managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Donderdag 22 april 2021

Posted by managing21 on april 22nd, 2021

De Verenigde Staten mogen zich niet laten verleiden om een milieuakkoord te sluiten met Brazilië. Dat staat in een open brief die door een reeks beroemdheden, waaronder Leonardo DiCaprio en Jane Fonda, aan de Amerikaanse president Joe Biden is geschreven. Sinds februari hebben de twee landen bilaterale gesprekken opgestart en de Braziliaanse minister van leefmilieu heeft al te kennen gegeven op de financiële hulp van de Verenigde Staten te rekenen om het tropisch regenwoud van de Amazone te beschermen. In de brief wordt benadrukt dat de Braziliaanse president Bolsonaro sinds zijn aantreden ruim twee jaar geleden steevast de belangen van de landbouwindustrie heeft verdedigd, terwijl milieubeschermers werden aangevallen. Daarbij wordt opgemerkt dat de ontbossing onder Bolsonaro tot een absoluut recordniveau is opgelopen.

De Amerikaanse groep Baker Hughes, leverancier van uitrusting en diensten voor de ontginning van olievelden, boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 4,8 miljard dollar. Dat was 12 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 13 procent tot 270 miljoen dollar – Bij Goldman Sachs hebben 49 managers een zwarte huidskleur. Die groep vertegenwoordigt 17 procent van het totale management. Dat staat in het duurzaamheidsrapport van de bank. Topman David Solomon engageert zich om dat aandeel verder te vergroten – Maaltijdbesteller Uber Eats breidt zijn activiteiten uit naar de Duitse markt. Daarmee wil de onderneming de monopoliepositie van Just Eat Takeway.com aanvallen. Uber Eats boekt naar eigen zeggen al opmerkelijke Europese successen in onder meer Groot-Brittannië en Spanje.

Het Amerikaanse telecombedrijf Verizon Communications boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 32,9 miljard dollar. Dat is 4 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 25 procent tot 5,4 miljard dollar. Het bedrijf verloor wel 178.000 mobiele klanten – Het wervingsbedrijf Randstad boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 5 miljard euro. Dat was 6,4 procent meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep met 33 procent op tot 141 miljoen euro – Het Zwitserse farmabedrijf Roche boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 13,5 miljard euro, tegenover 15,1 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar jaar. Het bedrijf leed onder de coronacrisis, maar ook onder toegenomen concurrentie van biologische geneesmiddelen.

Het Amerikaanse bedrijf Halliburton, dienstverlener voor de oliesector, boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet 3,45 miljard dollar, tegenover 5,04 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een winst van 170 miljoen dollar, tegenover een verlies van bijna 1,04 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar – De Nederlandse brouwer Heineken produceerde tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een volume van 56,4 miljoen hectoliter, tegenover 58,2 miljoen hectoliter dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 94 miljoen euro naar 168 miljoen euro – De Super League, een voetbalcompetitie tussen twaalf topclubs uit Engeland, Spanje en Italië, is wellicht niet leefbaar. Dat heeft Andrea Agnelli, voorzitter van de Italiaanse voetbalclub Juventus Turijn, erkend. Er waren tegen het project zware protesten gerezen.

Netflix heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 7,2 miljard dollar. Dat was 24,2 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een winst van 1,7 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 590 miljoen dollar het eerste kwartaal vorig jaar – De Franse winkelketen Carrefour boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 18,6 miljard euro. Dat was 4,2 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf koopt voor 500 miljoen euro eigen aandelen aan. Dat komt overeen met ongeveer 4 procent van het totaal uitstaande kapitaal – De Nederlandse verfproducent Akzo Nobel boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van ruim 2,63 miljard euro. Dat was 10 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 114 miljoen euro naar 217 miljoen euro.

De Belgische voetbalclub RSC Anderlecht verhoogt zijn kapitaal. In eerste instantie worden de leningen van eigenaar Marc Coucke aan de club gedeeltelijk in aandelen omzet. Daarnaast komt er nog eens 25 miljoen euro kapitaal van bestaande aandeelhouders of externe partijen – Het bedrijf Soudal uit Turnhout neemt de technologie van de onderneming Pearlchain, die ruim een jaar geleden de boeken moest neerleggen, over. Pearlchain zal de activiteiten onder de naam Adaptive verder zetten. Soudal werkt al meer dan vijftien jaar met Pearlchain samen – De Waalse groep Hamon boekte vorig jaar een omzet van 260 miljoen euro. Dat was 15,2 procent minder dan het jaar voordien. Het nettoverlies liep op van 28,3 miljoen euro naar 42,7 miljoen euro. Ook bij de orders was er sprake van een terugval met 14,6 procent.