dilsen-Stokkem. Dat heeft de provincie gemeld. Het project past volgens de provincie niet in de omgeving. RWE kan nog wel beroep aantekenen – Het Britse investeringsfonds Intermediate Capital Group neemt restaurantketen Lunch Garden over van sectorgenoot Freshtream. Lunch Garden baat een keten met 75 restaurants uit, maar is in financiële problemen geraakt. Intermediate had het bedrijf al een lening van 77 miljoen euro verstrekt – In Hasselt gaat de online supermarkt Hopr van start. Hopr spiegelt zich aan online platformen zoals Picnic in Nederland en Ocado in het Verenigd Koninkrijk. Binnen een periode van drie tot vijf jaar wil Hopr in heel Vlaanderen operationeel zijn.