managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Maandag 19 april 2021

Posted by managing21 on april 19th, 2021

Berlijn gaat op zoek naar een manier om de huurlasten van een aantal bewoners te helpen dragen. Dat heeft de Berlijnse senaat gezegd nadat het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe de huurwet van de Duitse hoofdstad, die de tarieven moest beperken, onwettelijk had verklaard. De regelgeving van de stad moest huurwoningen in Berlijn betaalbaar houden. Volgens ramingen van de Berlijnse autoriteiten zouden ongeveer 40.000 inwoners financiële hulp nodig hebben om de huurlasten te kunnen blijven dragen. Gevreesd wordt dat vele Berlijners door de uitspraak van het gerechtshof achterstallige huur moeten betalen. Velen hebben onder invloed van de Berlijnse regelgeving immers minder huur betaald dan in het contract met hun huisbaas was bepaald.  Sinds november vorig jaar waren de huurtarieven van 340.000 gezinnen op last naar beneden bijgesteld.

Treinoperator Eurostar heeft met zijn schuldeisers een akkoord gesloten om een lening van 400 miljoen pond te herfinancieren. De leningen zouden normaal deze zomer moeten worden afgelost. Dat hebben Britse media gemeld. Eurostar biedt momenteel dagelijks telkens één dienst tussen Londen enerzijds en Parijs en Amsterdam anderzijds – In de Amerikaanse stad Los Altos (Californië) is ondernemer Charles Geschke overleden. Geschke (81) was één van de oprichters van het softwarebedrijf Adobe. Hij zou vooral in de ontwikkeling van de pdf-technologie een belangrijke inbreng hebben gehad – Het Russische energiebedrijf Rosatom zal wellicht uitgesloten worden van de aanbesteding voor de modernisering van de kerncentrale van Dukovany in Tsjechië. Dat heeft Karel Havlicek, de Tsjechische minister van industrie, gezegd.

De Britse familiale groep Issa, eigenaar van de retailer Asda, wil de koffieketen Caffe Nero in handen krijgen. Issa zou voor ongeveer 140 miljoen pond leningen van de Zwitserse investeerder Partners Group hebben overgenomen. Gevreesd wordt dat Caffe Nero zijn bankconvenanten zou breken – Rusland trekt zich terug uit de werking van het International Space Station (ISS), dat zware defecten begint te vertonen. Dat heeft de Russische vice-premier Yuri Borisov gezegd. De collaboratie zou midden dit decennium worden stopgezet. Rusland zou aan een eigen opvolger werken – De Amerikaanse restaurantketen McDonald’s gaat zijn personeel wereldwijd trainingen aanbieden om discriminatie en geweld in zijn restaurants te bestrijden. De training gaat volgend jaar van start en zal betrekking hebben op twee miljoen werknemers in 39.000 restaurants.

De Zweeds-Zwitserse technologiegroep ABB investeert 3,2 miljoen pond in de Britse onderneming AFC Energy, ontwikkelaar van brandstofcellen op basis van waterstof. De investering moet AFC Energy toelaten om zijn producten op het gebied van duurzame energie verder uit te breiden – In Groot-Brittannië is deining ontstaan rond de financiering van het Science Museum. Het museum opent volgende maand een tentoonstelling over de opvang en opslag van koolstofdioxide. De actiegroep Global Responsibility wijst er echter op dat die expositie wordt gesponsord door het energieconcern Shell – De Britse retailgroep Ocado investeert 10 miljoen pond in het bedrijf Oxbotica, ontwikkelaar van zelfrijdende wagens. Door de investering wil Ocado de mogelijkheid krijgen om eigen autonome bestelwagens te bouwen.

Het Amerikaanse bedrijf Nike, fabrikant van sportartikelen, heeft retailers gewaarschuwd dat de leveringen van gelimiteerde reeksen trainingpakken zullen worden beperkt indien ze de verkoop van de producten aan externe partijen door medewerkers niet stoppen – In Wales is ingenieur Richard Parry-Jones, voormalig verantwoordelijke voor productontwikkeling bij autobouwer Ford, overleden. Parry-Jones (81) was een centrale figuur in onder meer de ontwikkeling van modellen zoals de Mondeo of Focus. In de sector wordt Parry-Jones als één van de grondleggers van het huidige autodesign genoemd – Muziekuitgever Reservoir Media bereidt een notering aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq voor. De operatie gebruikt een fusie met het fonds Roth CH Acquisition, dat al over een notering op de beurs beschikt.

Baggeraar Deme Offshore heeft een joint-venture opgericht met de Japanse groep Penta-Ocean. De joint-venture zal zich toespitsen op de bouw van offshore windmolenparken. Deme Offshore krijgt in de joint-venture een belang van 49 procent. Vooral de bodem zou complexe problemen kunnen opleveren – België stopt over drie jaar met de invoer van gas uit Nederland. Dat is vijf jaar vroeger dan eerder was voorzien. Dat heeft Synergrid, de federatie van Belgische netbeheerders, gemeld. België zou zijn bevoorrading verder willen diversifiëren – De Belgische gezinnen beschikten vorig jaar over een netto financieel vermogen van 1.146,5 miljard euro. Dat betekende een stijging met 45,5 miljard euro tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Daarnaast is er ook nog 1.600 miljard euro onroerend vermogen.