managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zondag 18 april 2021

Posted by managing21 on april 18th, 2021

In Groot-Brittannië wordt overwogen om de import van foie gras uit Frankrijk te verbieden. De dierenrechtenorganisatie Animal Equality heeft daarop aangedrongen. Gewag wordt gemaakt van barbaarse praktijken. Het Franse Comité Interprofessionnel del Palmipèdes à Foie Gras (Cifog), die ongeveer 3.500 producenten van het gerecht vertegenwoordigt, heeft verontwaardigd op de berichten gereageerd. Marie-Pierre Pé, directeur van de sectororganisatie, zegt dat de Britse autoriteiten duidelijk geen kennis hebben van de productiemethodes die worden gehanteerd. Pé maakt daarbij tevens gewag van de verkoop van een perfect gezond product onder internationale conventie. De directeur wijst erop dat de Franse autoriteiten streng toezicht op de productie van foie gras houden. Jaarlijks wordt ongeveer 200 ton foie gras naar Groot-Brittannië geëxporteerd.

De Russische internetgroep Yandex breidt de activiteiten van zijn online besteldienst Yango voor boodschappen uit naar Parijs. Dat heeft Yandex aangekondigd. De nieuwe activiteiten zullen in de loop van het tweede kwartaal van dit jaar worden opgestart. Yango ging eerder ook al van start in Israël – Het gokbedrijf DraftKings neemt de Israëlische onderneming Blue Ribbon Software uit Israël over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Blue Ribbon Software is onder meer gespecialiseerd in gamification – De Franse keten Fnac Darty boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 1,82 miljard euro. Dat betekend een stijging met 22 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De online sales stegen echter met 45 procent en vertegenwoordigen nu 28 procent van de totale inkomsten van de groep.

Het ruimtevaartbedrijf Spacex is door het Amerikaanse ruimtevaartbureau Nasa geselecteerd om de nieuwe generatie Amerikaanse astronauten naar de maan te brengen. Met het project is een bedrag gemoeid van 2,9 miljard dollar. Ook Blue Origin van Jeff Bezos en het defensiebedrijf Dynetics waren kandidaat voor het contract – De Russische houtgroep Segezha wil met een introductie op de beurs van Moskou een bedrag van minstens 30 miljard roebel (400 miljoen dollar) ophalen. De middelen zullen worden gebruikt om de uitbreiding van de activiteiten in binnenland en internationaal te ondersteunen – Het platform Amazon Prime heeft de voorbije twaalf maanden 50 miljoen nieuwe abonnees aangetrokken. In totaal heeft de dienst wereldwijd momenteel meer dan 200 miljoen gebruikers. Dat heeft Jeff Bezos, topman van Amazon, gemeld.

Het internetbedrijf Google gaat nog eens 250 miljoen dollar investeren om de berichtgeving rond het coronavaccin te optimaliseren. Dat heeft de onderneming bekend gemaakt. Tevens worden middelen vrijgemaakt voor de aankoop van 250.000 vaccinaties voor landen met lager inkomens – De Russische online retailer Wildberries heeft zijn activiteiten uitgebreid naar de Verenigde Staten. Er zullen ongeveer 5,5 miljoen producten van ruim veertigduizend merken worden aangeboden. Wildberries was eerder al actief in Frankrijk, Duitsland en Italië – In Spanje wordt het energiebedrijf Endesa voor de rechter gedaagd. De onderneming wordt ervan beticht jaarlijks duizenden vogels, bedreigde arenden inbegrepen, met zijn hoogspanningskabels nodeloos de dood in te jagen. Het bedrijf zou onvoldoende veiligheidsmaatregelen hebben genomen.

Het technologiebedrijf Apple heeft 200 miljoen dollar geïnvesteerd in het Restore Fund dat moet helpen om koolstofdioxide in de atmosfeer te verminderen. Het project wil daarvoor investeren in herbebossingprojecten. Die initiatieven moet jaarlijks 1 miljoen ton koolstofdioxide kunnen opvangen – De Amerikaanse telecomgroep AT&T reserveert een bedrag van 2 miljard dollar, gespreid over een periode van drie jaar, om de digitale kloof te helpen overbruggen. De middelen moeten de toegang tot breedband voor grotere groepen Amerikaanse consumenten mogelijk maken – De Amerikaanse Bank of New York Mellon heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 3,9 miljard dollar. Dat betekent een daling met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde van 944 miljoen dollar naar 858 miljoen dollar.

De Amerikaanse voedingsgroep Cargill bouwt in Moeskroen een innovatiecentrum voor chocolade. Onder meer wil het concern er chocolade met een lager suikergehalte produceren. In het nieuwe project, waarbij veertig onderzoekers worden betrokken, wordt een bedrag van 18 miljoen euro geïnvesteerd – De Belgische investeerder Vendis zoekt een overnemer voor zijn belang in de Nederlandse zitzakfabrikant Fatboy. Vendis heeft een meerderheidsbelang in Fatboy. Het resterende pakket is in handen van Alex Bergman, die het bedrijf bijna twintig jaar geleden oprichtte – Het fintechbedrijf Keyware Technologies uit Zaventem heeft zijn chief executive Stéphane Vandervelde ontslagen. Aanleiding is een dossier van de beursautoriteiten, waar gewag werd gemaakt van dubieuze geldstromen. Er is ook een dossier aan het gerecht overgemaakt.