managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 23 april 2021

Posted by managing21 on april 23rd, 2021

Het Fins-Zweedse pulpbedrijf Stora Enso heeft aangekondigd de volgende lente zijn fabrieken in Veitsiluoto in Finland en Kvarnsveden in Zweden te sluiten. Door de ingreep zouden 1.100 banen verloren gaan. Stora Enso zegt dat de ingreep noodzakelijk is gebleken nadat de papiermarkt, die al decennia met een achteruitgang wordt geconfronteerd, nu ook de impact van de coronapendemie en het veranderende gedrag van de consument voelt. Lage prijzen en overcapaciteit op de Europese markt zullen volgens Stora Enso ook in de toekomst de sector blijven beïnvloeden. Annica Bresky, chief executive van Stora Enso, benadrukt dat ook het bedrijf zelf aan een koerswijziging werkt, met een grotere nadruk op verpakkingen, bouwoplossingen en biomaterialen. Stora Enso heeft in totaal meer dan 23.000 werknemers en heeft activiteiten in ruim vijftig landen.

De Zwitserse zakenbank Credit Suisse boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 7,57 miljard frank. Dat was 31 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De totale inkomsten van de bank nam met 31 procent toe tot 7,57 miljard frank. Door de blootstelling aan het hedgefonds Archego werd een verlies geleden van 252 miljoen frank, tegenover 1,3 miljard frank het eerste kwartaal vorig jaar – Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer heeft in Mexico en Polen namaakversies van zijn coronavaccin ontdekt. Dat heeft het bedrijf gemeld. Pfizer merkt daarbij op dat criminelen in toenemende mate misbruik maken van de vraag naar vaccins – Het Amerikaanse farmaconcern Bristol Myers Squibb gaat in de Nederlandse stad Leiden een nieuwe fabriek bouwen. De site wordt de eerste vestiging voor celtherapie van het bedrijf in Europa. Financiële details over de investering werden niet gemeld.

De Franse autobouwer Renault boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 10,02 miljard euro, tegenover 10,13 miljard euro dezelfde periode vorig jaar. De verkoop liep wel met 1,1 procent op tot 665.038 wagens – De Amerikaanse president Joe Biden wil de vermogenswinstbelasting voor rijke Amerikanen verhogen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Op dit ogenblik hanteert de Amerikaanse fiscus een vermogensbelasting van 20 procent, maar dat zou mogelijk naar 39,6 procent worden gebracht – De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij American Airlines boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 4 miljard dollar. Dat was 53 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het verlies liep van 2,24 miljard dollar terug naar 1,3 miljard dollar. De beschikbare capaciteit werd met 39 procent ingekrompen.

Het Nederlandse bedrijf Go Green, verdeler van elektrische deelscooters, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 50 miljoen euro opgehaald. Die investering moet Go Green toelaten om zijn internationale activiteiten verder uit te breiden. Het bedrijf is al actief in Nederland en België en start binnenkort ook in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Turkije – Het Amerikaanse chemiebedrijf Dow Inc boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 11,9 miljard dollar. Dat was 22 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst liep van 843 miljoen dollar op naar 1,5 miljard dollar – Het Franse telecombedrijf Orange boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 10,32 miljard euro, tegenover 10,27 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 0,3 procent tot 2,57 miljard euro. Gewag wordt gemaakt van een negatieve impact van de coronacrisis.L

Het Duitse softwarebedrijf SAP boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 6,4 miljard euro, tegenover 6,5 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De cloudomzet steeg wel van 2 miljard euro naar 2,2 miljard euro. De nettowinst steeg van 1 miljard euro naar 1,7 miljard euro – Het Franse drankenconcern Pernod Ricard boekte tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 1,96 miljard euro. Dat was 19 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Over de eerste negen maanden was er sprake van een omzetgroei met 1,7 procent tot 6,9 miljard euro – Het Amerikaanse chipconcern Intel boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 19,7 miljard dollar. Dat was 1 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De verkoop van datacenters viel met 20 procent terug, maar bij de computerverkoop was er een stijging met 8 procent.

Standaard Boekhandel heeft het vertrek van chief executive Geert Schotte aangekondigd. Gewag wordt gemaakt van een verschil in visie met de aandeelhouder. Schotte stond negen jaar aan de leiding van de onderneming. Hij wordt voorlopig opgevolgd door zijn vader Frans Schotte, die eerder Standaard Boekhandel leidde – Global Sea Mineral Resources (GSR), onderdeel van Deme, is er als eerste in geslaagd om op de boden van de Stille Oceaan, op een diepte van 4.500 meter, metaalrijke knollen te verzamelen. De operatie werd uitgevoerd met de diepwaterrobot Patania. De knollen bevatten hoge concentraties  nikkel, mangaan en kobalt – De Antwerpse scheepvaartgroep Exmar boekte tijdens het eerste kwartaal een omzet van 33,5 miljoen dollar. Dat was 25 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Er was echter een verlies van 2,2 miljoen dollar, tegenover 16,7 miljoen dollar winst het eerste kwartaal vorig jaar.