managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 20 april 2021

Posted by managing21 on april 20th, 2021

Lissabon gaat vanaf volgend jaar gebruik maken van elektrische boten voor de ferrydiensten op de Taag. Daarvoor heeft de Portugese redekijf Transtejo een order voor de aankoop van tien elektrische ferry’s geplaatst. De schepen zullen worden ingezet op routes vanuit Lissabon naar Cacilhas, Seixal en Montijo. De boten komen in de plaats van een vloot ferry’s met verbrandingsmotoren, die de volgende drie jaar uit dienst zullen worden genomen. Volgens het Maritime Battery Forum zijn er momenteel wereldwijd meer dan 130 elektrische ferry’s in dienst. Er zouden bovendien nog eens orders voor negentig bijkomende exemplaren lopen. De inzet van de elektrische ferry’s in Lissabon zou de uitstoot van koolstofdioxide met 6.500 ton per jaar moeten verminderen. Dat staat gelijk met de uitstoot van 1.400 auto’s met benzinemotoren.

In Groot-Brittannië bekijkt de overheid de overname van de chipgroep Arm door het Amerikaanse concern Nvidia. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 40 miljard dollar. Het onderzoek moet uitwijzen of de overname een gevaar zou kunnen vormen voor de Britse nationale veiligheid – Formula One zal de volgende tien jaar ook een race houden in Miami. Voor de wedstrijd wordt een nieuw circuit rond het Hard Rock Stadium gebouwd. De Formula One zal daardoor volgend jaar in de Verenigde Staten twee races, in Miami en Austin, op de kalender hebben – Een loopband van het Amerikaanse bedrijf Peloton, producent van ftinessapparatuur voor thuisgebruik, is niet veilig voor huisdieren en kinderen. Dat staat in een rapport van de Amerikaanse Consumer Product Safety Commission. Het bedrijf verwijst naar de veiligheidsinstructies.

De Amerikaanse drankengroep Coca-Cola boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 9 miljard dollar. Dat was 5 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Dat gaat gepaard met de toename van het aantal coronavaccinaties. De winst daalde met 19 procent tot 2,2 miljard dollar – Het Duitse bedrijf Synlab, uitbater van medische laboratoria, wil met een introductie op de beurs van Frankfurt een bedrag van 1,48 miljard euro ophalen. Door de operatie wordt de waarde van Synlab, gevestigd in München, geraamd op een bedrag van 5 miljard euro – De Amerikaanse winkelketen GameStop, verkoper van videogames, heeft het vertrek van chief executive George Sherman aangekondigd. Sherman heeft twee jaar het bedrijf geleid. De keten gaat door een moeilijke periode en wil zich meer op online activiteiten toespitsen.

De Amerikaanse motorfietsenbouwer Harley-Davidson boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 1,42 miljard dollar, tegenover 1,3 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 70 miljoen dollar naar 259 miljoen dollar. De verkoop liep met 9 procent op tot 44.200 exemplaren – De Nederlandse bank ABN Amro moet een boete betalen van 480 miljoen euro omdat de instelling te laks is opgetreden tegen witwaspraktijken van criminelen. Dat heeft het Nederlandse openbare ministerie beslist. Een aantal topbestuurders van de bank wordt wel vervolgd – Het Chinese bedrijf Meituan, de grootste voedselbesteller van de wereld, wil met een kapitaaloperatie een bedrag van 10 miljard dollar ophalen. De bijkomende middelen zullen worden gebruikt om de positie van Meituan tegenover concurrent Alibaba te versterken.

Twaalf voetbalclubs uit Engeland, Italië en Spanje willen een afzonderlijke Europese Superleague, los van de bestaande Champions League, opstarten. De Uefa dreigt de clubs te schrappen. De Amerikaanse bank JP Morgan zou jaarlijks 4 miljard euro in het initiatief willen investeren – De Duitse autobouwer BMW boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een winst geboekt van 3,8 miljard euro, tegenover een positief resultaat van 798 miljoen euro de eerste drie maanden vorig jaar. De autobouwer maakt gewag van onder meer een sterke prestatie in China – In het dossier van het Duitse fintechbedrijf Wirecard wordt nu ook een onderzoek naar Alexander Schütz, voormalig bestuurder van Deutsche Bank, opgestart. Daarbij moet worden bekeken of Schütz mogelijk met voorkennis in aandelen van Wirecard zou hebben gehandeld. 

Het Waalse bedrijf Asit Biotech wordt overgenomen door de Franse groep Diagnostic Medical Systems (DMS). Daarover hebben de twee partijen een akkoord gesloten. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 45 miljoen euro. Door de operatie wordt Asit Biotech actief in de medische beeldvorming – De Chinese groep Fung zou mogelijk overwegen om het Belgische bedrijf Delvaux, fabrikant van luxehandtassen, te verkopen. Er zou al met een aantal potentiële kopers contact zijn opgenomen. De waarde van Delvaux zou geraamd worden op een bedrag tussen 415 miljoen euro en 500 miljoen euro – Het Waalse bedrijf Nyxoah, gespecialiseerd in de behandeling van slaapapneu, wil een notering op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Daarover heeft de onderneming een aanvraag ingediend bij de Amerikaanse Securities & Exchange Commission. Nyxoah staat sinds september vorig jaar genoteerd aan de Brusselse beurs.