managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 24 april 2021

Posted by managing21 on april 24th, 2021

Australië heeft twee samenwerkingsakkoorden van zijn deelstaat Victoria met het Chinese Belt & Road Initiative (BRI) geschrapt. Dat heeft Marise Payne, Australisch minister van buitenlandse zaken, beslist. Victoria had de voorbije jaren twee infrastructuurcontracten met het Belt & Road Initiative ondertekend. Dan Andrews, minister van arbeid van Victoria, zei dat de akkoorden Chinese investeringen naar de Australische deelstaat zouden brengen. Marise Payne benadrukte echter dat deze projecten onderdeel van een consistent Australisch beleid moeten vormen en dan ook aan de Australische regering hadden moeten worden voorgelegd. China heeft de beslissing van Payne afgekeurd, maar de Australische minister benadrukte dat de ingreep tegen geen enkel individueel land is gericht. Het Belt & Road Initiative probeert de internationale invloed van China uit te breiden.

De Amerikaanse brouwer Boston Beer Company, producent van onder meer de Truly Hard Seltzer, boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 545,1 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 64,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 47,3 miljoen dollar naar 65,6 miljoen dollar – International Air Group (IAG) wil tegen eind dit decennium minstens 10 procent van zijn operaties met emissievrije vliegtuigen uitvoeren. Dat heeft het concern, het moederbedrijf van onder meer British Airways en Iberia, aangekondigd – De Franse drankengroep Rémy Cointreau realiseerde tijdens het voorbije boekjaar een omzet van 1,01 miljard euro. Dat betekende een stijging met 1,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vooral in de Verenigde Staten en China was een sterke vraag naar de cognac van het merk Rémy Martin.

De Zwitserse chocoladefabrikant Barry Callebaut heeft de Nederlander Peter Boone tot nieuwe chief executive aangesteld. Boone volgt in die functie begin september Antoine de Saint-Affrique, die het bedrijf zes jaar heeft geleid, op. Boone werkt al elf jaar voor Barry Callebaut, achtereenvolgens als innovatiedirecteur en hoofd van de Amerikaanse divisie – De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 874 miljoen dollar, tegenover 594 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het verlies daalde van 211 miljoen dollar naar 115 miljoen dollar – Het Amerikaanse kredietkaartenbedrijf American Express boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 9,06 miljard dollar. Dat was 12 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 367 miljoen dollar naar bijna 2,24 miljard dollar. 

In Turkije is de cryptobeurs Thodex opgedoekt. Topman Faruk Fatih Ozer wordt door de Turkse politie opgespoord en zou het land zijn ontvlucht. De verliezen zouden tot 2 miljard dollar kunnen oplopen. Thodex zou 390.000 actieve accounts hebben geteld – De Duitse autobouwer Daimler boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 41 miljard euro. Dat was 10 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 168 miljoen euro naar 4,4 miljard euro. Daimler maakte gewag van sterke prestaties in China, een sterke productmix en gunstige prijzen – Het Amerikaanse bedrijf Kimberly-Clark, fabrikant van papierproducten, boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 4,7 miljard dollar. Dat was 5 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 660 miljoen dollar naar 584 miljoen dollar.

Het Amerikaanse bedrijf Honeywell, verkoper van automatiseringssystemen, boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 8,5 miljard dollar, tegenover 8,6 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 757 miljoen dollar naar 800 miljoen dollar – Temur Akhmedov, zoon van de Russische oligarch Farkhad Akhmedov, moet zijn moeder Tatiana Akhmedova meer dan 75 miljoen pond terugbetalen. Dat heeft een Engelse rechtbank beslist. Temur Akhmedov zou hebben gepoogd het bedrag uit de alimentatieregeling voor zijn moeder te halen – Het Amerikaanse concern Schlumberger boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 5,22 miljard dollar, tegenover 7,46 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een winst van 299 miljoen dollar. Het eerste kwartaal vorig jaar was er nog een verlies van 7,4 miljard dollar.

Het biotechbedrijf Galapagos hoopt zijn product filgotinib in Japan ook te kunnen laten goedkeuren voor de behandeling van de darmziekte colitis ulcerosa. Gilead, de Amerikaanse partner van Galapagos, heeft daarvoor een aanvraag ingediend. Filgotinib is in Japan als goedgekeurd voor de behandeling van reuma – Het bedrijf Deliverect uit Gent, ontwikkelaar van software voor het beheer van online bestellingen van horecazaken, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 65 miljoen dollar opgehaald. De bijkomende middelen zullen worden ingezet om de verdere internationale groei te ondersteunen – De Belgische chemiesector boekte vorig jaar een omzet van 61 miljard euro. Dat was 6 procent minder dan het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van sectororganisatie Essenscia. Onder de export naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk kende een belangrijke terugslag.