managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 17 april 2021

Posted by managing21 on april 17th, 2021

In Rusland starten de autoriteiten een onderzoek naar de activiteiten van zoekmachine Yandex. Volgens de Russische mededigingsautoriteit heeft Yandex, de grootst zoekmachine van het land, van zijn machtspositie misbruik gemaakt om eigen diensten een voorkeursbehandeling te geven. De autoriteit zegt Yandex eerder al gewaarschuwd te hebben zich in regel met de Russische wetgeving te stellen, maar het bedrijf zou hebben nagelaten de nodige correcties uit te voeren. Yandex, dat een notering heeft op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq, zegt de concurrentie op de markt op geen enkele manier te hebben ondermijnd. De onderneming zegt zich dan ook met alle mogelijke middelen tegen de aantijgingen te zullen verdedigen. In het bedrijf wordt veroordeeld, zou Yandex mogelijk een boete van maximaal 60 miljoen dollar moeten betalen.

De Amerikaanse spoorwegmaatschappij Kansas City Southern boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 706 miljoen dollar. Dat was 4 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst zakte met 14,3 procent tot 153,4 miljoen dollar. Het bedrijf leed onder lockdowns, een koudegolf en congesties in de vrachtsector – In de Verenigde Staten heeft de National Football League (NFL) een samenwerkingsakkoord gesloten met de gokbedrijven Caesars Entertainment, DraftKings en FanDuel. Financiële details over de overeenkomsten werden niet meegedeeld – De Amerikaanse bank Morgan Stanley boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 15,72 miljard dollar. Dat was 61 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 1,59 miljard dollar naar 3,98 miljard dollar.

De Italiaanse autobouwer Ferrari brengt over vier jaar zijn eerste elektrische wagen op de markt. Dat heeft John Elkann, voorzitter van de Italiaanse constructeur, gemeld. Verdere details over de wagen werden niet meegedeeld. De verkoop van Ferrari viel vorig jaar met 10 procent terug tot 9.119 exemplaren – Turkije gaat vanaf begin mei alle betalingen met digitale munten zoals bitcoins verbieden. De Turkse centrale bank zegt dat er aan de cryptomunten teveel risico’s zijn verbonden. Onder meer wordt gewag gemaakt van mogelijke witwaspraktijken en grote waardeschommelingen – Zwitserland, Taiwan en Vietnam worden door de Verenigde Staten niet langer als een muntmanipulator bestempeld. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van financiën gemeld. Vorig Amerikaans president Donald Trump had tegen de drie landen fiscale sancties aangekondigd.

Speelgoedfabrikant Matchbox, onderdeel van Mattel, brengt een model van de Tesla Roadster op de markt. Het type is de eerste elektrische wagen in de portfolio van de speelgoedfabrikant. De wagen is meteen het systeem van de omschakeling naar een duurzame productie die Matchbox heeft aangekondigd – Het Nederlandse bedrijf Fastned, uitbater van elektrische laadstations, mag op de sites ook een winkel en toiletten bouwen. Dat heeft een rechter in Den Haag beslist. De rechter stelde dat de Nederlandse overheid, eigenaar van de gronden, de bouw van de voorzieningen niet mag weigeren – De Nederlandse keten Beter Bed boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 48 miljoen euro. Dat was 12 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Bij de online verkoop kon wel een omzetstijging met 41 procent worden gemeld.

Het Franse farmaconcern Sanofi heeft de overname van het Nederlandse bedrijf Kiadis afgerond. Sanofi heeft inmiddels 95,03 procent van de aandelen van Kiadis in handen. Begin mei zal een uitkoopprocedure worden gelanceerd om alle aandelen in bezit te krijgen – Het Nederlandse houtbedrijf Accsys Technologies realiseerde het voorbije jaar een omzet van 91 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 10 procent tegenover het jaar voordien. Tijdens de tweede jaarhelft kon zelfs een omzetgroei met 23 procent worden gemeld – In Hongkong is mediamagnaat Jimmy Lai tot een celstraf van twaalf maanden veroordeeld. Lai werd schuldig bevonden aan activiteiten die de openbare orde dreigden te verstoren. Reden voor de veroordeling was de deelname van de magnaat twee jaar geleden aan acties voor meer democratie in Hongkong.

Het Waalse farmabedrijf Mithra mag zijn anticonceptiepil Estelle in de Verenigde Staten op de markt brengen. Dat heeft de Amerikaanse Food & Drugs Administration (FDA) beslist. Mithra hoopt het middel onder naam Nextstellis nog voor de zomer op de Amerikaanse markt te kunnen brengen – Biobest, gespecialiseerd in gewasbescherming en bestuiving met insecten, heeft een belang van 51 procent genomen in de Australische onderneming Manchil Altmann. Met de overname breidt Biobest, een dochter van Floridienne, zijn activiteiten op de Australische markt verder uit – KBC Bank zet zijn kredietactiviteit in Ierland stop. De portfolio wordt aan de Bank of Ireland verkocht. Er wordt ook gekeken welke opties voor de portefeuille Ierse probleemkredieten zouden kunnen worden overwogen. KBC Bank was meer dan veertig jaar in Ierland actief.